Promočių giesmės: sutartinių magija Klaipėdos etnokultūros centre | KaunoDiena.lt

PROMOČIŲ GIESMĖS: SUTARTINIŲ MAGIJA KLAIPĖDOS ETNOKULTŪROS CENTRE

  • 1

Rugpjūčio 17 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks sutartinių vakaras, kuriame lengvai išmokstamos sutartinės ir dainos publikai leis nevaržomai panerti į autentišką dermę.

„Su didžiausiu džiaugsmu kviečiu jungtis tuos, kurių širdys šaukia pažinti savo šaknis, pabūti dabartyje ir savo skambėjime. Čia ta vieta, kurioje galite pradėti dainuoti, nors niekada to nedarėte. Tarp nepažįstamų žmonių, kur išnyksta statusas, amžius, lytis, patirtis ir socialiniai sluoksniai. Čia kalbamės kita kalba – sutartinėmis“, – sakė folkloro atlikėja Laurita Peleniūtė, jau septintus metus vystanti projektą „Promočių giesmės“, kuris puoselėja šį svarbų mūsų protėvių palikimą.

Sutartinės – vienos seniausių užrašytų lietuviškų liaudies giesmių, saugomos UNESCO kaip nematerialus Lietuvos paveldo turtas. Tai kas gi yra tos sutartinės? Daugiabalsės, ritualinės giesmės giedotos dar prieš šimtmečius žmonių, kurie dirbo žemę, gyveno Saulės ritmu, šventė lygiadienius, maitinosi ir rėdėsi iš gamtos, dirbdami sunkius darbus. Šiandien, keičiantis gyvenimo ritmui, senosios tradicijos atgimsta kitomis spalvomis. Taip ir sutartinių kelias, pasibaigęs ir nuėjęs į užmarštį kaimo bendruomenėse, atgimsta šiuolaikinio miesto žmonių pasaulyje kaip bendrystę nešanti ir širdies ilgesį gydanti dainavimo sistema.

Šiame renginyje sutartines bus galima pažinti ir atrasti iš naujo. Sutartinių mokys ir ratą ves L. Peleniūtė, smuiku pritars ir muzikoje visus lydės Tadas Dešukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Probybis

Promotės išsipisinėja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS