Apleisti automobiliai – kiemų piktžaizdė | KaunoDiena.lt

APLEISTI AUTOMOBILIAI – KIEMŲ PIKTŽAIZDĖ

Viena didžiausių daugiabučių namų kiemų problemų – čia riogsantys apleisti ir palikti automobiliai. Savivaldybės atstovai pranešimų apie nenaudojamas transporto priemones sulaukia kone kasdien. Vien praėjusiais metais iš kiemų patraukta keli šimtai mašinų.

Metė didesnes pajėgas

Neeksploatuojami automobiliai miesto daugiabučių namų gyventojams yra tapę tikru galvos skausmu, mat jie užima taip trūkstamas stovėjimo vietas, kartais kliudo eismui.

Be to, po kurio laiko tokios transporto priemonės sulaukia benamių ar nusikalsti linkusio jaunimo dėmesio – išdaužomi mašinų langai, ima kauptis šiukšlės.

Ši problema gerai žinoma ir uostamiesčio savivaldybės atstovams.

"Nėra nė vienos darbo dienos, kad negautume pranešimų apie neeksploatuojamus automobilius. Vienas pranešimas – labai retai. Dažniausiai gauname keletą. Tai yra kasdienybė", – situaciją apibendrino Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Praėjusiais metais sulaukta daugiau nei 400 pranešimų apie paliktus nenaudojamus automobilius.

Nuo praėjusių metų vidurio savivaldybėje šiai problemai spręsti mestos didesnės pajėgos – neeksploatuojamais automobiliais rūpinasi du specialistai, o anksčiau tuo užsiimdavo vienas žmogus.

Praėjusiais metais sulaukta daugiau nei 400 pranešimų apie paliktus nenaudojamus automobilius.

Pasak pašnekovo, paliktų automobilių problema pastebima viso miesto daugiabučių namų kiemuose, tačiau didžiausia koncentracija – pietinėje Klaipėdos pusėje.

Skyrė baudų

Į visus gautus pranešimus reaguojama, taip pat kartą per savaitę mieste vykdomi reidai, kurių metu kontroliuojama, ar iš kiemų jau patraukti automobiliai, su kurių savininkais buvo susisiekta.

S.Valiulis pastebėjo, kad dalį automobilių pavyksta patraukti, tačiau kiti kiemuose lieka ilgiau – pasitaiko, jog automobilio savininkas išvykęs į užsienį arba transporto priemonė yra areštuota, neįsigaliojęs paveldėjimo faktas.

"Bet mes visomis galimybėmis stengiamės surasti savininką, jį įspėti", – patikino poskyrio vedėjas.

Sulaukus pranešimo apie kieme stovintį apleistą automobilį, pirmiausia jo savininkas gauna reikalavimą per kelias darbo dienas patraukti transporto priemonę.

Jeigu šio reikalavimo automobilio savininkas nepaiso – jam surašomas administracinis teisės pažeidimo protokolas. Praėjusiais metais tokie protokolai surašyti 24 asmenims, jiems teko susimokėti ir baudas.

Pagal galiojančius teisės aktus, neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno rašytinio perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti atsieina nuo 70 iki 140 eurų, o nusižengus pakartotinai bauda siekia nuo 140 iki 300 eurų.

Praėjusiais metais surašyta 390 reikalavimų patraukti nenaudojamus automobilius. Taip pat skaičiuojama, kad pernai iš kiemų patraukta apie 400 nenaudojamų mašinų.

Sprendžia geranoriškai

Jeigu neeksploatuojamas automobilis trukdo eismui – kreipiamasi į policiją. Tada transporto priemonė iš kiemo ištempiama.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai problemą pavyksta išspręsti greitai – aplink automobilį besisukiojančius Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojus pastebėję savininkai suskumba teirautis, kas nutiko, ir, paaiškinus situaciją, randamas problemos sprendimas.

Būna ir tokių atvejų, kai paaiškėja, kad automobilis nėra pamirštas, tačiau būtent šiuo metu jo šeimininkui stinga pinigų transporto priemonei taisyti, todėl mašina kurį laiką stovi nejudinama.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O apleisti namai?.. :s

kkk

prie ko čia Valiulis? Jei visą tvarką reguliuoja įstatymas ir valdininkui jį pažeidus gresia dideli nemalonumai. Ir Jūs taip elgtumėtės jei būtumėte valdininkas. Seimas turi peržiūrėti įstatymą.

jau

laikas valiulį patraukti ne tik iš kiemo, bet ir iš pareigų, nes labai jau nesusitvarko su pareigom

SUSIJUSIOS NAUJIENOS