Dėl prasto vandens – rūpesčiai: jis yra tokio bjaurumo, kad žmonės nesiryžta gerti | KaunoDiena.lt

DĖL PRASTO VANDENS – RŪPESČIAI: JIS YRA TOKIO BJAURUMO, KAD ŽMONĖS NESIRYŽTA GERTI

Karščiai atnešė šalia Klaipėdos esančių Kvietinių žmonėms nemalonių rūpesčių – iš čiaupų teka tokio bjaurumo vanduo, kad jo negalima ne tik gerti, bet ir naudoti skalbimui bei juo praustis. Bendrovės "Klaipėdos vanduo" darbuotojai priversti kasdien atvežti į kaimą didelius bakus švaraus vandens.

Nei gerti, nei skalbti

Kvietinių seniūnaitė Audra Jurkienė pasakojo, kad bėdos dėl vandens kokybės – ne naujas dalykas, ši problema iškyla jau daug metų kiekvieną vasarą.

Taip buvo ir pernai, kai karščiai laikėsi labai ilgai. Bet šiemet vos dienos tapo itin karštos, Kvietiniuose gyvenantys žmonės buvo priversti skubėti į parduotuves, nes vanduo iš čiaupo tapo nebetinkamas vartoti.

Vos įpiltas į indą jis atrodo skaidrus, bet po kelių minučių, sureagavęs su oru, paruduoja, inde susidaro rudų nuosėdų. Gerti ar naudoti maistui gaminti jis tikrai netinka.

Negalima juo ir skalbti, genda skalbyklės, užsikemša ir vandens filtrai.

Žmonės nusprendė nebetylėti ir viešinti tokią neteisybę. Mat ne kartą buvo girdėję pažadus keisti vandentiekio vamzdžius, tačiau planai vis  nevirsta realybe.

Bakterijų neaptiko

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė teigė, kad į pirmuosius pranešimus apie prastą vandens kokybę bendrovės darbuotojai sureagavo tą pačią naktį iš birželio 25-osios į 26-ąją.

Į vandenvietę, iš kurios tiekiamas vanduo Kvietinių gyventojams, nuvyko vandens technologai, laboratorijos darbuotojai. Vandens cheminiai ir bakteriologiniai tyrimai paimti penkiuose vandens gerinimo įrenginiuose, iš kurių vanduo patenka į gyventojų būstus, bei dar keturiose problemiškiausiose vietose.

"Ryte gavus tyrimų rezultatus nustatyta – vanduo bakteriologiškai nėra užterštas, o mėginiuose rastas geležies padidėjimas. Vanduo, kuris paimtas iš vandenvietės mėginiams, atitinka higienos normas, o geležies kiekis perpus mažesnis, nei leidžiama. Kitose keturiose vietose, iš kurių paimti mėginiai, vandenyje nustatytas padidėjęs geležies kiekis. Birželio 26-osios ryte tinklai buvo praplauti ir toliau plaunami", – teigė G.Butkienė.

Daug metų į gyvenvietę vanduo buvo tiekiamas su dideliu geležies kiekiu, todėl ketaus vamzdžiai pasidengė geležies nuosėdomis, kurių dabar ir patenka į vandenį.

Investavo ketvirtį milijono

Bendrovė "Klaipėdos vanduo" vandens tiekimu Klaipėdos rajone rūpinasi nuo 2012 m., kai prie jos buvo prijungta įmonė "Klaipėdos rajono vandenys".

"Daug metų į gyvenvietę buvo tiekiamas vanduo su dideliu geležies kiekiu, todėl ketaus vamzdžiai pasidengė geležies nuosėdomis, kurių dabar ir patenka į vandenį. Gerindama vandens kokybę bei suprasdama gyventojų rūpestį, bendrovė "Klaipėdos vanduo" šiemet Kvietiniuose pastatė vandens gerinimo įrenginius. Šios investicijos suma siekia 250 tūkstančių eurų", – paaiškino bendrovės komunikacijos vadovė.

Pasak įmonės atstovės, Kvietiniuose bendrovė "Klaipėdos vanduo" kiekvieną dieną atlieka profilaktinį tinklų plovimą. Vandens kokybė stebima dažniau, tai daroma vykdant laboratorinius vandens tyrimus.

"Suprasdama gyventojų lūkesčius ir nerimą bendrovė veža vandenį į Kvietinius specialiuose induose, 5 litrų plastikiniai buteliai pristatomi ir tiesiai gyventojams į namus. Iki penktadienio jau pristatyta 7,1 tūkst. litrų vandens. "Klaipėdos vanduo" geranoriškai bendradarbiauja su bendruomene ir kitą savaitę planuoja susitikimą", – patikino G.Butkienė.

Laukia susirinkimo

Kvietiniuose gyvenanti A.Jurkienė džiaugėsi, kad gyventojams atvežamas ir nemokamai dalijamas švarus geriamasis vanduo.

"Dabar jau gerai bent tiek, kad trijose vietose pastatomos didelės talpyklės, galime nemokamai piltis ir neštis į namus. Bet kiek jo galima atsinešti? Mūsų namuose gyvena šeši asmenys, du jų – neįgalūs. Kaip juos nuprausti? Puodukais? Dubenėliais? Labai nepatogu. Laukiame, kas vyks toliau. Mums buvo pranešta, kad šį mėnesį vamzdžiai bus valomi didelio slėgio srove. Kada tiksliai tai bus, kada galime tikėtis atsukti čiaupus, kol kas nežinome", – kalbėjo kvietiniškė.

Vietos gyventojai jau žino, kad liepos 5-osios vakare Kvietiniuose planuojamas bendrovės "Klaipėdos vanduo" ir vietos gyventojų susitikimas. Žmonės tikisi, kad išgirs gerų žinių.

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovė tikino, kad įmonė jaučia socialinę atsakomybę ir supranta gyventojų nerimą bei rūpestį, todėl nuolat investuoja į vandens gerinimą Klaipėdos rajone.

"Sprendžiant dėl vandenyje padidėjusio geležies kiekio, kuris galbūt atsiranda dėl senų tinklų, Kvietiniuose planuojama rekonstruoti tinklus taip, kad vanduo neužsistovėtų", – įmonės ketinimais dalijosi G.Butkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Suduvis

ES lesas atrodo ne ten bus ismete. Svarus vanduo zmogui yra labai svarbu..

Jonas

Visuotinės vatinių nešiojimo laikais , kada vatinkų niekas neskalbdavo, laikas nuo laiko į vandentiekio tinklus būdavo įpilama nugeležinimo chemikalų. Jeigu tai nutikdavo nakties metu , o žmogelis nusiprauti norėdavo kada visuotinai vanduo nenaudojamas ,tai vargšas turėjo laikyti atsukęs kraną iki ryto. Tad pabėgę iš Klaipėdos , manau visi turi šitą džiaugsmą , tik nesinorėtų kad kitiems būtų užkraunama šita finansinė našta , susijusi su vandens kokybe. Įsigijai ožką -melžk, o pieno neduodanti ožka -melž tave.

to Miestiete( su jumoru)

Kaip ten nebutu.Bet, "rusu laikais"(Ryboporte)- Vanduo is krano - buvo --Svarus?? ir , lietuvijai- gere..gere ta vanduo ir is to "rusu krano" ir Problemu- nebuvo ..( vyrai ir moters gere alu ir kvasa i s tos geltons backos) Ir nekam - nebuvo "ponosas"-diareja:)) Tai, kas nutiko dabar- kad , lletuviai tur gerti ..vanduo - is "klozetu-unitazu" KAS KALTAS??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS