Atliekų kultūros egzaminas išjudino Vakarų Lietuvą | KaunoDiena.lt

ATLIEKŲ KULTŪROS EGZAMINAS IŠJUDINO VAKARŲ LIETUVĄ

  • 2

Ar sugebėtumėte įvardinti, koks žmogaus vartojamas ir neatsakingai išmestas maisto produktas, pagamintas iš naftos, pražudo milijonus Žemės gyvūnų? Gal niekad ir nesusimąstėte, kad tai – kramtomoji guma. Ji nesuyra šimtus metų ir, numesta ant žemės ar į vandenį, pražudo daugybę gyvūnų, kurie šią atlieką sumaišo su maistu. Tai tik vienas iš šiemetinio Atliekų kultūros egzamino klausimų, kuriuos gvildeno rekordinis dalyvių skaičius: visoje Lietuvoje egzamino užduotis pernai sprendė 8 163 dalyviai, o šiemet jau 13 176. Ir tik 44 pavyko teisingai atsakyti į visus klausimus.

Kylantis susidomėjimas – geras ženklas

Ketvirtus metus šalyje vykstantis savanoriškas atliekų tvarkymo žinių patikrinimas – Atliekų kultūros egzaminas – vis populiaresnis tampa ir Klaipėdos regione. Pernai egzamine dalyvavo 554 Vakarų Lietuvos gyventojai, o šiemet dalyvių skaičius viršijo 1 350. Tradiciškai didžiausią dalį egzamine sudarė moksleiviai.

„Kiekviena savivaldybė per savo švietimo skyrius platino informaciją mokykloms, ir bendras darbas nenuėjo perniek – Vakarų Lietuvoje egzamino dalyvių skaičius išaugo labiausiai iš visų šalies regionų“, – sakė Arūnas Liubinavičius, vienas iš egzamino koordinatorių.

Ne pirmus metus su moksleivių ekologine edukacija dirbantis specialistas akcentavo, jog jaunosios kartos ekologinės žinios mums visiems pranašauja gerą ateitį.

„Lietuvoje turime pažangiausioms Vakarų Europos valstybėms identišką ekologišką atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemą. Bet skandinavai namie išrūšiuoja iki 95 proc. antrinių žaliavų, o Lietuva – tik 25. Kodėl toks skirtumas? Nes jie mokosi rūšiuoti jau 50 metų, o mes tik prieš 15 metų pamatėme kieme pastatytus rūšiavimo konteinerius. Tokia edukacinė priemonė kaip Atliekų kultūros egzaminas – vienas iš būdų kelti visuomenės susidomėjimą tvariu gyvenimu“, – teigė A. Liubinavičius.

Už geras žinias – ekologiški prizai

Kaip ir ankstesniais metais, egzaminą organizavo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Utenos regioniniai atliekų tvarkymo centrai. Egzamino rėmėjais tapo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei beveik visos Lietuvos savivaldybės, o pagrindiniu renginio globėju ne pirmus metus buvo Aplinkos ministerija.

Tradiciškai geriausiai savo savivaldybėje egzaminą išlaikę dalyviai apdovanojami organizatorių ir rėmėjų prizais. Uostamiesčio žinovai taip pat sulaukė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos, KRATC ir Lietuvos jūrų muziejaus įsteigtų prizų. Šią savaitę Klaipėdos miesto nugalėtojai buvo pakviesti į KRATC biurą ir pasveikinti bei apdovanoti.

„Žinios neateina iš niekur. Esu dėkinga mokytojams ir tėveliams, kurie ugdo vaikus, jaunąją kartą tinkamai elgtis su atliekomis“, – sveikindama nugalėtojus sakė Roma Budrienė, KRATC direktorė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos sveikinimus ir prizus perdavusi Renata Chockevičienė, Aplinkosaugos skyriaus atstovė, priminė, jog uostamiesčio savivaldybė prieš 15 metų mokyklose pradėjo ekologinio ugdymo pamokas. Ir tos mokyklos, kurios nuosekliai domisi ekologija, rūšiavimu, išaugina aplinkosauginių konkursų nugalėtojus.

Šiemet jauniausiųjų 1–4 klasių grupėje geriausias ekologijos žinias pademonstravo Amelija Butkytė, Klaipėdos Sendvario progimnazijos 2 D klasės mokinė.

5–10 klasių kategorijoje daugiausia balų per trumpiausią laiką surinko kita Klaipėdos Sendvario progimnazijos moksleivė Dija Razutytė.

Suaugusiųjų kategorijoje nepralenkiama buvo mokytoja Alina Kravčenko, kuri šiemet išdrįso dalyvauti pati, o pernai buvo paruošusi net 5 egzamino nugalėtojus pradinukų kategorijoje.

Beje, svetainėje https://egzaminas.atliekukultura.lt/ galite visus metus spręsti ankstesnių egzaminų užduotis, kaupti žinias ir ruoštis naujam, jau penktajam, Atliekų kultūros egzaminui.

GALERIJA

  • Mokytoja Alina Kravčenko pernai paruošė 5 čempionus, o šiemet pati tapo nugalėtoja
  • Egzamino nugalėtoją Ameliją Butkytę į apdovanojimus atlydėjo tėtis ir Klaipėdos Sendvario progimnazijos kompanija.
KRATC nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Negaliu skaityt

Mane tokie dalykai žemina ir pasijuntu lyg aš - Lietuvis, būčiau šiukšlyno gyventojas - bomžas. KODĖL LIETUVIAI TURI MOKINTIS APIE ATLIEKŲ ,,KULTŪRĄ"IR NET LAIKYT KAŽKOKIUS EGZAMINUS!? Iš kur jūs toki suda mums ištraukėt ir ciniškai lipinat?Taigi mokame nemažus pinigus tiems kurie ne tik tas šiukšles privalo tvarkyti, bet ir turi iš šiukšlių verslo nemažus pinigus.. Atsigęžkit į tikrą Lietuvos Kultūrą, atsiminkit, pagaliau, kas esate - garbinga, sena ir labai vertinga Tauta! ,,Skynė-nenuskynė..", ar atsimenat? Neleiskite kad jūs būtumėte ruošiami, lyg kokie primityvūs valytojai ar atliekų rūšiuotojai. Tam kad kiekvienas lietuvis tik tuo ir būtų ,,kultūringas".Negi nematote kad mūsų šalį kažkas, galimai, nusprendė ateityje padaryti atliekų duobe? Kur būtų gausiai suvežamos utilizuoti pasaulio šiukšlės

Protu nesuvokiama

Egzaminai, švietimas, edukacijos- gerai, bet kas realybėje? Kodėl klube Impuls tėra vienas( dabar jau ir antras, mažesnis atsirado) mišrioms atliekoms, bet nėra nė VIENO Rūšiavimo konteinerio plastikui, popieriui? AR MG turtuoliams, kurie valdo visos Lietuvos Impuls klubus , gaila pinigų tokioms atliekoms?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS