Uostamiestyje – Muziejų nakties renginiai | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESTYJE – MUZIEJŲ NAKTIES RENGINIAI

  • 3

Jau devintą kartą Klaipėdos muziejai vienijasi bendram Europos muziejų nakties renginiui. Prano Domšaičio dailės galerija, Laikrodžių muziejus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Lietuvos jūrų muziejus kviečia šeštadienio naktį praleisti kultūringai ir pamatyti, ką siūlo muziejai lankytojams jau saulei artėjant vakarop ar visai nusileidus. Visi Muziejų nakčiai skirti renginiai yra nemokami.

Anksčiausiai – 18 val. – duris atvers Laikrodžių muziejus ir Prano Domšaičio dailės galerija. Šiuose muziejuose renginiai vyks iki pat vidurnakčio. Laikrodžių muziejus kviečia į naktinę programą „Rožių spalvos naktyje“, kurios metu lankytojai ne tik aplankys ekspoziciją, bet ir klausysis  teatralizuoto LNOBT operos solistų stažuotojų koncerto  „Vyrai – iš Milano, moterys – iš Paryžiaus“. Šis koncertas skambės net du kartus: 19.30 val. ir 20.15 val. Pasak muziejininkų, koncertas bus, be abejo, apie jausmą, kuris nepavaldus laiko dūžiams.

– Kai vyrai ir moterys susitinka, o ypač scenoje, užverda aistros, suliepsnoja jausmai, pradeda skambėti muzika… Apie tai ir dainuos jauni LNOBT solistai, – sakė muziejininkė Agnė Jonikaitė

Nuo 21 val. iki 23 val. nežemiška šviesa švytės visas Laikrodžių muziejaus istorinis pastatas. Jį papuoš  šviesos instaliacija „Rožių spalvos naktyje“.

Prano Domšaičio galerijoje jau nuo 18 val. bus sekamos pasakos apie... muziejaus gyventojus. 18 ir 20 val. klausysimės pasakos „Apie geležinį vilką ir Lietuvos kunigaikščių žygius“, kurią įkvėpė V. Kašubos skulptūros, o 19 ir 21 val. bus sekama pasaka „Kaip žuvytė vandenyną perplaukė“, įkvėpta Č. Janušo paveikslų. Vakaro metu nuobodžiauti tikrai neteks: muziejuje veiks frotažo dirbtuvėlės, bus kviečiama pažaisti edukacinių žaidimų: „Gėlių dėlionė“, „Veidrodėli, pasakyk...“, „Kurėnas išplaukia“, „Rami jūra, audringa jūra“, kurie padės dideliems ir mažiems kitaip pažvelgti į eksponuojamus kūrinius.

Galerijos direktorė Kristina Jokubavičienė intriguoja kviesdama lankytojus dalyvauti vakaro metu loterijoje, kurios didysis laimėjimas bus tikrai svarus: bene tris kilogramus sverianti nauja knyga „Pranas Domšaitis. Vaizduotės realybė“.

Lietuvos jūrų muziejus kviečia keltis į renginį tiesioginiu 19.30 val. keltu iš Senosios perkėlos. Pagrindinis vakaro akcentas – balta aprangos spalva, nes pirmą kartą Klaipėdoje rengiama „Vakarienė baltai po burėmis“. Tai – laisvo stiliaus ir baltos spalvos vakaras, skirtas pajusti jūros dvasią. Vakare susilies dvi prancūziškos iniciatyvos: šios šalies muziejininkai pirmieji iškėlė mintį atverti muziejus naktį ir pirmą kartą pakvietė stilingo laisvalaikio renginiui – improvizuotai vakarienei, kurios visi dalyviai privalo dėvėti baltus drabužius. Delfinariumo prieigose organizuojamame renginyje abi šios temos nuskambės naujai. Vietos ir temos išskirtinumą stiprins ir edukatorių komanda, kuri padės ne tik įsijausti į vakaro atmosferą, bet ir supažindins su jūros istorijos ir gamtos paslaptimis. Kartu tai – kvietimas laisvo šokio ar Vakarų pakrantės svingo stiliumi pasitikti vasarą ir susipažinti su naujomis, tik pernai po rekonstrukcijos atsidariusio delfinariumo erdvėmis. Vakarą, kuriame netrūks šokio ir muzikos, vainikuos šiuolaikinio šokio ir delfinų improvizacija Saulės įlankoje. Renginį muziejus organizuoja kartu su VšĮ  „Kūrybos kišenė“. Jeigu orai būtų nepalankūs vakarui lauke, renginys vyks delfinariumo Jūros saloje. Atgal į miesto naktį sugrąžins keltas 21.45 val.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (Didžioji Vandens g. 2), nemokamai veiks nuo 16 iki 24 val. O Muziejų nakčiai skirtas vakaras „Atradimo džiaugsmas“ prasidės 20 val. ir truks iki pat vidurnakčio. Šis muziejus kviečia patirti atradimo džiaugsmą ir pamatyti dar nedemonstruotus eksponatus. Ypatingą dovaną muziejininkai parengė patiems mažiausiems: 20–22 val. rengiamas saldus edukacinis užsiėmimas vaikams „Baltas cukraus debesėlis“, kurį ves Klaipėdos turizmo mokyklos mokytoja Teresė Gaidamavičiūtė su mokiniais. Naktinėtojai galės susipažinti su eksponatais, susijusiais su piligrimystės ženklais Klaipėdoje. 22 val. kun. Paulius Vaineikis OFM pasidalins įžvalgomis apie krikščioniškos piligrimystės tradiciją nuo seniausių iki šių laikų. O saulei nusileidus ateis muzikos ir poezijos laikas: 23–24 val. violončele gros Audra Smilgė, 23.30 val. – poezijos valandėlė „Nakties šventykloj žvakės dega“, skaitys aktorė Vida Kojelytė.

Renginio metu veiks ir į laikmečio realijas reaguojanti paroda „Pagalvok prieš išgerdamas: žinok apie poveikį, tradicijas, kultūras“.

GALERIJA

  • Uostamiestyje – Muziejų nakties renginiai
  • Uostamiestyje – Muziejų nakties renginiai
  • Uostamiestyje – Muziejų nakties renginiai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gyventojas

o i jūrų muziejų bus galima 21 eiti nemokamai?

N. Puteikienė

Šį šeštadienį, gegužės 21 d. :) Kviečiame!

Klaustukas

Tai kurį šeštadienį vyks???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS