Uostamiesčio galerija „Si:said“ pradeda naują parodų sezoną | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO GALERIJA „SI:SAID“ PRADEDA NAUJĄ PARODŲ SEZONĄ

  • 0

Šį penktadienį 18 val. šiuolaikinio meno galerijoje „Si:said“ uostamiestyje (Daržų g. 18) bus atidaryta Agnieszkos Wolodzko ir Mareko Wolodzko (Lenkija) kūrinių ekspozicija „Tuo požiūriu...”.

Parodos idėja gimė apmąstant autorių tiesioginį ryšį su Peru Amazonijoje gyvenančių borų tautos indėnų kultūra. Menininkės kelionės į tą vietą ir antropologo atliekami borų etnografiniai tyrimai parodė, kad, nors abu kilę iš to paties kultūrinio rato, jų suvokimas apie borų kultūrą yra nevienodas. Nepaisant to, kad parodos autoriai kartu gyveno su indėnais ir dalyvavo jų kasdieniame gyvenime, jų interpretacija ir supratimas buvo skirtingi, o kartais net vieni kitus paneigiantys. Tačiau būtent šios kultūros patyrimo ir suvokimo skirtumų, o ne vieningumo lauke autoriai ir pateikia savo interpretacijas. Neigiamos interpretacijos jiems yra svarbios, net jei nieko ir neprideda prie jų pačių požiūrio. Jos gali veikti kaip veidrodžiai, pro kuriuos į šiuos požiūrius žvelgiama ir dėl kurių jie papildo vienas kitą, nė vienam iš jų nesuteikdami pranašumo.

Tokiu būdu parodos autoriai kalba apie individualizmo vertę Vakarų kultūroje ir apie žmogaus egalitarizmo sąvoką tenykštėse Amazonijos visuomenėse. Borų indėnų kultūroje ši sąvoka išreiškiama, be kita ko, ritualizuotais artimų žmonių pokalbiais, kai visi išklauso vienas kitą ir iškelia asmeninius požiūrius, į kuriuos atsižvelgiama imantis bendrų veiksmų.

Paroda sukonstruota remiantis metaforos ir dokumento sugretinimu, naudojant instaliacijas, vaizdo įrašus, fotografijas ir borų kultūros artefaktus.

A.Wolodzko – menininkė, kuratorė, kultūros tyrinėtoja ir tinklaraštininkė. Kuria meną viešosiose erdvėse, socialiai įtraukiantį meną (angl. engaged art), fotografijas, instaliacijas, keramiką, garso meno kūrinius ir akcijas. Rengia seminarus įvairioms visuomenės grupėms. Yra knygų apie šiuolaikinį meną ir kultūrą bei tinklaraščio „Pomiędzy sztuką a życiem“ („Tarp meno ir gyvenimo“, pomiedzysztukaazyciem.home.blog) autorė.

M.Wolodzko – antropologas. Vykdo etnografinius borų tautos indėnų tyrimus Peru Amazonėje. Tarp jo nagrinėjamų klausimų – užsienio kultūros ir jų supratimas, veikimas kitokioje nei europietiška visuomenėje, kitokios kultūrinės kompetencijos įgijimas, lauko tyrimų metodologija, gebėjimas parodyti ir apibūdinti vietines kultūras, atsižvelgiant į konceptualią, vaizdinę ir šiuolaikinę žmonių patirtį. Jis yra straipsnių antropologijos ir muziejininkystės temomis, fotografijos ir etnografijos parodų autorius.

Agnieszka ir Marekas gyvena Gdanske ir kartu valdo fondą „Cultures Beyond Culture” („Kultūros anapus kultūros“).

Paroda veiks iki kovo 28 d. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS