Danės upėje apsigyveno audinė | KaunoDiena.lt

DANĖS UPĖJE APSIGYVENO AUDINĖ

Danės pakrantėje šalia „Meridiano“ net ir vidurdienį vagiliaujama, tačiau žmonės į tokį nusikaltimą reaguoja atlaidžiai, mat vagilė – prie upės apsigyvenusi audinė, kuriai reikia išmaitinti šeimyną.

Žvėrelis vikriai pačiumpa smulkesnes žuvis iš žvejų kibirų su laimikiu ir tempia į savo urvą, kuriame, pasak meškeriotojų, laukia mažyliai.

„Gerai, kad „Meridiano“ restoranas nedirba, nes dar ir ten ta audinė būtų užėjusi“, – juokavo Akmenos-Danės upės vandens naudotojų bendrijos pirmininkė Dalia Žukienė.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Valdemaras Zakaras patikino, kad audinė mieste – ne naujiena.

„Šie žvėreliai toje vietoje gyvena nuo senų laikų. Dar būdamas moksleivis, o juo buvau iki 1972-ųjų, matydavau audines“, – prisiminė V.Zakaras.

Jo nuomone, audinė į Klaipėdą veikiausiai pateko plaukdama Danės upe. Kitą versiją iškelė D.Žukienė.

Pašnekovė svarstė, kad audinė galėjo pasprukti iš Kretingos žvėrininkystės ūkio ir atklysti net iki Klaipėdos.

V.Zakaro teigimu, audinė nėra tokia gabi meškeriotoja kaip ūdra. Matyt, dėl šios priežasties jos žvejyba vyksta ne Danės upėje, o žvejų kibiruose. Įprastai šie kiaunių šeimos žinduoliai minta pakrantėje ir vandenyje gyvenančiais gyvūnais – varlėmis, graužikais ar net paukščiais.

V.Zakaras patikino, kad realaus pavojaus žmonėms žvėrelis nekelia.

„Aišku, jeigu ją bandytų pačiupti plikomis rankomis, ji kąstų, nes yra plėšrūnas ir turi mažus, bet stiprius dantis. Be to, audinė, kaip ir šeškas, ginasi analinių liaukų sekretu, tad pavojaus atveju labai aštriai pakvimpa“ – įspėdamas juokėsi V.Zakaras.

Anot pašnekovo, Klaipėdoje gyvena daug laukinių žvėrių. Pavyzdžiui, senamiestyje įsikūrusios kiaunės, lapės, miesto pakraščiuose – kiškiai. Žvejys Saulius patikino, jog Danės upėje ir jos pakrantėse jam yra tekę matyti ir bebrų, žiurkių, kormoranų.

Akmenos-Danės upės vandens naudotojų bendrijos pirmininkės teigimu, kanadinės audinės yra gana paplitusios Lietuvoje, jų gyvena apie 3 tūkst. individų. Šių žvėrelių medžioklė nėra draudžiama, o jų kailis naudojamas drabužių pramonėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O man

laba patinka.Tegul anie gyvena dar daugiau.Tas liudija kad mieste ekologija gerėja ir vanduo švarėja.Va, dar medžių, gėlių ir kt augmenijos daugiau būtų-visai šaunu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS