Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje | KaunoDiena.lt

MILŽINIŠKA KROSNIS IR ŠOKIO SPEKTAKLIS PASAKOS APIE REFORMACIJĄ KLAIPĖDOJE

  • 4

Protestantiškoje kultūroje brendęs Klaipėdos miestas po 500 metų pertraukos vėl susitinka su reformacija. Išskirtinis projektas – šokio - istorinio vyksmo spektaklis – „Neužšąlantys namai“  rugsėjo 27, 30 ir spalio 1 d. pasitinka šūkiu „Kurstyk mąstymą!“ ir kviečia kultūros lūžius patirti interpretuojant archeologinę medžiagą bei įsipinant į XVI a. koklinės krosnies istoriją.

„Šūkiu „Kurstyk mąstymą“ siekiame žadinti žiūrovų, dalyvių vaizduotę, asmeninį kūrybiškumą, trinti tradicines muziejinių radinių pažinimo ribas. Šiame projekte siekiame prieš akis matyti ne daiktus, o juos kūrusias bendruomenes, gyvus procesus. Norint juos suvokti, tenka ieškoti naujų formų. Mes siūlome savąją, netikėtą.“ – pasakojo viena iš projekto autorių, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologė dr. Raimonda Nabažaitė.

Projektą sudaro dvi vieną kitą papildančio dalys: keturių metrų aukščio krosnies instaliacija ir šokio spektaklis. Spektakliai vyks pagal tvarkaraštį, o krosnį rugsėjo 27-spalio 1 d. bus galima tyrinėti savarankiškai. Čia miestiečių lauks „kalbanti“ ir šviečianti krosnis, prikelsianti permainų ir kultūros reiškinį – reformaciją. Instaliacija bus įjungta rugsėjo 27 d. 18.30 val. projekto atidarymu metu.

Kartu su šokio teatru „PADI DAPI Fish“ ir projekto idėjos bendraautore, choreografe Agnija Šeiko sukurtame šokio spektaklyje žiūrovų laukia koklių ikonografijų herojus įgarsinę aktorių balsai ir šiuolaikinio šokio atlikėjai įprasminsiantys protestantiškos reformacijos pradininką Martyną Liuterį bei jo idėjų šalinininkus. Reginyje atkurta XVI a. grafikos ir spaudos revoliucija padės susitikti su įtakingu  Europos menininku Luku Kranachu vyresniuoju, kurio kūryba tapo įkvėpimo šaltiniu Klaipėdos krosnių gamintojams. Istorinis detektyvas atskleis koklių siužetų sąsajas su  Egipto civilizacija ir palies nūdienai aktualias pabėgėlių ir jų prieglobsčio problemas. Iš šono teks stebėti 1540 m. Klaipėdos miesto gaisrą, po kurio miestiečių atnaujintose krosnyse atsiranda protestantiškos kultūros ženklai. 

Pasirodymų laikas:

Rugsėjo 27 d. 18.30 ir 19.30 val.

Rugsėjo 30 d. 20 val.

Spalio 1 d. 12.30 val.

Instaliacijos ir spektaklių vieta: buvusi šv. Jono bažnyčios vieta, Turgaus g. 24, Klaipėda.

Spektakliai ir krosnies lankymas nemokami.

GALERIJA

  • Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje
  • Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje
  • Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje
  • Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje
  • Milžiniška krosnis ir šokio spektaklis pasakos apie reformaciją Klaipėdoje
Kristijono Lučinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

banalu

Iš tiesų tai sunku patikėti, kad šitas renginys "kurstys mąstymą" ar panašiai, nes iš anonso jaučiasi, kad to mąstymo visų pirma trūksta renginio sumanytojoms. Kaprizingos mintys "kviečiančios kultūros lūžius patirti ", leidžia suprasti, kad sumanytojos lėkštos, neįdomios, geriausiu atveju - kaip kokios popsistės mėgstančios išsišokt...

panašu

į pinigų plovimą .

Zaiza

Kada bolseviku nugriauta Sv. Jono baznycia atstatys?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS