Ekstremaliam atvejui – kuprinė su būtiniausiais daiktais | KaunoDiena.lt

EKSTREMALIAM ATVEJUI – KUPRINĖ SU BŪTINIAUSIAIS DAIKTAIS

Nutikus ekstremaliajam atvejui, pirmas tris paras lengviau išgyventi padėtų tinkamai suruošta kuprinė su būtiniausiais daiktais, kuriuos susidėti kiekvienas gyventojas turėtų pagal savo poreikius.

Ekspertai neslepia, kad pastarųjų metų geopolitiniai įvykiai verčia rimčiau susimastyti ir apie pasiruošimą karo atvejui.

Vienas pagrindinių būdų tam pasirengti – suruošti kuprinę su būtiniausiais daiktais, kurių užtektų pirmas tris paras.

Lietuvos šaulių sąjungos trečiosios Vakarų (jūros) šaulių rinktinės neformaliojo švietimo mokytojas Antanas Jonaitis priminė buvusio aukšto rango Lietuvos karininko repliką, esą kiekvienas Lietuvos pilietis tokią kuprinę jau turėjo būti suruošęs dar prieš 10 metų, kai buvo okupuotas Krymas.

A. Jonaitis teigė, kad ruošiant kuprinę, reikėtų vadovautis vadinamojo auksinio trejeto taisykle, svarbiausia pasirūpinti vandeniu, maistu, apranga ir medikamentais.

„Pirma, reikėtų pasiimti vandens ir maisto, svarbu, kad būtų mėsos ir daržovių konservų, jie – labiausiai maistingi. Antra, reikia pasirūpinti šiltais rūbais ir miegmaišiais, nes netgi vasarą naktys būna vėsios, o įvykus konfliktui, negalime žinoti, kur teks miegoti: ar rūsyje, ar po tiltu. Ir trečia, svarbu medikamentai, pleistrai, kurių gali prireikti žaizdoms ar kitiems poreikiams“, – vardijo A. Jonaitis.

Pasak A. Jonaičio, visa sukrauta manta gali sverti apie 40 kilogramų, maistas, vanduo, rūbai ir vaistai yra pagrindiniai dalykai, o reikalingų daiktų sąrašas kur kas ilgesnis.

„Išvardinau tik pagrindinius dalykus, o kitų reikalingų daiktų sąrašas tikrai nemažas, bet nereikia bijoti, kad netilps į kuprinę, nes kaip tinkamai susidėti daiktus, kad viskas tilptų, yra mokoma „Youtube“ tiek Šaulių sąjungos paskyroje, tiek kitose paskyrose“, – aiškino A. Jonaitis

Šaulys pabrėžė, kad kiekvienas gyventojas į kuprines turi sudėti ne tik reikalingus daiktus iš sąrašo, bet ir atsižvelgti į savo asmeninius poreikius.

„Pavyzdžiui, jeigu žmogus serga diabetu, jam būtinai reikia pasirūpinti, kad konservai būtų jam tinkami, taip pat būtina turėti insulino ir kitų medikamentų, kurių gali prireikti“, – teigė A. Jonaitis, pridūręs, kad, nors suruoštų kuprinių dar ilgą laiką gali ir neprireikti, tačiau šie įgūdžiai gali praversti ir kasdieniniame gyvenime, tiesiog keliaujant ar besiruošiant į žygį.

Rašyti komentarą
Komentarai (106)

to Nuomonė

Reikia uždaryti sienas, kad broilerynas iš Lietuvos nepaspruktų.

N

Ir kur jūs varysite su ta kuprine?sleptuvių nėra,kur detis?cia tik ponai teps slides,lektuvais išskris,juk prisipirko kotedzų užsienyje.O kas lies ubagus?jie nieko neturi.Kas labiausiai loja,tas labiausiai ir bijo.

nuomonė

Įtariu, kad broilerienė savo broilerį į kuprinę susigrūs ir bandys per upelį pranešti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS