Dėl Valstybės saugumo departamento pažymų – mįslės | KaunoDiena.lt

DĖL VALSTYBĖS SAUGUMO DEPARTAMENTO PAŽYMŲ – MĮSLĖS

Klaipėdos tarybai ketvirtadienį bus teikiama tvirtinti tik vieno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo kandidatūra. Juo siūloma skirti Andrių Dobranskį. Dėl antrojo pretendento tapti direktoriaus pavaduotoju kol kas yra klausimų. Iki šiol laikinai administracijos direktoriaus pareigas ėjusio Olego Mariničiaus tinkamumą šioms pareigoms vis dar tikrina Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Meras: pavaduotojai bus du

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nepatvirtino, jog būtent O.Mariničiaus kandidatūra galėtų būti tinkamiausia šioms pareigoms.

"Nei patvirtinu, nei paneigiu. Direktoriaus pavaduotojai bus du, dėl to abejonių neturėtų būti. Tik yra klausimų dėl naujų reglamentavimų. Keliamas reikalavimas, jog pretendentai turi turėti pažymas iš tam tikrų institucijų. Jei jų nėra, kandidatūra negali būti teikiama. Siūlysime tokį kandidatą, kuris atitiks mūsų lūkesčius ir nekels niekam rūpesčių", – tikino V.Grubliauskas.

Pasiteiravus, ar tiesa, jog O.Mariničius iki šiol niekaip negauna specialiųjų tarnybų palaiminimo, meras patikslino, jog kai kurias pažymas kandidatas jau turi, o kai kurių dar laukia.

"Čia ta situacija, kai arba viskas, arba nieko. Jei neturi visų pažymų, vadinasi, to nepakanka", – juokavo V.Grubliauskas.

Kyla klausimas, kaip O.Mariničius galėjo laikinai eiti administracijos direktoriaus pareigas, jei šių pažymų vis dar neturėjo?

"Tai buvo viena situacija, kai buvo tęstinumas iš praėjusios kadencijos. Dabar gi improvizacijų šiame lauke jau nebėra", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Liko be darbo

Pats O.Mariničius šiuo metu prisipažino esąs be darbo ir laiką leidžiąs prie kompiuterio ekrano.

"Dabar esu bedarbis", – juokėsi O.Mariničius, kuris laikinai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ėjo iki gegužės 23 d.

O.Mariničius patikino, jog birželio 4-ąją viliamasi sulaukti VSD leidimo dirbti O.Mariničiui su slapta informacija.

"Man paaiškinta, jog atsakymas turi būti po 40 dienų, išeitų, birželio 4-ąją. Mano visi duomenys yra pateikti. Tiesiog dabar vyksta tikrinimas", – patvirtino O.Mariničius.

Paklaustas, ar vertėtų jaudintis, jog galbūt specialiųjų tarnybų patikrinimo rezultatai nebus teigiami, O.Mariničius patikino, jog su VSD pirmą kartą turi reikalų.

"Dirbant Lietuvos kariuomenėje, mus tikrindavo Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas", – patikslino O.Mariničius, prieš dešimtmetį nustojęs eiti Karinių jūrų pajėgų vado pareigas.

Nesusipratimas dėl terminų

Aiškėja, jog O.Mariničiaus biografijoje antrą kartą minima specialiųjų tarnybų pažymos korta.

Iki šiol Krašto apsaugos ministerijos (KAM)  archyve galima aptikti intriguojantį pranešimą apie O.Mariničiaus atleidimo iš tarnybos istoriją.

2010 m. paviešintame pranešime minima, jog jis esą iš Karinių jūrų pajėgų vado pareigų pasitraukė neva taip pat dėl neturėto leidimo dirbti su slapta informacija.

"Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kpt. O.Mariničius šešis mėnesius dėl nežinomų priežasčių ignoravo būtinybę užpildyti klausimyną leidimui dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija gauti. Jis klausimyną leidimui dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija gauti ir kitus reikiamus dokumentus privalėjo pateikti tikrinančiai institucijai likus 6 mėnesiams iki jam išduoto leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija galiojimo termino pabaigos. Jūrų kpt. O.Mariničius klausimyną pateikė 2009 m. vasario 4 d., nors privalėjo pateikti 2008 m. rugpjūtį. Tokiu būdu užsitęsė leidimo suteikimo terminai, tai lėmė, kad PKT sutartis su šiuo karininku 2009 metais buvo pratęsta tik vieneriems metams", – rašoma pranešime.

2010 m. O.Mariničius baigė karjerą krašto apsaugos sistemoje ir atsisveikino su Karinių jūrų pajėgų vado kėde.

Pats O.Mariničius, paklaustas apie dešimties metų senumo istoriją, patikino, jog oficialus KAM pranešimas, jo žodžiais tariant, prasilenkia su tiesa.

"Tuo metu KAM ministrė buvo Rasa Juknevičienė. Daugiau nei 12 mėnesių vyko patikra, kai tai turėjo užtrukti keturis mėnesius. Galų gale aš gavau visus leidimus dirbti su visiškai slapta informacija. Bet man reikėjo kalnus pereiti ir skundus komisijai rašyti. Meluoja, jei rašo, kad neturėjau leidimo dirbti su slapta informacija. Aš turėjau visus leidimus. Juos gavau prieš dešimt dienų prieš man išeinant iš tarnybos. Nebenorėjau jau konfliktų", – aiškino O.Mariničius.

Buvęs kariškis prisiminė, jog į uostamiestį, Karinių jūrų pajėgų vado postą jis atvyko dirbti iš Ukrainos, kur dirbo NATO atstovybėje.

"Tik šiek tiek pavėluota buvo pateikti dokumentus. Ko aš galėjau bijoti? Vėliau vyko tyrimai. Man vadovybė skyrė nuobaudą, ją apskundžiau teismui ir jį laimėjau. Visos bylos subliūško, ir aš išėjau švarus", – tikino O.Mariničius.

Perklausus, ar turi ko baimintis, jog tarnybos jo biografijoje vis dėlto ką nors atras, O.Mariničius patikino, jog jis yra ramus.

"Kas jau kas, bet aš esu patikrintas ne kartą", – neslėpė klaipėdietis.

Klausimai dėl buvusio darbdavio

O.Mariničius gali sulaukti ir klausimų dėl buvusio savo darbdavio, kurio pavardė minima plataus masto tyrime dėl galimos prekybos ginklais.

Pats O.Mariničius, kaip galima įtarti, kruopščiai slėpė šį savo biografijos faktą nuo rinkėjų.

Politinės partijos Rusų aljansas kandidatas O.Mariničius į Klaipėdos miesto savivaldybės narius Vyriausiajai rinkimų komisijai nenurodė, ką veikė 2010–2012 m. ir iš ko gyveno.

O.Mariničius pažymėjo tik tai, jog yra likviduojamos bendrovės "Moveda" akcininkas.

Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai pateiktoje privačių interesų deklaracijoje pažymėta tik dvi O.Mariničiaus paskolos ir tai, jog įmonės "Moveda" veikla sustabdyta 2016 m., vyksta jos likvidavimo procesas.

Tačiau tai, kad dvejus savo gyvenimo metus šis politikas dirbo klaipėdiečio verslininko Vladimiro Stefanovo įmonėje, O.Mariničius nutylėjo.

Portalas "15min" plačiai viešino intriguojančius faktus apie esą galimas V.Stefanovo įmonių sąsajas su Pusiaujo Gvinėjos diktatoriaus Teodoro Obiango režimu.

Portalo duomenimis, 2011 m. FNTT atliko kratas su V.Stefanovu susijusios Panamos bendrovės "Glomar Supplies" atstovybėje Klaipėdoje.

Jų metu esą pareigūnai aptiko dokumentą, rodantį, kad uostamiesčio verslininko įmonė galėjo būti minima prekybos ginklais istorijoje.

Neva tyrėjai aptiko "sąskaitos ruošinį", kuriame nurodytas su V.Stefanovu susijusios atstovybės telefono numeris, nors rekvizituose įrašyta Panamos įmonės "Intracoastal Trading Services" pavadinimas ir sąskaita "Nordea" banke Danijoje.

Sąskaitos ruošinyje išrašytos prekės kelia nuostabą. Sąskaitoje žymima, jog parduodama 1,5 tūkst. laivų pabūklams AK 176 skirtų šovinių, prieštankinės raketos "Barjer", artilerijos sviediniai, įvairaus kalibro šoviniai bei automatinio granatsvaidžio šaudmenys "VOG", dūminės užsklandos.

Šiuo metu FNTT atsisakė teikti bet kokią informaciją, susijusią su šiuo tyrimu, tačiau patvirtino, jog teisėsauga vis dar aiškinasi minėtus faktus.

"Atsakydami į Jūsų paklausimą informuojame, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra tęsia tokį ikiteisminį tyrimą. Išsamesnės informacijos šiuo metu pateikti negalėtume, nes nenorima pakenkti šiam tyrimui", – pažymėjo FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė.

Painiava dėl datų

Pats O.Mariničius nėra linkęs prisiminti to, jog yra dirbęs su V.Stefanovu.

"Oi, tos kratos jau po manęs vyko. Mes laivų statyba užsiėmėme", – patikino buvęs kariškis.

O.Mariničius aiškino, jog V.Stefanovui dirbo dvejus metus: nuo 2010 iki 2012 m.

Tačiau viešumoje minėta, jog kratos vis dėlto vyko 2011-aisiais.

"Aš niekur tuose tyrimuose nefigūruoju", – tikino O.Mariničius.

Aš niekur tuose tyrimuose nefigūruoju.

Vyras pripažino, jog V.Stefanovą gerai pažinojo, bet kokiu būdu šių

dviejų klaipėdiečių keliai buvo susikirtę, neatviravo.

"Jis juk klaipėdietis. Nuo senų laikų jį žinojau. Šiek tiek padirbau ir išėjau", – paaiškino O.Mariničius.

Šaltinių teigimu, O.Mariničiaus pavardė byloje iš tiesų niekur nėra minima, vyras nebuvo apklausiamas kaip liudininkas.

"Neturėjau aš reikalų nei su vienais, nei su kitais. Iki tam tikro momento", – mįslingai prasitarė klaipėdietis.

Pats O.Mariničius yra gimęs Klaipėdoje. Baigęs vidurinę mokyklą, studijavo Kaliningrado aukštojoje karinėje jūrų mokykloje. Po studijų 1986–1992 m. tarnavo Tolimuosiuose Rytuose.

"Baigiau Kaliningrado aukštąją karinę jūrų mokyklą ir buvau paskirtas į TSRS karinį laivyną Kamčiatkoje, Petropavlovske. Ten praleidau pusšeštų metų", – yra minėjęs O.Mariničius.

Jis tarnavo Rusijos kariniame laive kovinės dalies vadu ir buvo atsakingas už šaudmenis ir ginklus.

Grįžęs į Lietuvą 1992 m. O.Mariničius tarnybą tęsė Lietuvos karinėse struktūrose.

Per savo karinę karjerą jūrų kapitonas patirties sėmėsi JAV karo laivyno koledže, JAV karinių jūrų pajėgų vadų koledže, JAV specialiųjų operacijų mokykloje, NATO mokykloje Oberammergau, Vokietijoje.

GALERIJA

  • Biografija: buvęs Karinių jūrų pajėgų vadas, vos palikęs tarnybą, įsidarbino vieno verslininko įmonėje, kuri viešumoje minima prekybos ginklais skandale.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Pamastymui

Is kokiu lesu Stefanovas padare bizni, tiktai ne is Baltijos laivu statyklos vyr. prarabo algeles. .....taigi pasirodo ir kiti veikejai ... tas miestelis labai mazas, visi vieni kitus pazysta.

Visada

Galvojau,kad NATO ir JAV karo koledžas patikrina būsimus studentus. Kaip jais galima nepasitikėti. O naujasis detektorius, kaip gegutė, į lizdą pateko ,ir pradėjo visus iš ten stumti .

OPA

Mariničiaus žmona visada dirbo ir dabar dirba vaiku darželije............kaž kas laaaaabai ne nori, kad Mariničius ten dirbtu........ kieno užsakymas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS