Detektyvas: klaipėdiečiai pasigedo senųjų šulinių dangčių | KaunoDiena.lt

DETEKTYVAS: KLAIPĖDIEČIAI PASIGEDO SENŲJŲ ŠULINIŲ DANGČIŲ

Klaipėdos senamiesčio gatvių remontą smalsiai stebintys miestiečiai spėjo, kad Sukilėlių gatvėje buvę senieji kanalizacijos šulinių dangčiai gali būti sunaikinti. Tikėtasi, kad dar prieškarį menantys jie galėjo tapti muziejaus eksponatais.

Laiko, bet vertės nemato

Sukilėlių gatvės remontas jau baigiamas, gatvė įgijo šviesesnį veidą, bet akyli klaipėdiečiai pasigedo senųjų šulinių dangčių. Pasirodo, darbininkai išėmė senuosius ir sumontavo naujus.

Keturi išmontuotieji nukeliavo į bendrovės "Klaipėdos vanduo" valdas. Dabar jie saugomi įmonės garaže.

Kaip teigė bendrovės įmonės Tinklų departamento vadovas Marius Martinaitis, triukšmas sukeltas be reikalo, nes dangčiai neturi jokios vertės.

Defektacijos akte nurodoma, kad naudoti jie jau netinkami.

Vyksta masinė psichozė, visi skambinėja, klausinėja, kur dingo dangčiai.

"Vyksta masinė psichozė, visi skambinėja, klausinėja, kur dingo dangčiai. Sulaukiau jau gal dešimties skambučių. Kol kas tie keturi laikomi garaže. Ant jų nėra jokio užrašo, jie visiškai lygūs, visiškai nuzulinti. Tik ant vieno matyti kvadratėlių raštas. Manau, kai atlėgs visas triukšmas, bandysime juos atiduoti į metalo laužo supirktuvę. Nelabai matau logikos kelti triukšmą, sukelta krūva žmonių, visi kažko ieško, naršo, bando primesti, kad šitie daiktai turi didelę istorinę vertę. Bene du asmenys iš savivaldybės manęs bandė klausti, ar juos galima pritaikyti. Jei kokios paveldosauginės institucijos nuspręs, kad tai vertingi daiktai, juos atiduosime, mums jie tikrai nereikalingi, nes naudoti visiškai netinkami, nesaugūs, sudilę. Visais atvejais juos būtų reikėję pakeisti", – tikino M. Martinaitis.

Jis pasakojo, kad panašių dangčių senamiestyje galima pamatyti ir daugiau.

M. Martinaitis prisiminė, kad prieš kelerius metus gyventojų parodytą retą dangtį įmonės darbuotojai išėmė ir pakeitė nauju. Senąjį perdavė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus darbuotojams.

Klausimai: pasak paveldosaugininkų, įmonės garaže laikomi kanalizacijos šulinių dangčiai yra seni, bet ne reti. Bendrovės "Klaipėdos vanduo" nuotr.

Darbininkams – atmintines

Minėto muziejaus direktorius Jonas Genys įsitikinęs, kad senieji Klaipėdos infrastruktūros reliktai išties nesaugomi. Muziejus turi tik vieną kitą pavyzdį, bet tai tik mažo formato dalykai.

Tiesa, piliavietėje išliko vienas senasis elektros stulpas, kurį muziejininkai tikisi išsaugoti.

Profesorius J.Genys šių technikos reliktų nykimą palygino su tarp pirštų byrančiu smėliu.

"Jeigu dar yra senų infrastruktūros daiktų, be jokios abejonės, jie turėtų likti toje vietoje. Bet jeigu reikia keisti, būtų gerai, kad juos pasiūlytų muziejui. XX amžiaus pirmoje pusėje Klaipėdos infrastruktūros dalykai buvo be galo modernūs, lyginant su Lietuvos miestais. Todėl visi jie turėjo būti inventorizuoti, – įsitikinęs J.Genys. – Visa tai prieš kurį laiką jau buvo numatyta. Bėda ta, kad neturime atmintinių, kurias būtų galima duoti senamiestyje ir istorinėje miesto dalyje dirbantiems gatvių tvarkytojams. Čia darbus stebi archeologai, bet jiems įdomūs radiniai maždaug iki XVIII amžiaus, dabartiniai – neaktualūs. Todėl nebėra kam užfiksuoti XX amžiaus pradžios objektų, nėra kas praneštų muziejaus ar paveldosaugos darbuotojams, kurie turėtų nustatyti šių daiktų vertę ir nuspręsti jų likimą."

Vitalijus Juška. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gatvėse – ir senesni objektai

Savivaldybės paveldosaugos skyriaus viršininkas Vitalijus Juška patikino, kad kanalizacijos dangčius, hidrantus, stulpus, žibintus ir kitus senosios miesto infrastruktūros objektus pats su kolegomis yra aprašęs.

Tokie dangčiai, apie kokius kalbame, nėra išskirtiniai, jų mieste gerokai per 100.

Prieš kelerius metus viršininkas kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamas pakoreguoti kultūros vertybių registrą ir įtraukti paveldinės smulkiosios inžinerinės įrangos aprašą.

Gal detalumo šiame apraše ir trūksta, bet iš esmės šie objektai su nuotraukomis įrašyti į minimą registrą, jame išvardyti gatvių ruožai, kuriuose jie dar yra išlikę.

V. Juškai apie šulinių dangčius iš Sukilėlių gatvės žinoma. Jie nėra jokia retenybė, miesto gatvėse dar yra kur kas vertingesnių, su senaisiais P. Lindenau laivų statyklos užrašais, kur yra ir miesto vardas "Memel".

"Jų galima pamatyti S. Dariaus ir S. Girėno gatvės apylinkėse, tai yra naujamiesčiu vadinamose vietose. Be užrašų, tokių, kaip išmontuoti Sukilėlių gatvėje – dar daugiau, ypač Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektuotame Smeltės kvartale, kur dabar gatvės pavadintos augalų vardais (Bijūnų ir kitų). Tokie dangčiai, apie kokius kalbame, nėra išskirtiniai, jų mieste gerokai per 100. Būtų gerai, kad juos keičiant  būtų atsižvelgiama bent jau į senųjų formą. Toks klausimas derinant senamiesčio gatvių tvarkymo projektą iškilo ir buvo derinamas", – patikino V.Juška.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Lietuvis

Vergai ir proto našlaičiai pasigedo okupantų dangčių.

O

lit_gluSu....krastasS ...fu fu... SmirdA.

Efa

Dar vasara ejome ir mateme senus uzrasus ant dangciu .....nekniskit proto atiduokit i muzieju .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS