Darbo metu – pirkti druskos | KaunoDiena.lt

DARBO METU – PIRKTI DRUSKOS

Kol šalies policininkai, ugniagesiai ir kitos biudžetinės įstaigos dejuoja dėl menkų atlyginimų, Lietuvos teismo ekspertizės centro darbuotojai tarnybiniu transportu dumia į prekybos centrą apsipirkti. Kartais tokio vizito tikslas, švelniai tariant, – keliantis nuostabą.

Tarnybine mašina – į piceriją

Neretai lemiamą žodį įvairiuose ikiteisminiuose tyrimuose tariantys Teismo ekspertizės centro ekspertai, panašu, savo pačių poelgiams nėra tokie kritiški.

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistai šios valstybinės įstaigos darbuotojus užfiksavo darbo valandomis vaikštinėjančius po prekybos centrą.

Biudžetininkų reikaliukai nebūtų patraukę žurnalistų dėmesio, jei ne tarnybinis automobilis, pastatytas netoli prekybos centro "Banginis" durų.

Baltas "Opel", pažymėtas Lietuvos teismo ekspertizės centro užrašu, į prekybos centro aikštelę įsuko antradienį apie 11 val.

Šia mašina į prekybos centrą atvyko centro Klaipėdos padalinio vadovas Kęstutis Graželis, lydimas dviejų damų.

Įsukęs į automobilių stovėjimo aikštelę, vairuotojas mėgino mašiną palikti kiek tolėliau nuo pašalinių akių, tačiau veikiausiai persigalvojo ir perstatė mašiną ties prekybos centro durimis.

11 val. 11 min. mašina atvykusi trijulė patraukė į prekybos centre įsikūrusią piceriją.

Biudžetininkų atstovas dar nuskubėjo į prekybos centrus – "Senukai" ir "Maxima".

11 val. 52 min. tarnybinis Teismo ekspertizės centro automobilis jau buvo pajudėjęs iš aikštelės.

Suderino reikalus

Kokias ekspertizes prekybos centre galėjo atlikti ekspertai?

Paaiškėjo, jog jokių ekspertizių nebuvo. Tarnybiniu transportu už valstybės pinigus įgytais degalais atvykę biudžetininkai po prekybos centrus laigė be ypatingų užduočių.

Visoje šalyje veikiantis Lietuvos teismo ekspertizės centras iš viso turi tik keturis automobilius.

Detaliai išsiaiškinsiu šį atvejį ir paaiškės, kas ir kur pietavo ir po kokias "maximas" lakstė.

Šioje svarbioje įstaigoje dirba apie 130 darbuotojų, jam priklauso du teritoriniai padaliniai – Šiaulių ir Klaipėdos.

Žurnalistų užklausą dėl tarnybinio transporto naudojimo gavęs Lietuvos teismo ekspertizės centro direktorius Giedrius Mozūraitis pasijuto nejaukiai.

"Kur jiems važiuoti? Į teismą arba į įvykio vietą. Detaliai išsiaiškinsiu šį atvejį ir paaiškės, kas ir kur pietavo ir po kokias "maximas" lakstė", – tarstelėjo įstaigos vadovas.

Jau po pusvalandžio buvo aišku, kas ir kur važinėjo už valstybės pinigus.

"Klaipėdos teritorinis padalinys turi baltą "Opel" automobilį su centro užrašu. Niekur nepasislėpsi. Kadangi turiu šiokių tokių ekspertinių žinių, iš nuotraukų sprendžiu, jog vyko padalinio vadovas K.Graželis kartu su dviem darbuotojomis. Jos nėra šeimos narės", – aiškino G.Mozūraitis.

Paklaustas, kodėl darbuotojai turi galimybę picas kirsti ne per pietus, kaip visi kiti biudžetininkai, G.Mozūraitis paaiškino, jog griežtų pietų pertraukai skirtų valandų centre nėra.

"Vieni darbą pradeda 7 val., kiti 7.30 val., todėl pietauja tada, kada gali. Vyriausybės nutarime pažymėta, jog tokią teisę darbuotojas turi", – teigė centro direktorius.

Atsakymas apstulbino

Lietuvos teismo ekspertizės centro Klaipėdos padalinys yra įsikūręs miesto centre, Vilties gatvėje.

Kodėl tarnautojams prireikė tarnybiniu transportu dumti per pusę uostamiesčio, į prekybos centrą "Banginis"?

Priežastis, švelniai tariant, nustebino.

"Padalinio vadovas man paaiškino, jog reikėjo ledą tirpdančios druskos, todėl jis ir nusprendė važiuoti į "Senukus". Įsėdo kitos dvi darbuotojos, matyt, pakeliui sugalvojo papietauti", – pavaldinių paaiškinimus perpasakojo vadovas.

Tačiau tokios druskos tikrai galima buvo įsigyti ir kur kas arčiau esančiame kitame prekybos centre Liepų gatvėje.

Žurnalistams neteko pastebėti ir to, kaip po "Senukus" ir po "Maximą" klaidžiojęs darbuotojas iš prekybos salės prie kasų būtų nešęs druskos maišus ir išsirašęs sąskaitą faktūrą.

Tačiau tai, ar tikrai buvo perkama druska, be abejo, užfiksavo prekybos centrų vaizdo fiksavimo sistema.

Be to, ir pats sąskaitos faktūros išrašymo faktas sausio 22-osios data turėtų būti užfiksuotas buhalterijoje.

Mašina – ekspertizių tikslams

Teismo ekspertizės centro direktorius patikino, jog įstaiga visoje šalyje teturi keturis automobilius, nes didesnio poreikio nėra.

"Tarnybinės mašinos gali prireikti tik ekspertizei būtino objekto apžiūrai. Klaipėdos padalinyje dirba aštuoni ekspertai. Lietuvos teismo ekspertizės centras atlieka teismo ekspertizes, tyrimus bei dirba mokslo tiriamąjį darbą kriminalistikos ir teismo ekspertizės srityse. Šiuo metu įstaigoje yra atliekamos 38 rūšių ekspertizės. Pagrindiniai ekspertizių užsakovai yra teismai, prokuratūros, policija, muitinės tarnybos, saugumo ir specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybinė mokesčių inspekcija, Valstybės kontrolė, privatūs fiziniai ir juridiniai asmenys, užsienio teisėsaugos tarnybos", – tarnybos veiklą pristatė G.Mozūraitis.

Įstaigos vadovas apgailestavo, jog pavaldinių viražai prekybos centre patraukė dėmesį.

"Situacija bus nuodugniai ištirta ir bet kokiu atveju imsiuosi papildomų priemonių, kad visuomenei nekiltų jokių abejonių dėl teismo ekspertų veiklos", – pažadėjo įstaigos vadovas.

Algos nekyla

Paklaustas, kokius atlyginimus gauna centro ekspertai, jei net pietų negali nuvykti asmeniniais automobiliais, G.Mozūraitis patikino, jog dauguma centro darbuotojų gauna priedus už ištarnautus metus.

"Tačiau verta pažymėti, jog algos mūsų srityje nekilo jau daugybę metų. Akcentuojami tik policijos ir ugniagesių atlyginimai, o ekspertai pamirštami", – pažymėjo G.Mozūraitis.

Centro tinklalapyje skelbiama, jog įstaigos vadovo alga iki mokesčių siekė 1 858 eurus.

Skyrių vedėjams mokamas 1 554 eurų atlyginimas iki mokesčių, į rankas, preliminariais skaičiavimais, žmogus turėtų gauti 950–970 eurų.

Ekspertai gauna nuo 773 iki 1 066 eurų algą, neatskaičius mokesčių.

"Vidutiniškai pas mus ekspertai dirba daugiau nei 20 metų. Jiems mokami priedai", – patikslino centro direktorius.

Rado tai, ką ištrynė V.Titovas

Nors pavaldiniai ir privertė G.Mozūraitį raudonuoti dėl tarnybinio transporto naudojimo, centro direktorius pažymėjo, kad ekspertai sulaukia ir daug pagyrimo žodžių.

"Neseniai prokuratūra akcentavo, jog, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl buvusio Klaipėdos miesto tarybos nario pasisakymų viešojoje erdvėje, Teismo ekspertizės centro ekspertai sugebėjo operatyviai pateikti analizę, dėl kurios taip sparčiai ir sklandžiai vyko tyrimas", – prisiminė G.Mozūraitis.

Dalis tyrimui svarbios informacijos iš Viačeslavo Titovo paimtų skaitmeninių laikmenų buvo ištrinta, tačiau ją atkūrė Teismo ekspertizės centro ekspertai.

V.Titovas diskusijoje dėl A.Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo viešai pareiškė, kad partizanų vado iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. piliečių ir vaikų, o pats A.Ramanauskas-Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.

V.Titovas šią informaciją taip pat publikavo savo socialinio tinklo paskyroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Kaimynas

“Šventa” žmogu užkliuvote... Lietuva pavojuje... žmones slidinėja... Jis druska perka.... tik neaišku ar ant žaizdos užpilt ar, kad nepaslystų.... Priėjo žmogelis liepto gala... gal laikas būtų griežčiau sureaguoti?

Ko norėti

Viskas aisku ir be komentarų. Ko norėti. Juk vedejavimas ne visada priklauso nuo žmogaus intelekto.

As

Jei druska yra reikalinga darbui, tai kodel negalima darbiniu auto vaziuoti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS