Klaipėdoje prisiminė žuvusius karuose | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE PRISIMINĖ ŽUVUSIUS KARUOSE

Uostamiesčio Poilsio parko pašonėje esančiose vokiečių karių kapinėse kuklios, bet pagarbios ceremonijos metu paminėta Tautinė Vokietijos gedulo diena. Daugiau nei 100 metų šią dieną prisimenamos karo aukos.

Prieš 13 valandą vokiečių karių kapinėse stoviniavo asociacijos „Vokietuva“ atstovai bei jos vadovas Manfredas Wageneris, Vokietijos Federacinės Respublikos garbės konsulas Arūnas Baublys, buvęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliausias, uostamiesčio Hermano Zudermano gimnazijos mokiniai, Vokiečių tautinės bendrijos nariai, Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariškiai, būrelis klaipėdiečių.

Žvarbią dieną ceremonija truko trumpiau nei pusvalandį.

M. Wageneris kreipėsi į susirinkusiuosius prasmingais žodžiais.

„Susirinkome vietoje, kurią per amžius formavo dvi tautos, vietoje vėl ir vėl suvienijančioje mus prisiminti tuos, kurie žuvo dėl karo, persekiojimo, okupacijos ir diktatūros. Šią Tautinę atminimo dieną Vokietijoje 1922 metais pradėjo minėti Vokietijos karių kapų priežiūros tautinė sąjunga. Pradžioje ji buvo skirta atminti žuvusius Pirmajame pasauliniame kare. Nuo 1945 metų šią dieną prisimenami karo metu žuvę civiliai – vaikai, moterys ir vyrai, tapę karo ir smurto aukomis okupuotose šalyse ir Vokietijoje. Ypatingai prisimenamos šios aukos čia, Baltijos šalyse ir Lietuvoje“, – lapkričio 19-osios dienos istoriją priminė M. Wageneris.

Jo tėvų karta, išgyvenusi tamsųjį laikotarpį, pamažu atgula amžinojo poilsio, netrukus neliks liudininkų, galinčių perteikti Antrojo pasaulinio karo patirtis. Galbūt tada šis laikotarpis liks tik istorijos vadovėliuose kaip sausas, tikrų išgyvenimų neatspindintis metas.

Todėl dar svarbiau skirti dėmesio praeičiai.

Asociacijos „Vokietuva“ vadovas teigė, kad pokario kartos nėra atsakingos už tai, kas įvyko karo metais, bet jos atsakingos už tai, kad karo siaubas niekada nepasikartotų.

H. Zudermano gimnazijos mokiniai padėjo žvakutes ant kryžių, žyminčių vokiečių karių kapus.

Prie kryžiaus ir paminklinės plokštės padėti vainikai. Jie sudaryti iš Lietuvos ir Vokietijos valstybinių vėliavų spalvų gėlių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Prūsija .

Garbė kariams kurie gynė Mėmel , kurie žuvo už Prūsijos krašta Jų nuopelnas kad buvo evakuota tiek daug civilių gyventojų . Ačiu vokiečių draugijai už rengini .

>Skaitykite

cia apie kacapus?

Ar tikrai

Lietuvoje reikalingi rusu okupantu ir vokieciu kareiviu kapai ,juk prisimenant Ribentropo-Molotovo pakta kara sukele sios salys noredamos dominuoti pasaulyje,kam cia tokias dienas svesti ar mineti,-musu likimas buvo niusprestas rr rastiskai patvirtintas.Geriausiai juos iskelti savo gimtas vietas ,kad maziau butu kirvircu ir tautu nesantaikos.Lietuvai antras pasaulinis karas atnese tik nelaimes ir tautos genocida.Tegul rusai ir vokieciai ilsisi savo zemelese ir cia ju istorija ,kam skatinti revansistines nuotaikas.Jau Klaipedoje buvo patvirtintas Memelio miesto statymas ,Klaipedos miestp kaip ir nera ,dabar gales uzsienio pilieciai prisiminti gerdami kava tame mieste kaip Hitleris prijunge Memeli prie reicho ,o rusai islaisvino ,ir vel prasides kivircai kam tas Memelis -Klaipeda priklauso.Gal jau lenta reikia prikalti prie dramos teatro ,kad cia buvo apsilankes naciu vadas Hitleris .Kad turistai galetu isiamzinti prie to balkono/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS