Gelbėtojai apibendrino sezoną: dirbo išsijuosę, skendusiųjų amžius – nuo 8 iki 85 metų | KaunoDiena.lt

GELBĖTOJAI APIBENDRINO SEZONĄ: DIRBO IŠSIJUOSĘ, SKENDUSIŲJŲ AMŽIUS – NUO 8 IKI 85 METŲ

Pasibaigus vasaros sezonui, pajūrio gelbėtojų vadovai parengė ataskaitą miesto politikams. Poilsiautojų gyvybių saugumą Klaipėdos miestui priklausančiuose pliažuose užtikrinę įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" darbuotojai neslėpė, kad tiek prabėgusi vasara, tiek ir metų pradžia, kai pajūrį siaubė audros, buvo įtempta.

Bėdos dėl audrų

Vien per 2021–2022 m. žiemos ir šių metų pavasario audras paplūdimiai ir Dangės upės pakrantė patyrė žymių nuostolių.

Dar iki vasaros sezono audrų buvo sugriauta Girulių apžvalgos aikštelė, sunaikinti mediniai takai ir laiptai, sunaikinta Girulių–Melnragės vandentiekio sistema, sugadinta metalinė treniruoklių ir sporto infrastruktūra, metaliniai gelbėtojų stebėtojų bokšteliai, persirengimo kabinos ir mobilūs gelbėjimo postai, išvartyti medžiai palei Dangės upės krantinę, suardyta upės kranto linija prie Botanikos sodo.

Paplūdimiuose stichijos padarytus nuostolius "Klaipėdos paplūdimių" darbuotojai įvertino 110 tūkst. eurų, o Dangės upėje jie siekė 1,3 mln. eurų.

"Prie Botanikos sodo yra Dangės upės vingis, kai buvo pakilęs vanduo, jis nuplovė krantą, kuris pavojingai, vos per metrą, priartėjo prie Botanikos sodo tako. Kai tai pamatėme, reikėjo spręsti, ką daryti. Žinoma, tai ne tik šių metų problema. Jau anksčiau buvo atliktas poveikio aplinkai vertinimas ir ši vieta jau tada pažymėta  kaip pavojinga, avaringa, kad ją reikia tvarkyti. Praktika parodė, kad taip ir yra", – paaiškino "Klaipėdos paplūdimių" vadovas Olegas Mariničius.

Olegas Mariničius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kitiems metams esą yra suplanuoti pinigai šio kranto tvirtinimo projekto rengimui.

Pasak O.Mariničiaus, yra įvertinta žala, kurią padarė pakilęs vanduo ir kiek kainuos tai sutvarkyti.

Vos spėjo gelbėti

Nemažai rūpesčių gelbėtojai turėjo ir vasarą, kuri buvo šilta, o poilsiautojų paplūdimiuose ypač daug.

Šią vasarą Klaipėdos pajūrio teritorijoje, kur budi gelbėtojai, nuskendo vienas žmogus.

O išgelbėta kur kas daugiau – 18 suaugusiųjų ir 11 vaikų, skendusiųjų amžius – nuo 8 iki 85 metų.

Šiemet išgelbėtų skendusių poilsiautojų beveik pusė buvo iš Lietuvos (14), likusieji – užsieniečiai – trys Ukrainos piliečiai, keturi Baltarusijos, du Estijos, du Čekijos, po vieną išgelbėtąjį – Airijos, Slovakijos ir Anglijos piliečiai.

"Šiemet gelbėtojai išgelbėjo 29 žmones, o pernai tik vieną – Latvijos pilietį. Tiesiog pernai buvo vangesnis sezonas dėl pandemijos. Ši vasara – kitokia, gal žmonės per daug atsipalaidavo, buvo gausybė poilsiautojų, daug užsieniečių. Apmaudu, kad tiek daug vaikų skendo, nors nuolat primindavome tėvams, kad prižiūrėtų juos atsakingiau, bet ne visada jie mus išgirsdavo", – apgailestavo O.Mariničius.

Paplūdimiuose veikusiuose medicinos postuose šią vasarą apsilankė 750 poilsiautojų, šiek tiek mažiau nei pernai, tačiau greitosios medicinos pagalbos medikai į pliažus kviesti 50 kartų, palyginti su 2021 m., kai medikai į paplūdimius buvo kviesti tik 15 kartų.

Apmaudu, kad tiek daug vaikų skendo, nors nuolat primindavome tėvams, kad prižiūrėtų juos atsakingiau.

Pajamos viršijo planus

Po sezono politikams pateiktoje ataskaitoje savivaldybės biudžetinė įstaiga referavo, kad "Klaipėdos paplūdimiuose" vasarą dirbo 103 sezoniniai ir 23 nuolatiniai darbuotojai.

Jų uždavinys – ne tik gelbėti skęstančiuosius, bet ir prevenciniu darbu siekti sumažinti skaudžių nelaimių skaičių, taip pat vykdyti infrastruktūros vystymą ir paplūdimių priežiūrą pagal mėlynosios vėliavos paplūdimiams keliamus reikalavimus.

Įstaiga prižiūri ir tvarko 3,6 km paplūdimių.

"Per sezoną nuolat tvarkyti paplūdimiai ir jų prieigos – 9,5 tūkst. kvadratinių metrų medinių takų, šienaujamas plotas siekė 27,8 tūkst. kvadratinių metrų, buvo tvarkomas 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto Melnragės parko pėsčiųjų takas ir šalia esančios teritorijos. Valytas paplūdimių smėlio viršutinis sluoksnis. Atlikti 9 vandens kokybės tyrimai paplūdimiuose ir du Dangės upėje", – rašoma "Klaipėdos paplūdimių" ataskaitoje.

Ten pat patvirtinta, jog už naudojimąsi mokamu viešuoju tualetu Kopų g. 1A iki spalio pradžios surinkta 7 132 eurai (planuota surinkti 5 tūkst. eurų).

O gautos pajamos už Smiltynės pirties suteiktas paslaugas – 22,5 tūkst. eurų (planas buvo 21 tūkst. eurų).

Dar "Klaipėdos paplūdimiai" pasirūpino, kad būtų įrengta 2 tūkst. kvadratinių metrų naujų medinių takų, vedančių per apsauginį kopagūbrį, Melnragės–Girulių paplūdimių zonoje ir 144 kvadratinių metrų naujų medinių laiptų.

Šių darbų suma – 79,6 tūkst. eurų. Ne visi jie baigti, darbus ketinama pabaigti iki spalio 30 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Puse tu

skendusiu ne tik neskendo,bet ir priesinosi jega tempiami is maudyniu! O dar dalis - net nebuvo vandenyje.

tai dykaduoniai artėjatn žiemai pasamdė

tokia pat dykadoviene astą, kad toki pat straipsni sukurtu, jūs reikalingi tik keturėm mėnesiam, toliau aleliuja, mižniai, siurbkit babkes iš vierslininkų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS