Gidai atsigauna pamažu: pasibaigus karantinui nenuleido rankų | KaunoDiena.lt

GIDAI ATSIGAUNA PAMAŽU: PASIBAIGUS KARANTINUI NENULEIDO RANKŲ

Karantino ribojimai, kalbant apie smulkųjį verslą, bene ryškiausius pėdsakus paliko uostamiesčio gidams. Rekordinį kruizinių laivų sezoną prognozavę uostininkai galiausiai padėjo tašką. Šiemet į Klaipėdą neatplauks nė vienas keleivinis laineris. O tai – katastrofa gidams, kurie dirbo išskirtinai su užsienio turistais. Tačiau ne visi gidai nuleido rankas.

Išbraukė iš planų

Klaipėdos apskrities gidų gildijos vadovė Rasa Miuller dar balandį prognozavo, kad šį sezoną iš planų galės išbraukti.

Nors tuomet Uosto direkcijos tinklalapyje dar buvo skelbiama, kad pirmasis keleivinis laivas miestą galbūt aplankys gegužės 31-ąją, o iki spalio pabaigos turėjo atplaukti iš viso 45 kruiziniai laineriai.

Tačiau tai buvo teorinė tikimybė. Dabar jau aišku, kad šiųmetis kruizinis sezonas pasibaigė neprasidėjęs, o su turizmo sezonu susiję verslai šiuos metus jau beveik palaidojo.

Taip nusiteikę ir Klaipėdos apskrities gidų gildijos atstovai. Ši gildija vienija per šimtą gidų iš Klaipėdos, Palangos ir Gargždų.

Tie, kurie dirbo su užsieniečiais turistais, darbo beveik neturi. Tačiau tie, kurie dirbo su lietuvių grupėmis, šiek tiek išjudėjo.

Griebėsi kitų veiklų

Anot R. Miuller, gildijoje yra maždaug ketvirtadalis žmonių, kurie gyvena vien tik iš turizmo.

O dauguma tokių, kuriems teikti gido paslaugas yra pagalbinis verslas.

Taigi šiemet tų papildomų pajamų daug kam labai pritrūks. Situacija esą gal ir nėra tragiška, bet – labai sudėtinga.

"Dirba tik nedidelė dalis gidų ir ne visu krūviu. Dirba tie, kurie darbavosi su lietuvių grupėmis. Vokiečių turistų beveik nepasitaiko, tik pavienės grupės. Anglakalbiams gidams darbo praktiškai nėra, nes amerikiečiai ar britai turistai čia nevažiuoja. Situacija vis dar nekokia", – konstatavo R. Miuller.

Per karantino laikotarpį tie gidai, kurie gyveno tik iš turizmo, pamatę, kad tai tapo socialiai nesaugu, ieškojosi kitų darbų ir juos susirado.

Kai kurie pradėjo vertėjauti, kai kurie įsidarbino mokyklose ir ketina mokytojauti, kiti gidai griebėsi sezoninių darbų.

"Vis dėlto didžioji dalis mūsų gidų nėra tie, kuriems šis darbas – pagrindinis užsiėmimas. Šią vasarą turbūt ne visiems pavyks papildomai užsidirbti, bet kai kurios ekskursijos vyksta. Jei neprasidės antroji koronaviruso banga ir vėl nebus ribojamas žmonių skaičius grupėse, gidai pamažu atsigaus", – kalbėjo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Kiti metai bus geresni?

Klaipėdoje dirbantis, savo unikaliomis ekskursijomis "Gintaro gaudymo paslaptys" pajūryje išgarsėjęs gidas Igoris Osnač net ir šiuo sunkiu laikotarpiu per daug nesiskundė. Sakė, kad jei nėra užsieniečių, jis dirba vietinei rinkai.

"Kai karantinas oficialiai buvo nutrauktas, iškart pradėjome dirbti. Šią savaitę buvo atvykusios dvi nedidelės turistų grupės iš Vokietijos. Bendradarbiaujame su Klaipėdos universitetu, burlaivyje "Brabander" vedu ekskursijas. Tačiau šiais metais daugiau poilsiaujame. Retas atvejis, kai vasarą pasitaiko atostogos, tačiau į ateitį žiūriu optimistiškai. Šiuo metu tenka padirbėti ir su stovyklaujančiais vaikais, ir su sportininkais. Ekskursijos vyksta gamtoje, gryname ore", – sakė I. Osnač.

Optimizmo nepraranda ir kruizinės laivybos kompanijos, kurios ruošiasi kitų metų sezonui.

2021-aisiais į Klaipėdą jau planuoja atplaukti 52 keleiviniai laineriai, pirmasis – "Magellan" (221 m ilgio) ketina apsilankyti balandžio 18 d.

Paskutinysis 2021-aisiais svečias turėtų būti 203 m ilgio keleivinis laivas "Aidavita".

"Nepaisant to, kad kitais metais žadamas gausus kruizinis sezonas, kad į Klaipėdą turėtų atvykti daug laivų, visa tai dar yra labai neaišku, ir gidams tai – menka paguoda", – teigė R. Miuller.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS