Dar vienas glaukomos gydymo metodas KUL: galimybė išsaugoti regėjimą | KaunoDiena.lt

DAR VIENAS GLAUKOMOS GYDYMO METODAS KUL: GALIMYBĖ IŠSAUGOTI REGĖJIMĄ

  • 4

Pristabdyti apakimą ar išvaduoti nuo didžiulių skausmų – šito dažniausiai siekiama atliekant lazerciklodestrukcijos (LCD) operaciją. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pradėtas taikyti naujas klastingos akių ligos gydymo būdas jau išgelbėjo ne vieno paciento regėjimą.

Kai niekas nebepadeda

Klaipėdos universitetinė ligoninė pirmoji Vakarų Lietuvoje pradėjo taikyti šį gydymo metodą toli pažengusios glaukomos gydymui.

Lazerciklodestrukcijos operacija skirta krumplynui – akies obuolio daliai, kuri gamina akies skystį, suardyti.

Kai sutrinka akies skysčio apytaka – jo per daug pagaminama arba per mažai nuteka, pakyla akispūdis ir žmogus suserga glaukoma. Kai glaukoma progresuoja ir išsenka kiti gydymo metodai – vaistai, lazeris, operacijos – ligoniui dar galima atlikti šią (LCD) procedūrą.

Glaukoma – paplitusi ir klastinga liga, dažnai žmonių pastebima pavėluotai.

Tai viena sunkiausių lėtinių ligų, kuri dažniausiai baigiasi apakimu. Kai kurios glaukomos rūšys nepasiduoda įprastiniam gydymui.

„Lazerciklodestrukcijos operacija padeda pristabdyti apakimą, išsaugoti sveiką akies obuolį kaip organą arba išvaduoti nuo skausmų, nes terminalinė glaukoma gali sukelti didžiulius galvos ir akies skausmus. Tokiais atvejais dėl gerokai pažengusios akių ligų stadijos tenka šalinti ir akies obuolį, nes glaukoma gali sukelti akies obuolio prakiurimą. Operacija leidžia išsaugoti akies obuolį, o kartais ir patį regėjimą“, – paaiškino gydytoja J.Juotkienė.

Apsaugojo nuo galutinio apakimo

Prieš metus pradėtu taikyti šiuo glaukomos gydymo metodu jau pasinaudojo 24 pacientai iš viso Vakarų Lietuvos ir Žemaitijos regiono.

Galvos ir kaklo chirurgijos departamento vadovė, Akių ligų skyriaus vedėja paminėjo pacientą, kuris dėl glaukomos apako viena akimi, o kitos akies regėjimas taip pat silpo, nepaisant atliktų kelių operacijų. Naujoji procedūra jam padėjo pristabdyti silpstantį vienos akies regėjimą, paveiktą glaukomos. Pasak gydytojos J.Juotkienės, tai vienas sudėtingiausių atvejų, o šį pacientą puikiai pažįsta visi regiono akių ligų specialistai.

Palyginti su kitais gydymo metodais, pacientai gana lengvai pakelia krumplyno suardymo operaciją, kuri nėra tokia skausminga kaip krumplyno suardymo šalčiu.

J.Juotkienė. KUL nuotr.

Operaciją galima kartoti

Dėl tiksliai veikiančio lazerio po operacijos pacientui gali pasireikšti tik vietinė uždegiminė reakcija. Komplikacijų po šios procedūros, žinoma, pasitaiko, bet jos gana retos.

Kitas šio gydymo metodo privalumas – prireikus operaciją galima kartoti. Pagal pasaulinę literatūrą jos prireikia apie 40 proc. pacientų, nes krumplynas po kurio laiko atsikuria.

Operacija užtrunka nuo 15 iki 30 minučių, priklausomai nuo paciento būklės.

Be lazerciklodestrukcijos, ligoninėje glaukomai gydyti dar atliekama krijociklodestrukcija – krumplyno sunaikinimas šalčiu. Pastarosios operacijos daromos tik akliems pacientams dėl patiriamo didžiulio skausmo.

Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo lengviau ją pristabdyti ir ilgiau išsaugoti regėjimą.

Nepastebi pirmųjų simptomų

Bet kuriame amžiuje labai svarbi yra gyvenimo kokybė. Jei yra nors menkiausia galimybė, reikia siekti, kad žmogus nebūtų aklas, o nors ir silpnai matytų bent viena akimi.

Pasak skyriaus vedėjos J.Juotkienės, kai kur pasaulyje lazerciklodestrukcijos operacija atliekama kaip pirmo pasirinkimo, jei paciento dėl tam tikrų priežasčių negalima operuoti.

Glaukoma – akių liga, kai akies viduje padidėja spaudimas, siaurėja akiplotis, atrofuojasi nervas ir silpsta regėjimas. Šia liga dažniausiai suserga vyresnio amžiaus žmonės. Jai išsivystyti didžiulę įtaką turi ir paveldėjimas. Ligos eiga būna įvairi, dažniausiai – lėta, tad žmonės nepastebi pirmųjų ligos simptomų.

Svarbu – matuoti akispūdį

Būtent dėl šios priežasties gydytoja akcentavo profilaktinę akių patikrinimų svarbą – nuo 40 metų kartą per metus būtina pasitikrinti akispūdį, o jei šeimoje yra sergančiųjų glaukoma – nuo 30–35 metų.

Reguliarus akispūdžio matavimas taip pat svarbus sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, patyrusiems akių traumas ar operacijas.

Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo lengviau ją pristabdyti ir ilgiau išsaugoti regėjimą. Glaukoma nėra išgydoma.

J.Juotkienė atkreipė dėmesį, kad pasimatuoti akispūdį dabar galima ne tik pas akių ligų specialistą – šiuos aparatus turi šeimos gydytojai, kai kurios vaistinės.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lina

Mes jau sergame glaukoma 43 metai stebūklų nei profesorė nei docentė nepadarė bet dar labiau pakenkė pažeidė nervinę tinklainę o dabar rašo kad stebuklus padaro tai yra grynas melas čia yra tesiog bandimas ir daugiau nieko

Ela

>>>Vika>>> dėkui, bandysiu ))

Vika

Elai. O jus pirma registruokites pas specialista, o tik po to prasykite siuntimo. As visada taip darau, nes kol prieina eile pas seimos gydytoja, praeina 2-3 sav., o taip sutaupote brangaus laiko,per kuri pateksite pas specialista.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS