Europos jaunimo sostine tapusi Klaipėda išgarsėjo konkursu: nepilnametė reperė svaidėsi keiksmais | KaunoDiena.lt

EUROPOS JAUNIMO SOSTINE TAPUSI KLAIPĖDA IŠGARSĖJO KONKURSU: NEPILNAMETĖ REPERĖ SVAIDĖSI KEIKSMAIS

Europos jaunimo sostine tapusi Klaipėda išgarsėjo repo konkursu, kurio metu Atgimimo aikštėje nepilnametė reperė svaidėsi keiksmais. Pasirodo, klaipėdiečių pasipiktinimo sulaukęs pasirodymas buvo pripažintas geriausiu šiame "freestyle" konkurse, o atsakingųjų už incidentą net nėra.

Informaciją ištrynė

Projektas "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" jau ruošiasi finišui, kuris vyks gruodžio 17 d. "Švyturio" arenoje. Tad projekto rengėjai jau tik nominaliai pildo internete skelbiamų renginių grafas, nors jie net nevyksta.

Sulaukę dienraščio "Klaipėda" žurnalistų užklausos dėl praėjusį savaitgalį turėjusių vykti dviejų renginių, projekto organizatoriai suskubo trinti internete apie juos skelbtą informaciją.

Klausimų žurnalistams kilo po to, kai dienraštis sulaukė gyventojo klausimo, kodėl savaitgalį Atgimimo aikštėje renginių metu neva prekiauta vynu?

Žurnalistai ėmė aiškintis, kuriame renginių esą galėjo dvelkti alkoholiu.

Tinklalapyje "chooseklaipeda.eu", kuriame projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" organizatoriai viešina renginių informaciją, pirmadienį ryte dar buvo skelbiama, kad Atgimimo aikštėje, kuri projekte įvardijama kaip "Pop-up" erdvė, šeštadienį turėjo vykti kalėdinės erdvės atidarymas, o sekmadienį – "#chooseklaipeda" ambasadorių iniciatyva.

Tačiau pirmadienį po pietų informacijos apie šiuos renginius tinklalapyje nebeliko.

Kalėdine nuotaika Atgimimo aikštėje nekvepia iki šiol, tad gyventojams kilo klausimas – ar projekto rengėjai iš viso ruošiasi atverti planuotą kalėdinę erdvę lankytojams?

Sekmadienį miestiečiai aikštėje matė kalėdinio bėgimo dalyvius. Tačiau šis renginys yra tradicinis, kasmetis ir su projektu "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" kažin ar sietinas, nes jis skirtas ne jaunimui, o senjorams.

Be to, ne tiesiogiai projekto vykdytojai, o Lietuvos verslo kolegija jau devintus metus iš eilės organizuoja labdaringą renginį – "Gerosios žvaigždės bėgimą "Padovanok senjorams Kalėdas", kurio metu renkamos lėšos, skirtos Maltos pagalbos ordino tarnybai, globojančiai vienišus ir savimi negalinčius pasirūpinti senjorus.

Laimėjo konkursą, bet nedirba?

Aiškėja, kad 800 tūkst. eurų šiemet, o per trejus metus ir 1,5 mln. eurų kainavęs projektas "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" yra apaugęs painiais viešaisiais pirkimais ir atsakomybių už veiklas pasidalijimu.

Projekto organizatoriai yra laimėję tik dalinius viešuosius konkursus. Suvokti, kam ir už ką mokama bei kas už ką yra atsakingas, gana sudėtinga.

Klaipėdos savivaldybės administracija skelbė viešąjį konkursą Atgimimo aikštės, kaip "Pop-up" erdvės, administravimo paslaugoms.

Jį laimėjo viešoji įstaiga "Projektų plėtros akademija". Sutarties kaina įvardijama be PVM mokesčio – tai yra 9,9 tūkst. eurų, su PVM tai sudaro 12 tūkst. ir 98 eurus.

Šios įstaigos vadovas Robertas Linartas pripažino, kad nei matė, nei girdėjo, kas vyko Atgimimo aikštėje.

"Aš pats konkrečiai neadministruoju. Parašykite laiškelį, mes jums atsakysime", – pareiškė miesto skelbtą konkursą laimėjęs jaunuolis.

Sutartyje, pasirašytoje su įstaiga "Projektų plėtros akademija", pažymima, jog paslaugos užsakovas pageidautų, kad rangovas pritrauktų į šią erdvę maitinimo paslaugas teikiančias įmones. Sutartyje akcentuota, kad prekyboje negali būti alkoholio.

Dienraščiui vienas klaipėdietis tvirtino savaitgalį Atgimimo aikštėje ragavęs alkoholio.

"Aš neprisimenu, kas yra subrangovas – kažkokia įmonė, kuri užsiima prekyba gėrimais ir užkandžiais. Tačiau man reikia sutartį pasikelti, man sudėtinga prisiminti", – atmintimi skundėsi R.Linartas, kuris 2015 m. kandidatavo į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą nuo socialdemokratų partijos.

Paklaustas, ar galėjo Atgimimo aikštėje dvelktelėti alkoholiu, jaunuolis aiškino nieko nežinantis.

Kaina: miesto lėšomis projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė" rengėjai prisipirko metalinių konteinerių, muzikinės aparatūros, tačiau kur visa tai dės vėliau, dar nežino. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aparatūrai – 9,8 tūkst. eurų

Paaiškėjo, kad realiai Atgimimo aikštę administruoja viešoji įstaiga "Klaipėdos publika", kuri "Projektų plėtros akademijos" pasamdyta kaip subrangovas.

Šios įstaigos direktorius Petras Jucius aiškino, kad "Klaipėdos publika" tik rūpinosi įgarsinimo aparatūra, renginių savaitgalį neorganizavo.

Tačiau Klaipėdos savivaldybė buvo skelbusi konkursą "Pop-up" erdvei skirtos garso technikos įsigijimui. Konkursą laimėjo įmonė "Muzikos ekspresas". Sutarties vertė – 9,8 tūkst. eurų.

"Tai ten ne viskas nupirkta, ten daug ko trūko. Mes savo įrangą atsivežėme, savo apšvietimą", – patikino P.Jucius.

"Klaipėdos publikos" vadovas aiškino, kad jis samdytas tik "aptarnauti" Atgimimo aikštę kaip vietą.

"Aš nežinau, kas ten vyko. Sekmadienį ambasadorių iniciatyva turėjo būti, čia reikia klausti "#chooseklaipeda". O šeštadienį, kur įvardinta, kad turėjo vykti kalėdinės erdvės atidarymas, renginys neįvyko, nes šokėja susirgo. Šeštadienį Atgimimo aikštėje turėjo vykti lotynų šokių pamokos, bet atlikėja susirgo COVID-19", – apie Lotynų Amerikos šokių pramogas viduržiemy aiškino P.Jucius.

Arbata liejosi laisvai

Projekto "#chooseklaipeda" ambasadorių koordinatorė Agnė Mikniūtė, kuri yra Klaipėdos miesto tarybos nario Edmundo Kvederio visuomeninė padėjėja, entuziastingai aiškino, kas yra tie ambasadoriai ir kokiais kilniais reikalais jie užsiima.

Tačiau perklausta, ką sekmadienį Atgimimo aikštėje nuveikė tie ambasadoriai, A.Mikniūtė sutriko.

"Kadangi tai buvo Savanorystės diena, mes ketinome dalinti arbatą miestiečiams. Bet pamatėme, kad tai daro Lietuvos verslo kolegija. Tam, kad nedubliuotume to pačio renginio, mes prisijungėme prie Lietuvos verslo kolegijos. Kad nebūtų valandos skirtumu tokie pat renginiai", – aiškino A.Mikniūtė.

Ji nelabai galėjo paaiškinti ir to, kas konkrečiai yra atsakingas už tai, kas vyksta viešoje erdvėje – Atgimimo aikštėje.

"#chooseklaipeda" atsakinga tik už ambasadorių renginį, o už tai, kas vyksta kitomis dienomis, mes nesame atsakingi. Mes apie tai tik komunikuojame – skelbiame informaciją feisbuke, jei reikia, straipsniuką parašome, komunikuojame. Dėl visų kitų renginių ir to, kas vyko Atgimimo aikštėje, reikia klausti šios aikštės administratoriaus", – aiškino A.Mikniūtė.

Skundai dėl aromatizuoto vyno

Iš kalbintų pašnekovų atsakymų susidaro įspūdis, kad niekas už nieką neatsako, nors biudžeto pinigais skelbtus konkursus kažkas laimėjo.

Paaiškėjo, kad Atgimimo aikštėje prekybą maistu ir karštaisiais gėrimais vykdė įmonė "Sulčių namai".

Šios įmonės atstovo Karolio Pronckaus pasiteiravus apie tai, ar galėjo būti, kad savaitgalį miesto centre buvo pardavinėjamas alkoholis, K.Pronckus tai griežtai paneigė.

"Šioje vietoje draudžiama prekiauti alkoholiu, ir mes tai žinome. Buvo prekiauta nealkoholiniu vynu. Nors gal kam nors ir pasirodė, kad jis alkoholinis, nes karštas gėrimas yra labai kvapnus ir aromatingas. Mes nujaučiame, kas galėjo skųstis žurnalistams, veikiausiai tie, kas nelaimėjo šios paslaugos", – įtarė K.Pronckus.

Jis patikino, kad dėl klaipėdiečiams siūlomo karšto vyno gėrimo jis yra visiškai ramus.

"Galime pakviesti paragauti net ir kartu su Kelių policijos viršininku Mindaugu Džermeika. Išgėrus puodelį, drąsiai būtų galima pasitikrinti blaivumą", – juokėsi K.Pronckus.

Greta Meškauskienė. "chooseklaipeda.eu" nuotr.

Atsakingųjų nėra?

Projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" vadovė Greta Meškauskienė, paklausta, ar projekto autoriai teikia kokias nors ataskaitas apie numatytus, bet neįvykusius renginius, patikino, kad Atgimimo aikštėje projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" renginių net nėra.

"Kadangi erdvė skirta jaunimo iniciatyvoms, mūsų programos įgyvendinime numatytų veiklų ten net nėra. Ten kviečiami jaunuoliai organizuoti savo renginius. Tam ta erdvė ir skirta", – patikino G.Meškauskienė.

Ji taip pat paaiškino, kad "#chooseklaipeda" ambasadoriais vadinamas jaunimas, kuris veikia savanorystės pagrindais.

"Sekmadienį Lietuvos verslo kolegija dalijo arbatą, ir projektui tai nieko nekainavo", – aiškino G.Meškauskienė.

Kyla klausimas, kodėl svetimi renginiai įtraukiami į brangiai miestui kainavusią "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" programą?

Keista, bet po pokalbio su G.Meškauskiene iš tinklalapio "#chooseklaipeda.eu" pradingo į sąrašą įrašyti šeštadienio ir sekmadienio renginiai.

Paklausta, ar projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" vykdytojai aiškinosi, kodėl Atgimimo aikštėje vykusio repo konkurso metu nuo scenos liejosi keiksmai ir nenorminė leksika, G.Meškauskienė patikino, kad aptarimui buvo skirta nemažai laiko.

Aš susilaikysiu nuo atsakymo.

"Tam skyrėme labai daug laiko, visą savaitę. Galbūt jaunuoliai, kurie siekia įgyvendinti savo veiklas šioje erdvėje, galėtų būti įpareigoti raštiškais susitarimais? Gal reikia atsisakyti tokių veiklų, kurių negalima suderinti iš anksto nuo A iki Z?" – svarstė projekto vadovė.

Paklausta, kas atsakingas už tai, kad viešoje vietoje nuo scenos aidėjo keiksmai ir kaliniams būdinga leksika, G.Meškauskienė negalėjo atsakyti.

"Aš susilaikysiu nuo atsakymo. Kas kaltas, aš negaliu atsakyti", – neslėpė pašnekovė.

Į konkurso rengėjų gretas projekto vykdytojai neįtraukti, vertinimo komisijoje jų taip pat nebuvo.

Apie oralinį seksą, vyrišką lytinį organą, kišamą į burną, ir grasinimus susidoroti dainavusi 13-metė kažkieno buvo pripažinta konkurso nugalėtoja.

Skubėjo pasidalinti pinigus?

"Mes atsakingi tik už dalį projekto. "Klaipėdos šventės" įgyvendina tik dalį jo. Kitas dalis įgyvendina kiti šeši juridiniai asmenys. Kaip ir miesto savivaldybė. Įstaiga "Klaipėdos šventės" atsakinga už projekto bendradarbiavimą, koordinavimą ir komunikaciją. Kadangi projekte yra devynios platformos, mūsų įstaiga įgyvendina tris platformas – jungtys, kūrybiškumas, potencialas", – teigė G.Meškauskienė, paaiškinusi, kad atstovauja įstaigai "Klaipėdos šventės".

Pasak projekto vadovės, nepatogus projekto įgyvendinimo modelis buvo pasirinktas dėl to, kad buvo likę mažai laiko tokios didelės apimties projektui įgyvendinti.

"Todėl buvo nuspręsta konkurso būdu išdalinti veiklas kitoms įstaigoms", – aiškino G.Meškauskienė.

Ji patikslino, kad viešajai įstaigai "Klaipėdos šventės" 2021 m. programos įgyvendinimui, t. y. koordinavimo, bendradarbiavimo ir komunikacijos bei trijų platformų (kūrybiškumas, jungtys ir potencialas) programų įgyvendinimui, įskaitant didžiuosius atidarymo ir uždarymo renginius, skirta 438 906 eurai, iš kurių 66 tūkst. eurų skirti projektui ir veikloms viešinti.

Kur dės konteinerius?

Projekto "Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021" baigiamasis renginys vyks "Švyturio" arenoje gruodžio 17 d. Bilietas į renginį kainuoja 2,91 euro.

"Švyturio" arenoje vyks jaunimo apdovanojimai. Renginio pabaigoje bus oficialiai perduodamas Europos jaunimo sostinės titulas Albanijos sostinei Tiranai, 2022-ųjų Europos jaunimo sostinei.

Perdavus estafetę Tiranai, kyla klausimas – ką projekto organizatoriai ketina daryti su metaliniais konteineriais, muzikine aparatūra, kurių prisipirko už biudžeto pinigus? Kam visa tai priklauso? Kas bus atsakingas už turtą?

Deividas Petrolevičius, Klaipėdos miesto savivaldybės patarėjas šiam projektui, negalėjo atsakyti į šiuos klausimus.

"Reikia tikėtis, kad jaunimui skirti renginiai su šiuo projektu nesibaigs. Bus galvojama, kur juos panaudoti. Nereiškia, kad jie bus nukelti gruodžio 17-ąją. Bet jiems vietą bus galima atrasti", – aiškino D.Petrolevičius.

Jis patikslino, kad konteinerių pirkimas buvo vykdomas mažos vertės pirkimo neskelbiamos apklausos būdu. Sutarties vertė – 9 950 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Mes

Na žiauru. Jei jaunimas neturi kur energijos dėti, tai gal tie pasirodymai jiems malonumą suteikia. Kam tie pinigai, jei įmonė lės net nežino kur juos išmėtė.

Alfredas

Konkurencija matosi visur, niekur ramiai niekas nepareina

jaujo

SIAUBINGA. Klaipėdoje diegiama padugnių kultūra...Tai vyksta jau seniai. Į rimtus renginius numojama ranka, visur tik idiotų performansai...Geri menininkai nesuduria galo su galu, niekalams ir "saviems" - tūkstančiai. Klaipėdos kultūrai vadovauja neišmanūs vadybinnkai, menininkai nustumti į paraštes...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS