Dėl senolio buto – detektyvas | KaunoDiena.lt

DĖL SENOLIO BUTO – DETEKTYVAS

Rusijos didmiesčiuose populiari nusikalstama schema – jau Klaipėdoje. Aferistai nusitaikė į senyvų klaipėdiečių butus. Vieni sukčiai siūlo senoliams parduoti savą būstą ir kraustytis į naujai statomus globos namus, kiti tampa jų globėjais ir savo žinion perima "globotinių" nekilnojamąjį turtą. Į vieną tokią istoriją įsivėlė ir pradinių klasių mokytoja, buvusi Seimo narės padėjėja.

Auksinis pedagogės laimikis

Vienoje uostamiesčio mokykloje pirmaklasius mokanti Marija (vardas pakeistas – A.D.), ne taip seniai dirbusi klaipėdietės parlamentarės padėjėja, įsivėlė į keistą Rusijos nusikalstamo pasaulio sumanytą aferą ir netikėtai tapo beveik nepažįstamo žmogaus buto paveldėtoja.

Klaipėdietis Aleksejus staiga nusprendė tapti Marijos globotiniu ir jai perleido savo dviejų kambarių butą Klaipėdos centre, nepaisant to, kad vyras turi dvi dukras – viena gyvena Klaipėdoje, kita – Graikijoje ir su abiem senolis palaiko normalius santykius.

Pernai gegužės 4-ąją 82 metų Aleksejus, gyvenantis S.Daukanto gatvėje, pasirašė testamentą, kuriame rašoma: "Būdamas veiksnus, suvokdamas savo veiksmų pasekmes, laisva valia ir niekieno neverčiamas šiuo testamentu savo mirties atveju darau tokį patvarkymą: visus man nuosavybės teise priklausančius nekilnojamuosius ir kilnojamuosius daiktus, pinigines lėšas, vertybinius popierius (akcijas, obligacijas) bei visą kitą turtą, kuris man priklausys mano mirties dieną, kur jis bebūtų ir iš ko besusidėtų, taip pat ir turtą bei daiktines teises, į kuriuos nuosavybės teisė atsiras po mano mirties, palieku Marijai."

Taip 33 tūkst. eurų vertės butas tapo mažai pažįstamos mokytojos nuosavybe, kurią "aplankė netikėta didžiulė laimė".

Šiuo metu, Registrų centro duomenimis, butas oficialiai jai ir priklauso.

Tapo "artima ir brangi"

O viskas prasidėjo tada, kai Aleksejų ištiko antras insultas ir jo antroji žmona, nusprendusi, jog ji savo vyro nebenori slaugyti, išvažiavo į Rusiją pas savo pirmos santuokos vaikus, nepasakiusi nei vyrui, nei Aleksejaus dukroms iš pirmos santuokos apie tėvo būklę.

Viena dukrų Nadežda (vardas pakeistas – A.D.), gyvenanti Graikijoje, už sutartą sumą paprašė dar nuo vidurinės laikų pažįstamos Marijos padėti tėvą apgyvendinti globos namuose, nes nei jos sesuo, nei ji pati senolio globoti neturėjo galimybių.

Šis prašymas baigėsi tuo, kad Marija per mėnesį tapo tokia "artima ir brangi" Aleksejui ir jis šiai perrašė savo butą S.Daukanto gatvėje.

"Man labai įdomu, kaip jus, žurnalistus, įtraukė į tokią eilinę bylą? O iš kur jūs gavote mano telefono numerį? Mano advokatas man patarė nieko nekomentuoti. Teismas išsiaiškins, kas čia teisus", – su žurnalistais Marija buvo nekalbi.

Mirė nesulaukęs teisingumo

Nepraėjus nė dviem savaitėms po testamento įsiteisėjimo, Aleksejaus dukros atsitokėjo ir suprato, jog jų tėvas nebėra savo buto šeimininkas, todėl inicijavo kreipimąsi į teismą, kad testamentas būtų panaikintas.

Ieškovas šioje byloje buvo pats Aleksejus.

Ieškinyje Klaipėdos miesto apylinkės teismui rašoma: "Kaip vėliau paaiškėjo, atsakovė Marija nesąžiningai, pasinaudodama apgaule bei siekdama turtinės naudos, sudarė notarinius sandorius ir tokiu būdu įgijo nuosavybės teisę į ieškovo turtą."

Aleksejus spėjo dalyvauti dviejuose teismo posėdžiuose, tačiau vyras taip ir nesuvokė, kad butas jam nebepriklauso.

"Jis tik kartojo, kad butas yra jo. Negalėjo patikėti, kad Marija tapo būsto savininke. Buvo baisu ir gaila žiūrėti į tą seną, paliegusį, gyvenimo pabaigoje skaudžiai apgautą žmogų", – pasakojo Aleksejaus naudai teisme liudijusi klaipėdietė.

Vyras mirė pernai gruodžio 17 d. Taip ir nesulaukęs teisybės, nes Marija, įsitikinusi savo teisumu, net neketino nusileisti.

"Lendate, kur nereikia"

Maža to, situaciją komplikavo tai, kad Marijos "paveldėtas" Aleksejaus butas netrukus buvo areštuotas, nes oficiali jo savininkė esą per tą laiką spėjo paimti 130 tūkst. eurų paskolą iš kažkokio klaipėdiečio, kuriam tos skolos negrąžino.

Aleksejaus dukrai Natalijai pavyko išsiaiškinti, kad tas milžinišką sumą paskolinęs asmuo Klaipėdos mieste siekia gauti socialinį būstą.

Moteris spėja, jog sandoris dėl skolos veikiausiai gali būti fiktyvus.

Kokie buvo viso to motyvai, kol kas neaišku. Bet faktas vienas – ginčytinas butas yra areštuotas.

"Negaliu nurimti ir mėginu išsiaiškinti, kaip visa tai atsitiko, kad man paprašius tėvui surasti globos namus jis neteko savo buto. Ėmiausi seklio darbo. Su dukterėčia nuvažiavome į privačius globos namus Šilutės rajone, kur turėjo būti apgyvendintas mano tėvas. Ir paaiškėjo labai keisti dalykai", – pasakojo Nadežda.

Marija, kuri turėjo ten apgyvendinti Aleksejų, jį atsiėmė po keturių dienų, nes jis esą "blogai elgėsi ir seksualiai priekabiavo prie personalo darbuotojų".

"Man pavyko išsiaiškinti, kad iš anksto jį buvo sutarta apgyvendinti tik keturioms dienoms, kad paskui galėtų įrodinėti, jog ji padarė, ko aš prašiau, bet dėl visko kaltas tėvas, todėl iš globos namų jį išmetė. Globos namų darbuotoja atskleidė daug įdomių detalių, kurios, manau, teisme mums padės įrodyti įtariamą Marijos sukčiavimą. Kaip paaiškėjo, visur su Marija dalyvavo ir jos bendrininkė Marusia (vardas pakeistas – A.D.). Būtent Marusios sūnus pasirašė kaip liudininkas ant fiktyvaus mano tėvo testamento. Turiu duomenų, kad ta Marusia bylinėjasi teismuose ne vienoje panašioje byloje", – atskleidė Nadežda.

Marija dienraščiui nepanoro paaiškinti, kokie ryšiai ją sieja su Marusia, tačiau netrukus redakcijoje sulaukta pačios Marusios skambučio: "Man įdomu, ko jūs domitės mano praeitimi? Ar jūs norite, kad aš pareiškimą policijai parašyčiau? Jūs lendate, kur nereikia, viso gero."

Rado negyvą miške prie Lazdijų

Nadeždos minimos Marusios pyktis suprantamas, nes ji pagarsėjo prieš keliolika metų, kai jai finansines pretenzijas pareiškė net 72 žmonės.

Bet atsakomybės moteriai pavyko išvengti dėl senaties.

Tada ji buvo vienos bendrovės prezidentė ir nuo 1993 m. rugpjūčio iki 1994 m. lapkričio iš fizinių asmenų įmonės vardu skolinosi pinigų, žadėdama grąžinti juos su 4–8 proc. palūkanomis.

Pinigai esą buvę reikalingi naujoms prekėms pirkti. Paskolintos sumos siekė nuo kelių iki keliasdešimt ir šimtus tūkstančių litų.

Pinigai žmonėms nebuvo grąžinti, juos moteris teigė perdavusi Sergejui, tada dirbusiam dabar bankrutavusio Ūkio banko Klaipėdos filialo direktoriumi, šis neva žadėjęs perduoti kažkokiam Kristovskiui (veikiausiai fiktyviam asmeniui) iš Maskvos, žadėjusiam nupirkti prekių.

Moteris ikiteisminio tyrimo metu teigė tų pinigų nebeatgavusi, nes Sergejus buvo nušautas, jo kūnas 1995 m. gegužės 25 d. rastas Lazdijų rajono miške.

Marusia buvo kaltinama jai patikėto didelės vertės svetimo turto iššvaistymu.

Už tokį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numatė laisvės atėmimą iki septynerių metų.

Tačiau 9 metus pareigūnams vilkinus baudžiamosios bylos tyrimą, per 741 tūkst. litų svetimų pinigų iššvaisčiusi Marusia liko švari.

Teismas nebenagrinėjo jos bylos, nes suėjo senatis.

Regis, pastaruoju metu Marusia ėmėsi kitokio pobūdžio veiklos.

Aferistai siaučia nebaudžiami

Šioje byloje nukentėjusios pusę atstovaujantis advokatas Osvaldas Martinkus teigia, kad Aleksejaus buto praradimo atveju neabejotinai įžvelgiantis nusikalstamą schemą.

"Tokie dalykai mūsų visuomenėje tokie dažni, kad moralinio pasipiktinimo net nebejaučiu. O jei rimtai, vagys ir sukčiai niekur mūsų visuomenėje nedingo ir jie ieško pragyvenimo šaltinio. Šiuo atveju pagal faktą to žmogaus Marija visai neglobojo, o dabar ji įrodinėja, kad jai sutrukdė vykdyti savo pareigą", – sakė O.Martinkus.

Aleksejaus dukra prašo teismo "pripažinti išlaikymo iki gyvos galvos sutartį, sudarytą tarp ieškovo Aleksejaus bei atsakovės Marijos, negaliojančia dėl apgaulės ir taikyti restituciją, grąžinti ieškovo nuosavybėn butą, esantį S.Daukanto g. Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Hmm

Schema sena ir jau senai naudojama Lietuvoje. Rusija čia ne prie ko. Tokių gudručių tik daugės, nes emigrantai vaikai negali apginti savo paliktų tėvų, o ir ne visi notarai yra sąžiningi. Pats asmeniškai susidūriau su situacija kur dėl notaro veiksmų planavau kreiptis į teismą. Gerai kad notaras atsikvošėjo ir suprato kuo jam pačiam ši sitaucija gali baigtis.

Tai kuri cia mano kad kazkas izeidineja taip mylimus rusus

Ju niekas neizeidineja, ten jau kaip sakoma nera kur izeidinet:) Tesiog as matau kad visiskai nesupranta teksto, esmes. Ka nori matyt ta ir mato. Asta turejo omenyje, kad Rusijoje sita schema dirba puikiai, niekur taip turbut kitoj saly nera paplitusi sita schema, uztenka paziuret kaip veikia realtorai Rusijoje, va taip ir apgauna zmoniu, ir joks cia izeidinejimas, ar varymas ant taip milymos jusu Rusijos. Faktai yra faktai. Apie tai kalba rusu kanalai, ir nera cia nieko izeidziancio.Beje as ne lietuve,ir aciu dievui ne ruse.Bet rusakalbe. O uz izeidinejimus, jeigu Asta nores, tai tikrai bus jum baudziamaja byla.100%. Gal kita karta is pradziu perskaitysit normaliai,gal pora kartu kad daeitu esme, ir tada jeigu dar bus minciu komentuosit. Filtruokit biski savo kalba.

Cha

Is vis 3 dokumentus buvo - igaliojimas, islaikimo iki gyvos galvos sutartis ir testamentas. Aleksejaus paraso nekur nebuvo, Marijos chebra viska pasyrase, tipo jis negalejo pats, rankos drebejo. Testamenta ir igaliojima atsauke, kada suzinojo. Ir rankos nedrebejo, pats viska pasyrase. Teismas del islaikimo iki gyvos galvos sutarties
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS