Pianistas A. Paley Klaipėdoje muzikuos su savo ansambliu | KaunoDiena.lt

PIANISTAS A. PALEY KLAIPĖDOJE MUZIKUOS SU SAVO ANSAMBLIU

  • 0

Fortepijono virtuozas Aleksanderis Paley kitą savaitę pirmąkart atvyks į Klaipėdos koncertų salę su savo ansambliu „Paleasis“. Klausytojų laukia išskirtinai smaguriška programa su itin retai atliekamais kūriniais, kuriais ruošiasi nustebinti naujai susibūręs ansamblis.

Ne vienadienis projektas

Pasak jo susikūrimo iniciatoriaus, „Paleasis“ – tai ne vienadienis projektas, o reguliariai repetuojantis, koncertuojantis ir tobulėjantis ansamblis. „Tai – sena mano svajonė. Labai džiaugiuosi, kad ją pavyko įgyvendinti būtent Lietuvoje, – sakė A.Paley. – Subūriau dešimt profesionalių muzikantų, bendraminčių, turėdamas tikslą scenoje prikelti gerai pažįstamus, retai atliekamus arba dar tik kuriamus klasikinės muzikos šedevrus. Klaipėdos publikai šįkart pristatysime tris stambius opusus ir vieną nedidelį siurprizą. Labai tikiuosi, kad įsibėgėjęs ir aktyvus ansamblis „Paleasis“ praturtins profesionalios muzikos gyvenimą ir atras savo klausytojų ratą Lietuvoje ir už jos ribų.“

Tarptautiniu mastu pripažintas pianistas A.Paley garsėja savo išskirtine technika ir asmenybės charizma. Svarių tarptautinių konkursų laureatas visada laukiamas prestižiškiausiose koncertų salėse ir festivaliuose. Kasmet jis surengia maždaug 80 koncertų visame pasaulyje. Anksčiau Niujorke ir Paryžiuje gyvenęs pianistas pastaruoju metu daug būna Lietuvoje, čia ne tik daug koncertuoja, bet ir perteikia žinias bei patirtį savo fortepijono klasės studentams.

Subūrė vienminčius

Atlikėjas sakė, kad geriausiai jaučiasi scenoje, kai yra vienas, kai jam niekas netrukdo. Kita vertus, A.Paley labai mėgstu kamerinę muziką. Todėl jis ir norėjo „suburti vienminčius, nes gausu nuostabaus kamerinės muzikos repertuaro, kurio beveik niekas neatlieka. Visų pirma, dėl jo sudėtingumo, antra, dėl neįprastos atlikėjų ansamblio sudėties“.

A.Paley suburto ansamblio sudėtis įvairuoja priklausomai nuo atliekamų kūrinių. Būsimoje ansamblio programoje, be jo meninio lyderio, gros dar devyni instrumentininkai – pūtikai ir stygininkai. Tai Vytenis Gurstis (fleita), Ugnius Dičiūnas (obojus), Karolis Kolakauskas (klarnetas), Andrius Puplauskis (fagotas), Gediminas Abaris (valtorna), Linas Valickas (smuikas), Tomas Petrikis (altas), Rokas Vaitkevičius (violončelė) ir Dainius Rudvalis (kontrabosas). „Visus juos labai myliu, jais didžiuojuosi, nepaisant organizacinių sunkumų, mums pavyksta susiburti į repeticijas“, – džiaugėsi pianistas.

Šią muziką verta groti, nes ji – neįtikėtinai graži.

Retai atliekami kūriniai

Šįkart „Paleasis“ koncerte suskambės retai mūsų šalies koncertinėse scenose atliekami Johanno Nepomuko Hummelio, Ignazo Moscheleso ir Nikolajaus Rimskio-Korsakovo kūriniai. Pagal instrumentines sudėtis tai bus du septetai ir kvintetas.

J.N.Hummelis buvo Wolfgango Amadeuso Mozarto mokinys, nors atstovavo jau kitai epochai – romantizmui. Jo kūriniai, pasak A.Paley, yra „neįtikėtinai tobula, beprotiškai sudėtinga fortepijoninė muzika. Nuostabi muzika“.

I.Moschelesas taip pat buvo netradicinė figūra muzikos istorijoje. Artimas L. van Beethoveno bičiulis sukūrė savitą, prabangų, neįtikėtiną fortepijoninės muzikos stilių. A.Paley nuomone, „šią muziką verta groti, nes ji – neįtikėtinai graži. Tai tas pats ankstyvasis romantizmas. Žinoma, daug dėmesio skiriama fortepijono partijai, nes kompozitorius buvo puikus pianistas“.

Trečiasis programos autorius – instrumentuotės meistru laikomas N.Rimskis-Korsakovas. Beje, jo opera „Mozartas ir Salieri“ A.Paley iniciatyva 2013 m. buvo pastatyta Klaipėdos koncertų salėje. Solistams tąkart pritarė ne orkestras, o fortepijonas, kuriuo skambino sumanymo iniciatorius. Šįkart skambės kitas N.Rimskio-Korsakovo kūrinys – Kvintetas fortepijonui, fleitai, klarnetui, fagotui ir valtornai.

Koncertas vyks lapkričio 3 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS