Fontaną nori apsupti gėlėmis | KaunoDiena.lt

FONTANĄ NORI APSUPTI GĖLĖMIS

Atnaujinti planuojamoje Pempininkų aikštėje projektuotojai siūlo įrengti daugiau žaliųjų plotų, o fontaną iš trijų pusių apsupti gėlėmis. Miesto valdžia baiminasi, kad ateityje vejos gali būti išvagotos „nelegalių“ takelių.

Paliktų plačius takus

Pempininkų aikštės projektas antradienį buvo pristatytas Klaipėdos tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu. Jį rengė konkursą laimėjusi bendrovė „Želdynai“.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, kad rangovų buvo prašyta įvertinti dangų, įvažiavimo, automobilių stovėjimo aikštelės, apšvietimo atramų, šulinių dangčių atnaujinimą. Numatyti, kur turi stovėti suoliukai, šiukšliadėžės, kokie ir kur turi būti pasodinti želdiniai.

Pabrėžta, kad šiame projekte nėra numatytas aikštėje esančio fontano atnaujinimas. Šių darbų projektą žadama pirkti kitais metais.

Pempininkų aikštės plotas siekia 7 tūkst. 500 kvadratinius metrus. Pasak bendrovės „Želdynai“ direktoriaus Regimanto Pilkausko, įvertinus situaciją siūloma sumažinti kietųjų dangų plotus – nuimti betoną ir pasodinti žolę.

„Užtenka žmonėms palikti plačius takus. Žolynais galėtų tapti apie 1 tūkst. 500 kvadratinių metrų ploto aikštės“, – pasakojo direktorius.

Iškirstų dalį medžių

Žvelgiant į ateitį, projektuotojai, atnaujinant aikštę, siūloma iškirsti tris tuopas. Pasak R. Pilkausko, jos yra senos, aplūžinėjusios. Vietoje šių medžių būtų pasodinti nauji. Aikštėje siūloma pasodinti vidutinio aukščio krūmų. Fontaną iš trijų pusių apsodinti daugiamečiais augalais. Daugiausia – miestuose sparčiai populiarėjančiais snapučiais. Prie paties fontano būtų galima prieiti tik iš vienos pusės.

„Reikia atsisakyti vazų ir piramidžių. Tai yra neskoninga ir brangu“, – tvirtino vadovas.

R. Pilkausko teigimu, gėlių ir krūmų pasodinti reikėtų ir prie aikštėje esančio prekybos centro. Keletas senų medžių būtų iškirsta ir prie gatvės.

Pagal parengtą projektą Pempininkų aikštės atnaujinimas atsieitų apie 440 tūkst. litų. Skaičiuojama, kad sumažinus dangų kiekį būtų sutaupyta per 120 tūkst. litų. Tiek pinigų užtektų želdinių pasodinimui.

Susirūpino ir vaikais

Posėdyje dalyvavusiems miesto valdžios atstovams užkliuvo pateikta medelių kaina. Nurodyta, kad jie kainuos 80 litų. Domėtasi, iš kur taip pigiai bus galima nupirkti, ar medeliai bus tinkamos skersmens.

„Medžius galvojama pirkti iš Lietuvos medelyno. Juk nebūtina jų įsigyti iš užsieniečių. Medžiai būtų nupirkti reikiamo skersmens“, – tvirtino direktorius.

Klausimų kilo ir dėl apšvietimo atramų. Jas siūlyta derinti prie fontano.

Miesto valdžios atstovai atkreipė dėmesį, kad dalis numatytų įrengti žaliųjų plotų ateityje gali būti ištrypti. Atsiras „nelegalūs“ takeliai.

„Žmonės trumpina kelią į prekybos centrą. Manau, kad tikrai eis per žolyną. Būna, kad net naujai atsiradusiuose vejose numinami kampai. Gal derėtų erdvę perskirti takeliu“, – dėstė valdžios atstovai.

„Geriau jau išmintas žolynas nei jokio. Nereikėtų galvoti, kad taip bus“, – teigė R. Pilkauskas.

Pasigesta ir pramogų vaikams: „Pridarysime takų šunims, o ką veiks vaikai? Reikėtų pastatyti įrenginius ir mažiesiems klaipėdiečiams“, – tvirtino Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad savivaldybė įrenginės aikštelę prekybos centrui. Siūlyta į antrą tvarkyto projekto pristatymą pakviesti ir šio pastato savininkus, išsiaiškinti, ar jie prisidėtų prie darbų.

Fontano keisti neketina

I.Šakalienės nuomone, nereikėtų daryti taip, kad prie fontano žmonės galėtų prieiti tik iš vienos pusės.

„Kad ir kaip myliu gėles, tačiau nemanau, kad jas reikėtų sodinti aplink fontaną. Prie jo turėtų atsirasti poilsio zona – pastatyti suoliukai, dviračių stovai“, – tvirtino vedėja.

Posėdžio metu kilo diskusijos ir kaip turėtų atrodyti aikštės fontanas. Ar jį reikėtų perdaryti, ar atnaujinti tokį, koks dabar yra. Vieningai sutarta, kad fontanas turėtų išlikti toks pat, nes jis yra viena iš miesto vizitinių kortelių.

Projektuotojai pasakojo, kad aikštėje bus paklotos pilkos trinkelės. Jų nuomone nereikėtų žaisti su spalvotu grindiniu.

„Dėl to siūlome įrengti gėlynus. Tada atsirastų daugiau spalvų“, – pabrėžė R. Pilkauskas.

Uostamiesčio valdžios atstovai paprašė projektuotojų atsižvelgti į pateiktas pastabas ir pateikti pakoreguotą tvarkyto projekto variantą.

Planuojama, kad Pempininkų aikštėje darbai galėtų prasidėti 2016 metais, kai bus užbaigtas Debreceno aikštės remontas, ir tęstųsi 2017-aisiais.

GALERIJA

  • Fontaną nori apsupti gėlėmis
  • Fontaną nori apsupti gėlėmis
  • Fontaną nori apsupti gėlėmis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kda šaligatvius tvarkys

Kada šaligatvius tvarkys nors palei pagrindinę g ar Naujakiemio g o ne gėlėmis bandys kaišyt apleistą miestą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS