Uostamiesčio Baroti galerijoje atidaroma K. Dereškevičiaus tapybos paroda | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO BAROTI GALERIJOJE ATIDAROMA K. DEREŠKEVIČIAUS TAPYBOS PARODA

  • 4

Šį penktadienį 18 val. Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijoje bus atidaryta Kosto Dereškevičiaus tapybos paroda „Nerūpestingas gyvenimas“. Parodą pristatys dailėtyrininkas Vidas Poškus.

„1969 m. režisierius Dennisas Hopperis su savo kolegomis sukūrė iš karto kultiniu tapusį filmą „Nerūpestingas keliautojas“ („Easy Rider“). Supaprastintai tariant, tai kelio drama, pasakojanti apie po pietines valstijas keliaujančius du motociklininkus. Kino kritikai šį kūrinį yra priskyrę socialinio kraštovaizdžio žanrui, pasakojančiam apie 7-ojo dešimtmečio jaunimo skaudulius ir aktualijas, įtampas ir problemas. Regėtųsi, kad toks palyginimas nėra visiškai adekvatus, tačiau panašiu metu (1967 m.) Valstybinį dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija) baigusio K. Dereškevičiaus (1937–2023) kūrybą taip pat drąsiai galima pavadinti ne kuo kitu, o – „socialiniu peizažu“. 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, pačiame sovietinės stagnacijos apogėjuje, savitą (ne be tuo metu populiaraus popart’o poveikio), specifinę plastiką ir tematiką suformavęs tapytojas pasižymėjo negailestingu pastabumu. Iš jo akiračio nepabėgdavo tarsi banalios, net nuobodžios buities detalės – palangė, elektros stulpas arba pastotė, balkono turėklas, maršrutinio autobuso lango fragmentas. Tarsi haliucinogenais apsisvaiginęs ir nuošaliomis krašto teritorijomis besibastantis baikeris–klajūnas, K. Dereškevičius matė ir fiksavo egzistencines rutinos briaunas. Jo nutapytas gyvenimas atrodo nerūpestingas ir kartu kupinas neišsakytų, kartais sunkiai užslėptų skaudulių. Tokia būsena įkūnyta kompozicijoje „Adelė – benzino pardavėja“ (1972), drobėje „Mikroautobusu į Drezdeną“ (1976) ir kituose paveiksluose. Tad parodos pavadinime rekomenduotina išgirsti ir sarkastiškai ironišką (taip būdingą šiam menininkui) gaidelę. Baroti galerijoje pristatomi klasikiniai, chrestomatiniai K. Dereškevičiaus darbai, jo paties dovanoti Vilniaus dailės akademijai – institucijai, kurioje studijavo ir daugybę metų dėstė“, – parodos anotacijoje rašo V. Poškus.

K. Dereškevičiaus tapybos paroda Baroti galerijoje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2 / Aukštoji g. 1) veiks iki gruodžio 13 d.

GALERIJA

  • Uostamiesčio Baroti galerijoje atidaroma K. Dereškevičiaus tapybos paroda
  • Uostamiesčio Baroti galerijoje atidaroma K. Dereškevičiaus tapybos paroda
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

dabar

tokie menai madingi Amerikonai jau net baldus pradėjo ryškiai raudonai mėlynai ir kt ryškiom spalvom dašyt ir atsisakyt bet kokios kompozicijos Skant džiazas ne tik vaizduojamajame mene

KLP

Kur čia menas? Šlamštas, centą nevertas.

Pavojus, \\\\\.../////

vaikus nuo ekrano,gal ne mirs nuo to "meno",bet migčioti ir myžti į lovą tikrai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS