Daugiabučių namų administravimas: ką svarbu žinoti gyventojams renkantis administratorių | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIŲ NAMŲ ADMINISTRAVIMAS: KĄ SVARBU ŽINOTI GYVENTOJAMS RENKANTIS ADMINISTRATORIŲ

  • 6

Ar pastebėjote, kad kartais gretimų daugiabučių išvaizda skiriasi kaip diena nuo nakties? Vieni daugiabučiai pasižymi tvarkinga aplinka, laiptinių švara, žydinčiomis gėlėmis, o kiti – leidžia sugrįžti į sovietmetį, kuomet ir buvo pastatyti daugiabučiai gyvenamieji namai. Kodėl turime tokią situaciją? Įžvalgomis dalinasi Klaipėdos mieste esančių pastatų administravimo ir priežiūros įmonių „Vitės valdos“, „Debreceno valda“ ir „Klaipėdos bendrabutis“, esančių „Civinity“ įmonės grupių dalimi atstovas, Artūras Kavaliauskas.

Pasitaiko situacijų, kai patys butų savininkai ne visada susitaria kaip turėtų atrodyti bendras jų turtas. Suvokimas, kas yra gerai administruojamas namas ir kas turi juo rūpintis, gali būti labai skirtingas. Vieniems užtenka minimalios priežiūros, o kitiems norisi jos daugiau. Tačiau norint išlaikyti tvarką daugiabučiame name, svarbu suprasti, kokį administratorių verta rinktis.

Daugumai daugiabučių gyventojų būsto administravimo paslaugų žema kaina vis dar yra pagrindinis prioritetas, todėl išgirdę apie galimybę mokėti už daugiabučio administravimo ir techninės priežiūros paslaugas mažiau, gyventojai sutinka pakeisti namo administratorių nesidomėdami, kas yra naujasis administratorius ir kokias paslaugas ir kokia apimti jas gaus.

Iš pradžių namo gyventojai lengviau atsikvėpia, kad sumažės teikiamų paslaugų kaina ir jiems nereikės mokėti mokesčių bendroms namo reikmėms ar planuojamam remontui, tačiau rimtos avarijos metu paaiškėja, kad pasirinktas namo administratorius lėšas paskirstė pagal kitus prioritetus, o remontui nėra pinigų. Tuomet išaiškėja, kad naujasis namo administratorius yra maža arba vieno asmens įmonė, neturinti nei išteklių (nuosavo kapitalo, darbuotojų ar reikiamos technikos), nei žinių padedančių išvengti nelaimingų atsitikimų.

Jeigu pastatus administruojanti įmonė nori valdyti didelius daugiabučius namus, ji turi būti finansiškai patikima. Todėl gyventojai turi pasidomėti bent jau įmonės įstatinio kapitalo dydžiu, viešai prieinamose duomenų bazėse. Tai garantuotų, kad administratorius turi pakankamai lėšų atlikti visas pareigas – apmokėjimą už kasdienius techninius darbus, avarinį ir įprastą remontą ir kt. Priešingu atveju namai ir toliau liks neprižiūrėti ir sumažės jų vertė.

Kitas svarbus akcentas, naujojo administratoriaus gebėjimas saugoti gyventojų sukauptas lėšas. Juk daugiabutį administruojančiai įmonei yra patikimas ne tik gyventojų nekilnojamas turtas – pastatas ir jo priežiūra, bet ir gyventojų už jo priežiūrą kas mėnesį kaupiamos lėšos. Pinigai turi būti naudojami numatytiems namo remonto darbams ar įvykusioms avarijos.

Nemažiau svarbus akcentas, informacija apie įmonės istoriją. Patartina rinktis administratorių, kuris turi sukaupęs patirtį pastatų administravimo ir priežiūros srityje. Gyventojai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į įmonės darbuotojų skaičių. Turbūt sunku įsivaizduoti, kad įmonė, kurioje dirba keletas darbuotojų pajėgs aptarnauti didelius daugiabučius namus ir turės pakankamai kompetencijos juos prižiūrėti. Kokybiškai paslaugas teikianti įmonė privalo užtikrinti paslaugų teikimą 24 valandas per parą. Todėl svarbu, kad administratorius turėtų avarinę tarnybą, kuri suteiks pagalbą tada kada jos prireiks gyventojams.

Gyventojai, kurie renkasi namo administratorių turi įsitinkinti, ar jų namui bus priskirtas vadybininkas, kuris žinos visą namo istoriją ir rūpinsis daugiabučio namo priežiūra. Be to ar įmonė turi klientų aptarnavimo centrą, kuris atsakytų į klientų keliamus klausimus jiems patogiu būdu.

Taip pat rekomenduojama išsiaiškinti ar administratorius yra apsidraudęs civilinės atsakomybės draudimu skirtu verslui. Juk įmonė vykdydama veiklą, eksploatuodama patalpas, pastatus ar savo teritoriją, pagal LR įstatymus yra atsakinga už padarytą žalą turtui, gyvybei ar sveikatai tretiesiems asmenims.

Daugiabučių namų gyventojai, sudarydami sutartį su bet kuriuo namo administratoriumi, turėtų būti tikri, kad gaus kokybiškas paslaugas, kurias suteiks skirtingų sričių specialistai. Taip pat, kad naujasis administratorius turės kompetencijos renovacijos ar bet kokio kito kapitalinio remonto klausimais.

Savo ruožtu butų savininkai, kurie svarsto galimybę pakeisti ar išsirinkti naują administratorių, turėtų nesigėdyti ir užduoti potencialiam naujam administratoriui klausimus apie jo numatomus veiksmus konkrečiose situacijose. Pavyzdžiui, kas atsitiks, jei namo stogas susidėvės ir jame atsiras skylės? Ar santechnikai ir elektrikai bus prieinami avarinėse situacijose ir kaip greitai? Ar yra numatytų remonto, tobulinimo darbų, kaip už juos bus sumokėta? Jei administravimo mokestis yra labai mažas, turėtumėte sužinoti, kokie priežiūros darbai į jį įeina ir už kuriuos turėsite mokėti papildomai. Pavyzdžiui, kaip dažnai planuojamas laiptinių valymas? Kartą per mėnesį, kartą per savaitę ar kitaip?

Tokios informacijos išsiaiškinimas ypač svarbus asmenims gyvenantiems senuose namuose, nes labai dažnai seniems pastatams reikalingas ypač rimtas remontas ar renovacija, kuris būna atidedamas. Juk svarbu, kad namo administratorius sugebėtų profesionaliai išspręsti kilusias problemas. Todėl gyventojai, kurie planuoja keisti administratorių, turėtų atsakingai apsvarstyti administratorių kandidatūras ir išsirinkti patikimą partnerį, kuris tinkamai prižiūrės daugiabutį namą ir aplinką.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaunietis

Pas geriausias dalykas ikurti daugiabučių namų savininkų bendriją, tureti stipria valdybą na žinoma ir jauną ir suprantantį pirmininką. Kai namas mokus jokių proble,ų nėra, sudarai sutartis su Kauno energija, ar Kauno vandenimis, ukinius dalykus jie atlieka ti reikia turėti pinigėlių. Tam yra pirmininkas mokama jam alga o jis kitais dalykais pasirupins pasitaręs su valdybos nariais. Tada aniekas nieko nevagia, visi darbai tik pritarus valdybai, o jai namas mokus yra pinigų, tai darbai atliekami greitai ir gerai.

SVARBIAUSIA

KAD BŪTŲ PAKANKAMAI PRISIVOGĘS KITUR....

ss

ko toliau nuo vites valdos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS