Dėl ESO planų – pyktis: kodėl elektrą pusei kvartalo užsimota išjungti per šalčius? | KaunoDiena.lt

DĖL ESO PLANŲ – PYKTIS: KODĖL ELEKTRĄ PUSEI KVARTALO UŽSIMOTA IŠJUNGTI PER ŠALČIUS?

Bandužių gatvės gyventojai su siaubu laukė trečiadienio. Už lango paspaudus šaltukui, tūkstančiui pietinės miesto dalies gyventojų dvylikai valandų buvo pažadėta išjungti elektrą. Šilumininkai tokį energetikų žingsnį pavadino neatsakingu, nes spaudžiant šalčiams žmonės būtų likę ir be šildymo.

Pusė kvartalo – be elektros

Pietinėje miesto dalyje elektra pirmadienį buvo išjungta keliems namams, tai truko vos porą valandų. Antradienį dar kita dalis daugiabučių taip pat buvo be elektros, bet kiek ilgesnį laiką.

Tačiau trečiadienį elektrą buvo žadama išjungti dešimčiai namų. Elektros tiekėjai ir ketvirtadienį žadėjo elektrą išjungti dar kitiems pietinės dalies daugiabučiams.

Bandužių gatvės 16-ojo namo gyventoja Laura stebėjosi elektros tiekėjų užmojais per šalčius išjungti energijos tiekimą tokiam skaičiui butų.

"Kiekviename name gyvena mažiausiai keli šimtai gyventojų. Jei tai devynaukštis, kaip pas mus, tai jame yra apie 150 butų. Visoje Bandužių gatvėje tik tokie daugiaaukščiai, vadinasi, be elektros dvylika valandų sėdėti turi tūkstančiai gyventojų?" – šiurpo Bandužių gatvės gyventoja Laura.

Pranešimus apie elektros išjungimą gavo įvairių namų gyventojai.

Ir vėl mes blogi būsime. Bet planinius darbus mes turime atlikti. Vyksta jie ir vasarą, ne tik žiemą.

Elektra turėjo būti išjungta daliai Bandužių gatvės, keliems Vingio gatvės namams, Vaidaugų gatvės keliems namams. Gruodžio 27-ąją žadama elektrą išjungti Lūžų gatvės keliems daugiabučiams.

Tik apie situaciją pradėjus domėtis žurnalistams, vakar po pietų elektros tiekėjai pakeitė užmojus tūkstančius gyventojų palikti be energijos.

Telefonu bendrovės "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) atstovas Paulius Kalmantas stebėjosi, kodėl dienraščio "Klaipėda" žurnalistai primygtinai prašo patikslinti, ar elektra pietinėje uostamiesčio dalyje tikrai bus išjungta.

"Ir vėl mes blogi būsime. Bet planinius darbus mes turime atlikti. Vyksta jie ir vasarą, ne tik žiemą. Negaliu aš komentuoti gyventojų skundų, kuriuos jūs gaunate", – kalbėjo P.Kalmantas.

Po dializės – į 7 aukštą

Bandužių gatvės gyventoja Laura tikino, kad be elektros sunkiausia bus senukams ir ligoniams.

"Jauni žmonės tuo metu galbūt bus darbuose. Tačiau mūsų šeimoje yra itin didelė bėda. Trečiadienį, kaip tik tuomet, kai namas bus likęs be elektros, mano mamai numatyta dializė. Ji dializuojama kas antrą dieną", – nuogąstavo pensininkės duktė.

64-erių klaipėdietei teks atlaikyti keturių valandų dializės procedūrą, o po jos – sunkiai įveikiamą kelionę į septintą aukštą.

"Mūsų name liftai ir taip dažnai genda. Esu ne kartą sėdėjusi lifte ir laukusi, kol kas nors atvažiuos ir išlaisvins. Šiuo atveju liftas neveiks, nes nebus elektros", – kalbėjo klaipėdietė.

Pensininkei diagnozuotas širdies nepakankamumas.

"Jai atlikta aortos vožtuvo protezavimo operacija. Mama labai sunkiai vaikščioja. Aš neįsivaizduoju, kaip mums teks su ja pakilti į septintą aukštą pėsčiomis", – šiurpo klaipėdietė.

Butų nešildys

Daugelis šeimų yra atsisakiusios dujų. Maistą gamina tik elektra. Aš nežinau, kaip reikės pamaitinti mažą vaiką, kai visame name nebus elektros.

Situacija kelia nerimą ir dėl kitų priežasčių – išjungus elektrą, dalis mažus vaikus auginančių šeimų nežinia kaip turės susitvarkyti su iššūkiais.

"Daugelis šeimų yra atsisakiusios dujų. Maistą gamina tik elektra. Aš nežinau, kaip reikės pamaitinti mažą vaiką, kai visame name nebus elektros", – stebėjosi Laura.

Gyventojai mėgino atsakymų ieškoti namus administruojančioje įmonėje, tačiau ir ten niekas dorai nežino, kodėl būtent dabar elektrikams prireikė elektrą išjungti pusei kvartalo.

"Skambina gyventojai ir klausia, mes neturime ką atsakyti. ESO aiškina, kad vyksta planiniai darbai. Bet kodėl dabar, kodėl ne vasarą? Išjungus elektrą, nebus ir šildymo. Aš nežinau, kaip reikės tvarkytis. Ir pyktis ima, ir nebežinome, ko griebtis", – tikino įmonės "Laukininkų valda" atstovė.

Namus administruojančios įmonės darbuotojai stebėjosi ESO žingsniais tokiu metu imtis darbų.

"Tai yra tamsus metų laikas, laiptinėse – tamsu. Dar traumų bereikia. Dar Kalėdos ant nosies. Na, ar galima taip su žmonėmis elgtis?" – svarstė "Laukininkų valdos" darbuotoja.

Neatsakingas žingsnis?

Įmonės "Klaipėdos energija" technikos direktorius Marius Prelgauskas vakar tikino, kad šilumininkai nieko nežino apie tokio masto elektros išjungimus daugiabučiuose.

Marius Prelgauskas: negalima tokių dalykų daryti bet kaip.

"Už daugiabučių šildymą atsako šildymo sistemų prižiūrėtojai ir namų administratoriai. "Klaipėdos energija" atsako tik už savo trasas, kuriomis vyksta cirkuliacija. Tačiau, esant tokiai temperatūrai, labai rizikinga imtis ilgesnio laiko energijos išjungimų. Esant stipresniems šalčiams, gali užšalti vamzdynai", – perspėjo M.Prelgauskas.

Vyraujant minusinei temperatūrai tiek dieną, tiek naktį, vamzdynai turi būti nudrenuojami.

"Tai reiškia, kad to reikia vamzdynų išsaugojimui. Visas termofikacinis skystis turi būti išleistas iš sistemos. Tačiau tai yra didžiuliai nuostoliai. Nes po tokio elektros išjungimo vamzdynus ir vėl teks užpildyti iš naujo", – paaiškino M.Prelgauskas.

Trečiadienį 8 val. ryto uostamiestyje prognozuojamas 9 laipsnių šaltis.

"Negalima tokių dalykų daryti minusinėje temperatūroje. Ne tik teks iš naujo užpildyti sistemas, dar teks įšildyti atšalusias patalpas. Jei veiksmas vyksta dešimtyje namų, ar bus toks kiekis santechnikų, kurie visuose namuose vienu metu sugebės nuorinti radiatorius, kad šildymas daugiabučiuose būtų sureguliuotas? Ar tikrai bus galima kontroliuoti situaciją? Tokio masto operacijai reikia ruoštis iš anksto. Negalima tokių dalykų daryti bet kaip", – stebėjosi įmonės "Klaipėdos energija" specialistas.

Turi savo tvarką

ESO atstovas P.Kalmantas aiškino, kad jei spaus šaltukas, planų gali tekti atsisakyti.

"Darbai stabdomi, kai oro temperatūra nukrenta žemiau 10-ies laipsnių. Oro temperatūrai dienomis svyruojant nuo 5 iki 10 laipsnių šalčio, planiniai elektros tinklo remonto darbai laikinai sustabdomi, jei juos atliekant elektros energijos tiekimą vartotojams būtina nutraukti ilgiau kaip 5 valandoms – vykdomi tik tie darbai, kurių atlikimo trukmė yra iki 5 val. Bet kuriuo atveju, darbus siekiama atlikti per kuo trumpesnius terminus", – teigė P.Kalmantas.

"Siekiant užtikrinti kokybišką elektros energijos tiekimą, atlikti elektros tinklo remonto darbus yra privaloma visus metus. Šaltuoju metų laiku, kai elektros ir dujų atjungimas sukelia daug nepatogumų, šie darbai sutrumpinami arba nevykdomi visai. Labai aiškiai vadovaujamės tvarka – minimu atveju prognozuojama temperatūra numato, kad darbai galimi iki 5 val., tačiau šių planinių darbų per sutrumpintą laiką padaryti negalima, todėl jie bus nukeliami iki to laiko, kada tik bus galima vykdyti", – vakar atsiųstame laiške dar paaiškino P.Kalmantas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

pensininkė

mums Purmaliuose vakar irgi buvo atjungta elektra, porai valandų daug kas namus šildosi dujomis tai užšalo radiatoriai, bet juk per kelias valandas nieko nenutiks pabūti be elektros, o čia bėdavojatės lyg karas būtų užėjęs, jau esate be galo išpuikę jei keletą valandų nebegalite pabūti be elektros pratinkitės kai už valdžios pridirbtus darbelius Rusija užsuks kranelius tada galėsite dejuoti

tam gėlininkui

Kas yra tas " komdecinierus"? Beraščio mužiko svaičiojimai čia.

Gėlininkui

Eik debile galvą išsiplauk .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS