Muzika iš Klaipėdos koncertų salės skamba virtualiai | KaunoDiena.lt

MUZIKA IŠ KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖS SKAMBA VIRTUALIAI

  • 0

Klaipėdos koncertų salė karantino metu muzikos mėgėjų nepaliko be koncertų – juos filmuoja ir kviečia stebėti internete – socialiniame tinkle „Facebook“ arba „YouTube“ platformoje.

Jausminga žiemiška kelionė

Tokia įspūdinga žiema yra pats tinkamiausias metas suskambėti Franzo Schuberto vokaliniam ciklui „Žiemos kelias“. Taip mano jausmingą kūrinį virtualiame koncerte atliksiančio Klaipėdos kamerinis orkestro muzikantai ir Lietuvoje gyvenantis norvegų baritonas Steinas Skjervoldas. Jų koncertą „Žiemos kelionė“ šį šeštadienį 18.30 val. bus galima nemokamai stebėti Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose.

Jautri ir gili vokalinio ciklo „Žiemos kelias“ muzika perteikia kompozitoriaus išgyvenimus. Poeto Wilhelmo Müllerio eiles jis atrado labai tamsiu savo gyvenimo laikotarpiu, kai kiekviename žingsnyje jį lydėjo skurdas ir depresija. Šiomis dainomis F.Schubertas atvėrė žmogaus sielą, meilės, svajų, netekties, liūdesio ir baimės pasaulį. Pats autorius pripažino: „Tos dainos mane jaudina labiau nei bet kas, ką iki šiol esu parašęs.“ Sakoma, kad šiam kūriniui kompozitorius skyrė ypatingą dėmesį ir būtent jį redagavo prieš pat savo mirtį. Šiandien F.Schubertas būtų maloniai nustebintas, kaip jo dainos gyvena praėjus beveik 200 metų, nuolat suskambėdamos vis naujomis interpretacijos spalvomis.

S. Skjervoldas / Asmeninio archyvo nuotr.

Sausio 31-oji yra šio garsaus austrų kompozitoriaus gimtadienis. Ta proga Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus nusprendė padaryti eksperimentą – vokalinį ciklą, originaliai sukurtą balsui ir fortepijonui, atlikti styginių orkestru. „Mes radome šio kūrinio versijos styginių kvartetui partitūrą, kurią pakoregavome styginių orkestro sudėčiai. Nesu girdėjęs, kad anksčiau taip jis būtų atliktas“, – teigė M.Bačkus.

Su norvegų dainininku

Į žiemišką kelionę Klaipėdos kamerinis orkestras leisis kartu su Lietuvoje gyvenančiu norvegų baritonu S.Skjervoldu. Jį daug kartų girdėjo Norvegijos operos ir koncertų salių publika, o pastaruoju metu vis reikšmingesnis solisto karjeroje tampa kūrybinis bendradarbiavimas su Lietuvos muzikais. Dainininkas apdovanotas už indėlį stiprinant Lietuvos ir Norvegijos kultūrinius ryšius. Jo repertuare puikiai dera įvairi muzika – nuo operų arijų iki šiuolaikinių kompozicijų.

S.Skjervoldas jau ne kartą koncertuose yra dainavęs minėtą F.Schuberto vokalinį ciklą. Išraiškingumas, įspūdingas atlikimas, didžiulė koncentracija – šiais epitetais kritikai apibūdino solisto interpretuojamą „Žiemos kelią“.

Teatralizuotos programos „Pepė keliauja į koncertą“ akimirka. (Vytauto Petriko nuotr.)

Šis kūrinys yra laikomas didžiausio profesinio meistriškumo ir meninės brandos įrodymu, jį dainuoti ryžtasi tik subrendę vokalistai. „Su Steinu mane sieja ilgametis kūrybinis bendradarbiavimas. Nepaprastai svarbu, kad Lietuvoje kuria tokio aušto lygio menininkas. „Žiemos kelias“, mano nuomone, yra vienas artimiausių Steino sielai kūrinių, itin svarbus jo muzikiniame gyvenime“, – tvirtino M.Bačkus.

Pepė keliauja į koncertą

Vasario 4 d. 18.30 val. internetu bus transliuojamas Klaipėdos koncertų salės edukacinis projektas „Pepė keliauja į koncertą“, skirtas visai šeimai – 5–11 metų vaikams ir jų tėveliams.

Muzikuos Klaipėdos brass kvintetas: Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Jonas Katauskas (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas), Vidmantas Liasis (tūba), dalyvaus aktorė Rugilė Latvėnaitė. Teatralizuoto koncerto scenarijų parašė ir jį režisavo Nerijus Gedminas, vaizdo projekciją sukūrė Justina Jaruševičiūtė

Koncerte skambės Georgo Friedricho Händelio, Claude’o Debussy, Piotro Čaikovskio, Hugo Emilio Alfveno, Johno Williamso, Harmo Everso, Henry’o Mancini’o, Georgo Riedelio muzika.

Šiame linksmame virtualiame renginyje visai šeimai muzikos publika klausysis kartu su Pepe (akt. R.Latvėnaitė). Vaikai turbūt puikiai pažįsta mergaitę, kurios galva kupina netikėčiausių fantazijų, o kojos apmautos ilgomis skirtingomis kojinėmis. Šį populiarios knygos personažą sugalvojo švedų rašytoja Astrida Lindgren. Turbūt daugelis vaikystėje skaitė jos knygų, o gal net apsilankė muziejuje Stokholme.

Apie ką bus šis koncertas? Apie tai, kaip Pepė keliauja laivu iš Stokholmo į Klaipėdą, sutinka naujų draugų ir patiria daug smagių nuotykių. Jai patinka Klaipėdos brass kvinteto muzika, tad mergaitė taip pat užsinori koncertuoti...

Teatralizuotą koncertą bus galima nemokamai stebėti internete – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje https://fb.me/e/15Ndli4Cr arba „YouTube“ platformoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS