D. Varkaliui atminti – memorialinė lenta | KaunoDiena.lt

D. VARKALIUI ATMINTI – MEMORIALINĖ LENTA

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje patvirtintas pernai mirusiam iškiliam klaipėdiečiui Dionyzui Varkaliui skirtos memorialinės lentos eskizas. Atminimo lentą nuspręsta pakabinti ant sienos Kalvystės muziejuje, kurį įkūrė ir jame daugybę metų dirbo D. Varkalis.

„Tai gyva legenda ir Šaltkalvių gatvės veidas“, – taip velionį kolegą prisiminė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikė Zita Genienė.

Dėl D. Varkalio įamžinimo į Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisiją kreipėsi šio iškilaus klaipėdiečio bendražygiai iš Jūrininkų sąjungos, Lietuvos piliečių sąjungos, buvę sąjūdiečiai.

Memorialinės lentos eskizus sukūrė architektas ir skulptorius Adomas Skiezgelas, kuris dar ketina juos tobulinti, kad D. Varkalio atvaizdas būtų kuo panašesnis.

Įamžinimo iniciatoriai dalį pinigų lentos sukūrimui ketina surinkti savo jėgomis, dalį prašys padengti savivaldybės.

Memorialinę lentą ant Kalvystės muziejaus sienos planuojama atidengti kitų metų liepą, kai bus minimos muziejininko, kraštotyrininko ir visuomenininko gimimo bei mirties sukaktys.

D. Varkalis (1934–2022) buvo tautodailininkas, metalo restauratorius, aktyvus Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dalyvis ir Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys, Lietuvių kalbos vartojimo Klaipėdoje komisijos prie Miesto vykdomojo komiteto organizatorius, Klaipėdos miesto tarybos deputatas, Lietuvos jūrininkų sąjungos atkūrimo iniciatorius ir garbės narys, Lietuvos kultūros fondo Klaipėdoje pirmininko pavaduotojas, Mažosios Lietuvos enciklopedijos talkininkas, Lietuvos piliečių sąjungos pirmininkas, visuomeninis paveldosaugininkas ir nenuilstantis kraštotyrininkas.

D. Varkalis kaupė Klaipėdos krašto laikraščių, knygų ir atvirukų, XIX–XX a. Rytprūsių miestiečių namų interjero ir buities apyvokos daiktų rinkinius.

Jis P. Domšaičio galerijai padovanojo vertingą Klaipėdos krašto keramikos ir metalo dirbinių kolekciją.

D. Varkalis yra vienas iš keturių Klaipėdos laikrodžių muziejaus įkūrimo iniciatorių, Kalvystės muziejaus įkūrėjas, išsaugojęs Klaipėdoje veikusią Gustavo Kackės XIX a. kalvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Iniciatoriams

siūlau atsisakyti tokios lentos. D.Varkalis joje visai nepanašus ir tas tik įžeis jo atminimą. Ieškokite tikro Kūrėjo.O pinigų jei reikės surinksim. Tik neskubėkit daryt

Klpd.

galėjot parašyt nors kokį kontaktinį numerį ar sąskaitą. Gerai pažinojau Dionyzą - be jo dabar istorinė Memelio Kalvė tuščia ir neįdomi..Tarp kitko, nu ir gautumėt nuo jo už tokį ,,abrozdėlį..:D) Atsimenu kaip ilgai jis dėl Vydūno paminklo piktinosi ir purkštavo o dėl ,,paminklo" Stulpinaui tai tiesiog ,,apšalo"....Žiūrėkit kad nepradėtų vaidentis - pas jį ,,zlasties" prieš neteisybes ir kišamą kultūrinį šlamštą buvo tiek kad ir su kitais galėjo pasidalint;D)

>Gerai

o tu pažiurėk i Žalio biustą universiteto kieme -nukrisi..:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS