Dar vienas nežinios sezonas: karantinas paliko gilų pėdsaką uostamiesčio gidų veikloje | KaunoDiena.lt

DAR VIENAS NEŽINIOS SEZONAS: KARANTINAS PALIKO GILŲ PĖDSAKĄ UOSTAMIESČIO GIDŲ VEIKLOJE

Daugiau nei metus su trumpomis pertraukomis besitęsiantis karantinas paliko gilų pėdsaką uostamiesčio gidų veikloje. Jie ir šį sezoną nesitiki, kad reikalai išjudės. Esą, jei ir atplauks kruizinių laivų, mažai tikėtina, kad turistai išdrįs išlipti į krantą. Tad gidų paslaugos jiems vargu, ar bus reikalingos.

Situacija – labai sudėtinga

Klaipėdos apskrities gidų gildijos vadovė Rasa Miuller lygiai prieš metus prognozavo, kad bent vieną turistinį sezoną iš planų teks išbraukti.

Tie gidai, kurie iki pandemijos dirbo su užsieniečiais turistais, be darbo buvo metus ir veikiausiai dar ir šią vasarą jo neturės.

Anot R.Miuller, gildijoje yra maždaug ketvirtadalis žmonių, kurie gyvena vien tik iš turizmo.

O dauguma tokių, kuriems gido paslaugos – pagalbinis verslas.

Nepaisant to, kad šiemet žadamas gausus kruizinis sezonas, kad į Klaipėdą turėtų atvykti daug laivų, ateitis – vis dar miglota.

Taigi jau pernai tų papildomų pajamų daug kam labai pritrūko. Ir šiemet situacija esą labai sudėtinga.

Per karantino laikotarpį kai kurie gidai ieškojosi kitų darbų ir juos susirado.

Kai kurie pradėjo vertėjauti, dalis įsidarbino mokyklose ir mokytojavo, kiti griebėsi sezoninių darbų.

„Didžiausia tragedija yra tiems, kurie gyvena tik iš turizmo. Gido profesija yra pripažįstama visaverte profesija. Ir žmonės, kurie tuo užsiima, yra smulkieji verslininkai. Jie dirbdavo penkis šešis mėnesius per metus, dirbdavo ne tik gidais, bet ir kelionių vadovais, kad užsidirbtų žiemai. Buvo toks jų gyvenimo ciklas, jiems tas darbas patinka. Kol nebuvo krizės, viskas buvo gerai“, – kalbėjo R.Miuller.

Prislėgė nereikalingumas

Gidų asociacijos vadovė pabrėžė, kad kai kuriems gidams perėjimas prie virtualių paslaugų yra sudėtingas, nes esą visais laikais žmonėms sunkiausia išgyventi pokyčius.

Ypač skaudu, kai iki tol buvo deklaruojama, kad gidai yra Lietuvos ambasadoriai, kurie formuoja įspūdį apie mūsų šalį. O staiga per karantiną jie pasijuto visai niekam nereikalingi.

Jei įmonėms dar skiriama kažkokia parama, tiems žmonėms tenka tenkintis 200 eurų pašalpa per mėnesį.

Gidams šiuo metu yra sunku ne tik materialiai, bet ypač – moraliai.

Į klausimus nėra atsakymų

Ir esą, kas slogiausia, kad iki dabar niekas nieko nežino, kaip bus šiais metais.

Nepaisant to, kad šiemet žadamas gausus kruizinis sezonas, kad į Klaipėdą turėtų atvykti daug laivų, ateitis – vis dar miglota.

„Klausimas, kas privers tą turistą išlipti iš lainerio, jei jis nesijaus saugus tame krante? Mūsų valstybė turi būti saugi, kalbant apie pandemijos suvaldymą, o to nėra“, – teigė R.Miuller.

Pirmieji kruiziniai laivai turi atplaukti jau gegužę.

Tačiau iki šiol gidai abejoja, ar tie laivai galės atvykti, ar jie bus pilni, galiausiai, ar turistai apskritai išlips iš laivo į krantą, ar jiems reikės gidų paslaugų.

„Šiuo sunkiu laikotarpiu gidai išliko tik todėl, kad tai yra jų gyvenimo būdas. Kas jiems iš dalies trukdo prisitaikyti kitose specialybėse ir kitur darbo rinkoje“, – kalbėjo R.Miuller.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Straipsnis..vienos abejones..

manau

Gidai tai pati juodžiausia korupcija ir šešėlis, juodžiau nei medicina ar farmacija.

No problem,

nebijok eiti be gidų, ar paklysi? Baik.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS