Daugiabučių kiemų tvarkymas: norai – didesni nei galimybės | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIŲ KIEMŲ TVARKYMAS: NORAI – DIDESNI NEI GALIMYBĖS

Klaipėdos savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba paviešino išankstinio tyrimo ataskaitą apie uostamiestyje už savivaldybės pinigus tvarkomus daugiabučių kiemus. Viena pagrindinių pastabų – šis procesas mieste vyksta lėtokai.

Klaipėdos taryba 2015 m. daugiabučių namų gyventojams perdavė pareigą rūpintis savo kiemų tvarkymu ir valymu, o lėšas, skiriamas kiemų teritorijų sanitariniam valymui, nutarta skirti daugiabučių namų kiemų būklei gerinti.

Įvertinus iki 2015 m. pabaigos gautus prašymus dėl kiemų sutvarkymo, Klaipėdos miestas suskirstytas į 10 planuojamų tvarkyti teritorijų.

Sudarius adresų sąrašus, per 1,2 tūkst. adresų planuota įrengti ar praplėsti automobilių aikšteles, sutvarkyti šaligatvius, apie 200 kiemų planuota įrengti apšvietimą.

Po šio pirminio adresų sąrašo sudarymo ir toliau teikiami prašymai – gauta dar apie 350 prašymų dėl kiemų remonto bei apie 60 prašymų dėl kiemų apšvietimo.

Nuo 2015-ųjų vidurio iki 2021 m. pabaigos 153 uostamiesčio daugiabučių kiemuose (prie 377 namų) įrengtas apšvietimas, sutvarkyta 17 kiemų, kuriuose įrengtos ir 1 262 automobilių stovėjimo vietos, o šiemet apšvietimas įrengiamas dar 15 kiemų, tvarkomos 3 kiemų teritorijos.

Procesas juda lėtai, bet juda.

Iki šių metų pabaigos jau yra įrengti 2 064 šviestuvai prie 418 namų, 168 kiemuose, bendra per 7 metus kiemų tvarkymui skirta suma – 6,365 mln. eurų.

Pradžioje, rengiantis daugiabučių namų kiemų tvarkymui, buvo planuota kiemuose atlikti atskirus darbus pagal poreikį: įrengti apšvietimą, automobilių stovėjimo aikštelę, sutvarkyti kiemo asfalto dangą ar šaligatvių ir pėsčiųjų takus, taip pat lietaus nuotekų sistemą, nugenėti ar šalinti medžius ir krūmus.

Ilgainiui apsispręsta kiemų tvarkymą vykdyti kompleksiškai, tuomet pagerėjo sutvarkytų kiemų vaizdas, tačiau sumažėjo tvarkymo apimtys, nes skiriamų lėšų kasmet užtenka tik keliems kiemams.

Šiais metais kompleksiškai atnaujinti Rumpiškės gyvenamųjų namų kvartalo kiemai.

Vien 2019–2022 m. I pusmetį buvo vykdytos 78 sutartys, susijusios su daugiabučių namų kiemų tvarkymu, jų vykdymui išleista 4,257 mln. eurų.

"Atlikome išankstinio tyrimo ataskaitą. Negalime teigti, kad pinigai panaudojami neracionaliai. Tik kiemų Klaipėdoje labai daug, o sutvarkyta dar nedaug. Procesas juda lėtai, bet juda", – sakė Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

runkeliams

kaimo buduliai,jūs apsispręskit ko norit.Ar sutvarkytų kiemų su parkingais ir vaikų aikštelėmis,ar "žaliūjų plotų"

Gėda

Taikos pr.23 šaligatviai nevalomi , o pinigus mokame

Savivaldybė siekdama pinigu

Užbetonavo 5 ha ir 10ha žaliujų plotu Rumpiškės. Dabar dustam, mirštam, tarša milžiniška
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS