Dėl sovietinių reliktų Klaipėdoje – merų pokalbis | KaunoDiena.lt

DĖL SOVIETINIŲ RELIKTŲ KLAIPĖDOJE – MERŲ POKALBIS

Kokį sprendimą uostamiestis turėtų priimti dėl sovietinių paminklų mieste? Tokį klausimą susitikime svarstė dabartinis ir buvę uostamiesčio vadovai.

Vajui nepasiduos

Rimantas Taraškevičius, Vytautas Čepas, Jurgis Aušra, Povilas Vasiliauskas, Benediktas Petrauskas su Vytautu Grubliausku vakar aptarė uostamiestyje aistras keliančias temas. Susitikime negalėjo dalyvauti Eugenijus Gentvilas ir Silverijus Šukys.

"Aistros savaime nekyla, jas dažniausiai kas nors kursto. Tai ir yra didžiausia bėda. O didžiausią grėsmę kelia mūsų ura patriotai, kurie pasiruošę iš to daryti politiką. Sutarėme, kad sovietinių karių memorialo klausimu vertėtų neskubėti, reikia surengti gyventojų apklausą", – įspūdžiu apie pokalbį dalijosi V.Čepas.

V.Grubliauskas tikino išgirdęs vertingų patarimų.

"Sulaukiau ne tik išmintingų, bet ir subalansuotų ir labai geranoriškų sprendimų", – teigė Klaipėdos meras.

Sovietinių memorialų demontavimo vajus per Lietuvą nusirito po visuomenininku įvardijamo Andriaus Tapino siūlymų demontuoti sovietinę armiją šlovinančius paminklus miestuose.

Ir Klaipėdoje netrukus pasigirdo šūksnių, kad reikia ne tik kuo greičiau griauti tokius paminklus, bet dar ir drausti prie jų rinktis gegužės 9-ąją.

"Buvę miesto vadovai pasidalijo savo patirtimi, jiems yra tekę sovietinę patranką ir V.Leninui skirtą paminklą nuimti. Kolegos pritarė siūlymui, kad pirmiausia reikėtų surengti gyventojų apklausą. Tik turi būti išgryninta, ko miestiečių turėtų būti klausiama", – akcentavo V.Grubliauskas.

Sovietinių karių palaidojimo vieta tapo politinių manifestacijų ir politinės raiškos lauku.

Užduotys ekspertams

Klaipėdos meras V.Grubliauskas priminė, kad vyksta Skulptūrų parko rekonstrukcijos procesas, tad šios parko dalies sutvarkymui taip pat vertėtų skirti dėmesio.

"Reikia nepamiršti, kad tai yra žmonių palaidojimo vieta. Čia ilsisi daugiau nei 600 kare žuvusių žmonių palaikai. Per dešimtmečius ši vieta tapo ne tik militarizuota, bet ir politizuota. Sovietinių karių palaidojimo vieta tapo politinių manifestacijų ir politinės raiškos lauku. O to daryti čia tikrai nederėtų. Pirmiausia reikia demilitarizuoti šią vietą, kad ji įsilietų į Skulptūrų parko bendrą erdvę", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Kaip turėtų atrodyti ši vieta, turėtų atsakyti ekspertai, o ne politikai.

Apie kapų iškėlimą negali būti nė kalbos, vadinasi, ekspertai turėtų atsakyti – ar laikas miestui atsisveikinti su sovietinių laikų skulptūra, vaizduojančia kardą. Tačiau kai kurie visuomenininkai jau reiškia nuomones, kad pati skulptūra nebjauroja aplinkos, tad gal vertėtų tik atsisakyti sovietinės žvaigždės formos amžinosios ugnies deglo?

"Į visus šiuos klausimus atsakys ekspertai. O jų siūlymai turėtų būti subalansuoti, išklausius visas nuomones. Viskas turi būti atliekama laikantis įstatymų, kad ateityje nekiltų abejonių, jog kažkieno interesai buvo pažeisti. Tačiau jokio muistymosi ir jokio proceso vilkinimo nebus", – kalbėjo meras.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Minėjimo nebus

Vakar paaiškėjo, kad jokia organizacija nepateikė prašymo gegužės 9-ąją rengti minėjimą prie sovietinio memorialo.

"Aš viliuosi, jog pagaliau suprasta, kad tam tikrai dabar ne laikas. Nuo šios gegužės pradėkime į šią vietą žiūrėti kaip į žuvusiųjų kare poilsio vietą. Manau, šią erdvę vertėtų palikti sakralinėje ramybėje", – nuomonę išsakė V.Grubliauskas.

Jau buvo pasigirdę vienų politinių jėgų siūlymas drausti tokį minėjimą. Kitos uostamiesčio politinės jėgos siūlė minėjimo dalyvius pasitikti Ukrainos himno garsais arba šios šalies vėliavomis dengti skulptūras ir memorialo dalis.

"Girdėjau siūlymus rengti ir kitokius performansus. Bet tai yra vieta, kur ilsisi žmonių palaikai. Tai yra ramybės vieta ir tai turėtų gerbti visi. Akcijoms skirtų erdvių mieste yra ir daugiau", – pastebėjo V.Grubliauskas.

V.Čepas išsakė net ir griežtesnę nuomonę dėl akcijų rengimo.

"Ukrainiečių vėliava yra jiems šventas dalykas, kaip ir mums. Baikime tyčiotis iš ukrainiečių vėliavos. Aš nematau jokios prasmės vėliavomis juosti okupantų kareivių skulptūras. Tai būtų savotiškas vėliavos pažeminimas. O tie, kurie nori tokias akcijas daryti, paklausiu – kur jie buvo 30 metų? Tokiems ura patriotams reikėtų orą nuleisti", – replikavo V.Čepas.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Ggg

Kokia dar apklausa, griaukit tik durniai

Jorgis

Kanalizacinius dangčius pasikeist reiktų, tai eini, LIT CCCP

>bob

Ar nors supratai, ka cia parasei? :DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS