Bebrai traukia į uostamiestį | KaunoDiena.lt

BEBRAI TRAUKIA Į UOSTAMIESTĮ

Bebrai galutinai įsitvirtino uostamiestyje – Dangės upėje įsiveisė ištisa šių gyvių kolonija, o Malūno tvenkinyje jau po poros mėnesių bebrų gali būti dvigubai daugiau. Bebro patelė vienu metu gali atsivesti iki penkių jauniklių.

Pernai Malūno parke uostamiestį prižiūrintys rangovai jau buvo nukirtę septyniolika bebrų apgraužtų ir sužalotų medžių. Teko šalinti net didelius ir dailiai prie vandens išaugusius medžius.

Visų jų kamienus apgraužė bebrai, dalis medžių pavojingai pasviro.

Bebrai be gailesčio nugraužė visus naujai pasodintus medelius.

Iš pradžių šiuos gyvūnus bandyta vaikyti repelentais. Tačiau tai situacijos nepakeitė.

Tuomet nuspręsta graužikus medžioti, tačiau sutartį su savivaldybe pasirašęs medžiotojas susirgo.

Vėl teko ieškoti kitų medžiotojų.

Vis dėlto nutartis buvo nutraukta, nes miestui šių gyvūnų medžioklė yra per brangi.

Vieni čia siūlėsi sumedžioti su šunimis. Tikino, kad mikliai sugaus, bet miesto centre medžioklė su šunimis yra draudžiama.

„Didžiulė bėda. Medžiotojas, su kuriuo turėjome sutartį, pasveiko, tačiau buvo paskaičiuota, kad per brangi jo paslauga. Žmogaus jau sausio mėnesį buvo susiruošęs medžioti bebrus. Už vieną sumedžiotą bebrą buvo sutarta 370 eurų“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Esą dėl tokios sumos kiti medžiotojai įsuko diskusijas socialiniame tinkle. O tai ir pasėjo nepasitikėjimą.

Apskritai pripažįstama, kad bebrų medžioklė yra ne toks jau paprastas dalykas.

„Vieni čia siūlėsi sumedžioti su šunimis. Tikino, kad mikliai sugaus, bet miesto centre medžioklė su šunimis yra draudžiama. Ieškojome kitų medžiotojų, apklausėme tikrai ne vieną, bet pasiūlymų negavome“, – paaiškino R. Jievaitienė.

Parkas: Kretingoje, Birutės gatvėje, bebrai netrukus paguldys suaugusius medžius. „Klaipėdos“ skaitytojų nuotr.

Spąstais Malūno parke buvo pavykę sugauti vieną bebrą. Tačiau termovizoriais tvenkinį žvalgęs specialistas aiškino, kad matė dar du likusius gyvius.

Bebrai gyvena šeimomis, poruojasi nuo sausio iki kovo mėnesio. Po trijų mėnesių patelė atsiveda jauniklių vadą. Joje gali būti du ar trys jaunikliai, bet gali gimti ir penkios atžalos.

„Vienas medžiotojas, kuris gyvena prie Dangės upės, sugebėjo pagauti net dešimt bebrų. Bebrų populiacija yra didžiulė. Visoje Lietuvoje, net Vilniuje pilna bebrų“, – patikino R. Jievaitienė.

Bebrai įsisuko ir Kretingos parkuose – Birutės gatvėje gyventoja užfiksavo du didžiulius medžius, kuriuos jau baigia nugraužti šie gyvūnai.

„Mums liko vienintelis būdas. Miesto tvarkymo skyrius perka tvoreles, teks apjuosti medžių kamienus“, – tikino R. Jievaitienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

bebras

Mieste yra betvarkė ir neūkiškumas.Viskas daroma atmestinai ir negalvojant į priekį nė metams.Gajus tas vodovų galvojimas-kam kažką daryti jei galima nieko nedaryti.Arba daryti belekaip-juk ne sau darau.Ir netik medžių klausimu.Yra daug ir gražių būdų medžius apsaugot nuo bebrų.Tereikia pasidomėt kaip tai padaryt.Bet jei nėra noro,tai čia kita tema.

Anonimas

Tai jus debiliski balvonai REIKIA ISSAUDYTI bet ne bebrus. Tai jus padlos masiskai naikinat miskus. pjaunat medzius miestuose. Bebrai jiems matai trugdo. Kad jus pastiptumet, gamtos saugotojai

Žaliasis

Gyvūnai ir žmonės turi gyventi santarvėje. Viskas turi tekėti savo eiga.., t.y. laukinė gamta. P.S. Juokas ima iš gamtosaugininkų.., kurie nesugeba ir nenori ištremt mylimus bebrus... Paskui miestas pirks medelius su pasodinimu už 2500 eur...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS