Parodoje – Pasaulio kultūros dienos ištakos ir dabartis | KaunoDiena.lt

PARODOJE – PASAULIO KULTŪROS DIENOS IŠTAKOS IR DABARTIS

  • 0

Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos pirmojo aukšto hole kitą savaitę įsikurs fotografijų paroda „Pasaulio kultūros dienos ištakos ir dabartis“. Pirmadienį 18 val. parodą klaipėdiečiams pristatys Taikos vėliavos komiteto vadovė dr. Auksė Narvilienė.

Lietuvoje balandžio 15-ąją minima Kultūros diena, kurią Lietuvos Respublikos Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino kaip atmintiną. Ši diena pasirinkta todėl,  kad 1935 m. balandžio 15 d. Vašingtone Amerikos žemyno 21 šalis ratifikavo Rericho Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu. Jos simboliu pasirinkta Taikos vėliava – rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius baltame fone, reiškiantis „taika per kultūrą“.
 

Lietuvoje vis daugiau plačiosios visuomenės ir institucijų įsitraukia į Kultūros dienos paminėjimą, atkreipiamas vis atidesnis dėmesys į  idėjas, skleidžiamas per Kultūros dienai skirtus renginius. Kas metai vyksta tarptautinės konferencijos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje ir kituose miestuose, kurių pagrindinė koncepcija – kultūros prioritetas visuomenės gyvenime. Taip pat vyksta parodos, savivaldybės apdovanoja kultūros darbuotojus, rengiamos akcijos bei kiti renginiai. Visoje Lietuvoje Kultūros dieną išsiskleidžia Taikos vėliavos, išreikšdamos pasiryžimą saugoti ir puoselėti kultūros vertybes.

Taikos vėliavos komitetas 2012 m. Kultūros dieną, bendradarbiaudamas su miestų valdžia, Lietuvoje Taikos miestais (miesteliais) paskelbė Dubingius, Rietavą, Ylakius ir Neringą, o 2013 m. – Klaipėdą. Taikos miestai yra paskelbti Meksikoje ir Argentinoje, kur nuolat plevėsuoja iškeltos Taikos vėliavos. Artimiausias Taikos miestas yra Jelecas, su kuriuo pradėta bendradarbiauti. Pernai įvyko du tarptautiniai Taikos miestų forumai: Neringoje Kultūros dienos renginių metu ir Jelece rugpjūčio 30 ir 31 dienomis. Tikimasi ir toliau plėsti Taikos miestų tinklą, kuriuose būtų siekiama įgyvendinti taikos kultūrą visose visuomenės gyvenimo srityse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS