Draudžiama kirsti medžius: sparnuočiams reikia ramybės | KaunoDiena.lt

DRAUDŽIAMA KIRSTI MEDŽIUS: SPARNUOČIAMS REIKIA RAMYBĖS

Prasidedant intensyviam paukščių veisimosi metui, nuo šiandienos iki pat rugpjūčio pradžios įsigalioja draudimas šalinti želdinius ar jų dalis. Jeigu medį ar kitą augalą nupjauti bus būtina, gyventojai privalės gauti ornitologo eksperto pažymą ir savivaldybės leidimą.

Anksčiau yra pasitaikęs ne vienas skandalingas atvejis, kai per patį paukščių perėjimo piką miestuose ar paupiuose buvo pjaunami medžiai, o aplink iš nevilties blaškydavosi juose lizdus susukusių ir jauniklius perinčių paukščių būriai.

Šiemet Aplinkos ministerija paukščių perėjimo laikotarpiu ragina nepjauti želdinių ir visų kitų nesaugotinų medžių ar krūmų, nes sparnuočiams reikia ramybės.

Jeigu nėra galimybės nenupjauti želdinių, ministerija prašo įsitikinti, kad juose nėra apgyvendintų lizdų.

Saugotiniems priskiriami medžiai, kurie pagal augimo vietą, rūšį ir matmenis atitinka Vyriausybės patvirtintus kriterijus.

Tai – ąžuolai, uosiai, klevai, guobos, skirpstai, skroblai, bukai, vinkšnos, liepos, maumedžiai, beržai, pušys, augantys daugiabučių namų ir kitų gyvenamųjų pastatų teritorijose.

Privačioje žemėje mieste saugotinas yra didesnio nei 20 cm, ne mieste – didesnio kaip 30 cm skersmens medis.

Žemės ūkio paskirties ir rekreacinio naudojimo žemės sklypuose privačioje žemėje saugotini didesni nei 30 cm skersmens minėtų rūšių medžiai, kurortuose, kurortinėse teritorijose – didesnio kaip 20 cm skersmens.

Draudimas genėti netaikomas, jeigu genimos ne didesnės kaip 5 cm skersmens (pjūvio vietoje) šakos.

Nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d. draudimui kirsti ir genėti gali būti taikomos išimtys, kai medžiai kelia grėsmę žmonių gyvybei, sveikatai, turtui, saugiam eismui, saugiam elektros energijos, šilumos, dujų, naftos ir jos produktų tiekimo atnaujinimui arba pateikiama ornitologo eksperto pažyma, kad kertamame ar genimame medyje ir greta augančiuose nesiveisia laukiniai paukščiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Girinis

Iskirto puse Lietuvos parazitai, dabar reikia ramybes mat...

Cha

Jūs apie tai IKEA statytiniams pasakykit!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS