B. Markauskas: projektas „Tavo idėja“ – tai mūsų visų sėkmės istorija | KaunoDiena.lt

B. MARKAUSKAS: PROJEKTAS „TAVO IDĖJA“ – TAI MŪSŲ VISŲ SĖKMĖS ISTORIJA

  • 4

Jau rugpjūčio 1-ąją visa Lietuva Klaipėdos rajonui vėl galės siūlyti pačias įvairiausias idėjas. Nuo paprasčiausių iki neįtikinamiausių. Jei žmonės už jas balsuos, jos bus įgyvendintos ir džiugins ne tik čia gyvenančius, bet ir atvykstančius svečius. Ketvirtą kartą Klaipėdos rajone vykstantis dalyvaujamasis biudžetas sulaukė neįtikėtinos sėkmės. Kasmet sulaukiama po keliasdešimt įvairiausių sumanymų, kaip pagražinti Klaipėdos rajoną, o didžioji dalis gyventojų palaikymo sulaukusių idėjų jau įgyvendintos ir jomis kasdien naudojasi daugybė žmonių. Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas sako, kad šis konkursas – tai mūsų visų sėkmės istorija, o ir kasmet jis tobulėja, atverdamas dar daugiau galimybių.

– Mere, kitą savaitę gyventojams jau bus galima pradėti siūlyti savo idėjas. Gal ir pats turite kokią nors?

– Žinote, pats dalyvaujamasis biudžetas ir buvo mano idėja. Dar 2019 m., kai tik tapau meru, pasakiau sau, kad ir mūsų rajono gyventojai turi turėti galimybę realizuoti savo idėjas. Mačiau, koks dalyvaujamasis biudžetas patrauklus kitų miestų ar rajonų gyventojams, todėl norėjosi tą patį pasiūlyti ir mūsų rajone. Kodėl? Dėl labai paprastos priežasties – daugybė žmonių turi puikių idėjų, kaip vienaip ar kitaip pagerinti ar pagražinti rajoną. Ir mes nebūtinai turime kalbėti apie didžiulius projektus, juk neretai net mažas pokytis yra reikšmingas ir reikalingas. Mes, kaip savivaldybė, dažnai susikoncentravę į didžiulius projektus – mokyklų statybą, gatvių tvarkymus, kultūros namų renovaciją, tiesiog nepastebime, kad kitur reikia visai nedaug – sutvarkyto paplūdimio, įrengtos žaidimų aikštelės, fontano ar riedlenčių parkelio, kad gyventojams būtų malonu ir smagu leisti laiką. O žmonės tą mato, jie žino, ko jiems reikia labiausiai, tad dalyvaujamasis biudžetas – puiki galimybė jų idėjoms virsti realybe. Su šiuo projektu startavome 2020 m., tam skyrėme didžiausią sumą visoje Lietuvoje – 300 tūkstančių eurų, ir jau dabar galiu drąsiai pasakyti, kad šios žmonių idėjos pakeitė Klaipėdos rajono veidą, jis tapo gražesnis, jaukesnis ir mielesnis kasdieniam gyvenimui. Ir už tai reikia dėkoti visiems, kas tikėjo šiuo projektu, kas teikė idėjas, kas balsavo ir kas kasdien dirbo, kad jos virstų realybe.

– Kaip jūs vertinate dalyvaujamojo biudžeto sėkmę Klaipėdos rajone?

– Kai startavome su dalyvaujamojo biudžeto projektu „Tavo idėja“, buvo nerimo, kaip pavyks. Ar sudominsime žmones, ar atsiras teikiančių idėjas, ar bus balsuojančių už jas? Tačiau dabar, pažvelgus atgal, tas nerimas kelia šypseną, nes rezultatas pranoko visus lūkesčius. Per šį laikotarpį į „Tavo idėją“ įsitraukė tūkstančiai Klaipėdos rajono gyventojų, kurie teikė sumanymus, balsavo už juos ir džiaugėsi, kai idėjos virto kūnu. Manau, kad drąsiai galime sakyti, jog dalyvaujamasis biudžetas – mūsų rajono sėkmės istorija. Ir ne tik dėl gyventojų įsitraukimo, bet ir pačių idėjų įgyvendinimo spartos. Per trejus metus nugalėtojais buvo paskelbti 22 žmonių sumanymai, net 15 projektų jau įgyvendinti, likusieji taip pat vykdomi ir, manau, jau šiemet dar keletas anksčiau laimėjusių idėjų bus įgyvendintos. Galvoju, kad „Tavo idėjos“ sėkmę lemia tai, kad žmonės mato, jog jų idėjos virsta realiais darbais, todėl nepraranda entuziazmo ir kasmet sulaukiame vis daugiau ir vis įvairesnių iniciatyvų.

„Tavo idėjos“ sėkmę lemia tai, kad žmonės mato, jog jų idėjos virsta realiais darbais, todėl nepraranda entuziazmo ir kasmet sulaukiame vis daugiau ir vis įvairesnių iniciatyvų.

– Kokių gyventojų idėjų laukiate šiemet?

– Mūsų žmonės kūrybiški ir tikrai originalūs. Mes visuomet laukiame kuo įdomesnių idėjų – norisi kad idėjos burtų bendruomenę, būtų orientuotos į aplinkosaugą, kurtų grožį, formuotų estetinį rajono vaizdą. Aš asmeniškai, siūlant idėjas, kviečiu nevaržyti savęs, pasvajoti, pasidairyti į kitų miestų pavyzdžius, nes jeigu ta idėja buvo įgyvendinta kitur, tai nereiškia, kad ji ir mūsų rajone nėra reikalinga.

Pavyzdžiui, Lietuvoje ir užsienyje gyventojai per dalyvaujamojo biudžeto projektus įsirengė šunų vedžiojimo aikšteles, miesto šiltnamius bendrystei, lauko klases su edukacinėmis lysvėmis, grilio ir laisvalaikio zonas, įvairius riboženklius, parkus, žaliąsias zonas, saugančias nuo oro taršos, kur pasodinama keli tūkstančiai medžių, transformavo miesto erdves, aikštes, įrengė originalius rūšiavimo taškus ir panašiai. Tad juk nebūtinai pas mus turi būti tik kasdieniniai dalykai, bet ir tikrai originalūs sprendimai, kurie priverstų ištarti „vau!“ ne vieną, pamačiusį tą idėją. Tad kviečiu nesprausti savęs į rėmus – laukiame pačių beprotiškiausių idėjų.

Ir jų laukiame iš visų Lietuvos gyventojų, kuriems brangus šis kraštas. Net neabejoju, kad Klaipėdos rajone yra apsilankę tūkstančiai Lietuvos gyventojų, nes kas nežino Olando kepurės, Drevernos ar Svencelės. Tad pasiūlykite, ką dar galime gražaus padaryti, kad mūsų rajone būtų smagu lankytis ir mėgautis poilsiu bei pramogomis. Laukiame iniciatyvų ir iš į užsienį išvykusių kraštiečių, kuriems Klaipėdos rajonas yra svarbus, kurie mato, ko reikėtų, kad jis taptų dar nuostabesnis.

– Ar šiemet kas nors keitėsi, ar idėjų teikimas bus toks pat, kaip ir ankstesniais metais?

– Po kiekvieno „Tavo idėjos“ konkurso komanda aptaria, kas pavyko, o ką galime padaryti geriau. Mes girdime gyventojų pastabas po kiekvieno konkurso. Mūsų tikslas – suteikti kuo daugiau galimybių gyventojams siūlyti idėjas bei už jas balsuoti. Tad pokyčių tikrai yra. Manau, kad jie prisidės prie projektų kokybės, suteiks daugiau galimybių realizuoti idėjas labai mažoms gyvenvietėms bei palengvins balsavimą.

Pirmiausia, idėjų teikimui šiemet skiriame du mėnesius. Visą rugpjūtį ir rugsėjį gyventojai galės teikti iniciatyvas, kurias iškart vertins specialistai, teiks siūlymus idėjų autoriams, padės jas tobulinti, kad tik idėjos patektų į kitą etapą. Atrodo, kad du mėnesiai daug, bet iš tikrųjų taip nėra. Jau pastebėjome, jog dauguma idėjų sukrenta paskutinę naktį, o mes jų sulaukiame po keliasdešimt kasmet. Tai reiškia, kad mūsų specialistai nebeturi laiko pagelbėti idėjų autoriams, kad šie pataisytų neatitikimus, o tai gali lemti, kad gera idėja gali ir nepatekti į konkursą.

Tad mano rekomendacija – jei turite idėją, nelaukite paskutinės akimirkos, teikite ją iškart, konsultuokitės su mūsų specialistais. Turime puikią komandą, kurioje – architektai, statybos ekspertai, biudžeto formuotojai, projektų rengėjai ir kt. Jie tikrai jums padės, kuo tik galės, jog jūsų sumanymas būtų kuo labiau ištobulintas. Taip mes visi – ir mes, ir jūs – būsime tikri, kad, pasibaigus rugsėjui, turėsime puikias išgrynintas idėjas, kurių paskui nereikės atmesti dėl to, kad parinkta netinkama vieta ar yra kitų kliūčių, kurios trukdytų jų įgyvendinimui.

Taip pat atsižvelgėme ir į žmonių išsakytas mintis, kad mažesnėms gyvenvietėms sudėtingiau laimėti balsavimo metu, nors tikrai turime pavyzdžių, kai idėjos įgyvendintos Venckuose, Dituvoje ar kitur. Tačiau girdime mūsų žmones ir šiemet įvedėme naują kategoriją, kuri, tikime, duos dar daugiau galimybių tokioms gyvenvietėms, kurios turi 250 ir mažiau deklaruotų gyventojų. Šiai kategorijai iš viso skiriame 30 tūkstančių eurų, o vieno projekto vertė negali viršyti 15 tūkstančių eurų. Tad mažoms gyvenvietėms atsiveria daugiau galimybių – joms nebereikės konkuruoti su didžiaisiais projektais, jos varžysis tik tarpusavyje.

Na, ir, žinoma, balsavimas. Praėjusiais metais išbandėme tik elektroninį balsavimą, tačiau dėl Registrų centro sistemos strigimo, el. bankininkystės neturėjimo dalis gyventojų neturėjo galimybės atiduoti savo balso už jiems labiausiai patikusias idėjas. Tad šiemet ne tik ilginame balsavimo laiką iki 20 darbo dienų, bet ir grąžiname popierinius biuletenius, kuriuos bus galima užpildyti seniūnijose ir kitose tam skirtose vietose.

– Kokie lūkesčiai dėl projekto sėkmės šiemet?

– Kaip ir sakiau, lūkesčiai jau išaugę po ankstesnių metų. Matome, kokį pasisekimą tarp gyventojų turi šis projektas. To tikimės ir šiemet, o taip pat ir itin originalių idėjų, kurios mūsų rajoną padarys dar patrauklesniu. Taip pat tikiuosi, kad žmonės pasikliaus mūsų administracijos komanda, kuri dirbs tam, kad jiems palengvintų darbą su idėjomis ir balsavimui bus pateikti gerai apgalvoti projektai.

Taip pat labai norėtųsi, kad pasisekimo sulauktų ir naujoji kategorija – mažieji kaimai. Tai proga jiems nustebinti visą rajoną savo idėjų originalumu, atkreipti į save dėmesį ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką.

Na, ir, žinoma, mūsų siekis – kuo didesnis gyventojų įsitraukimas tiek teikiant idėjas, tiek už jas balsuojant, tiek agituojant. Per kelis metus jau pamatėme, kad mūsų bendruomenės yra išradingos ir, kviesdamos balsuoti už jų projektus, pasitelkia pačias įvairiausias priemones – nuo plakatų iki vaizdo įrašų.

Tad sekite informaciją Klaipėdos rajono savivaldybės interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose ir, žinoma, galvokite idėjas. Nepamirškite – Klaipėdos rajono sėkmė yra kiekvieno rankose, tad pirmyn, juk turime vos du mėnesius!

GALERIJA

  • B. Markauskas: projektas „Tavo idėja“ – tai mūsų visų sėkmės istorija
  • B. Markauskas: projektas „Tavo idėja“ – tai mūsų visų sėkmės istorija
  • B. Markauskas: projektas „Tavo idėja“ – tai mūsų visų sėkmės istorija
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jomantė

Gyvename Kalotėje- apleistoje, netvarkingoje, neišvaizdžioje. Be normalių kelių ir prekybinių centrų , be jokių priėjimų prie ežero. Nei su vaiko vežimėliu, nei su šuniuku - nėra kur išeiti pasivaikščioti. Norėtume su dviračiais iki jūros nuvažiuoti, bet keliai tokie nesaugūs ir dulkėti , kad geriau tuo nesinaudoti. Gražus gamtos kampelis , bet nepatrauklus gyventojams.

Anonimas

Idėjai įgyvendinti yra daug užkaborių...Tai gerai,kad suteikta galimybė žmonėms pasireikšti.Ką padarysi.bet rajonai labiau blizga,kaip didmiesčiai. SARMATA.VILNIUI. KAUNAS PATEISINO SAVO VARDĄ.BET KLAIPĖDA???VISI UOSTAI KLESTI...KAS NETURI PRIĖJIMO PRIE JŪROS...TAS NIEKAS.STIPRYBĖS NAUJAJAM MERUI.

Efa

Idejos.... patys jau net nesugalvoja ko rajono zmonems reikia ....taip istaskomi pinigai....,ir mes juos dar renkame???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS