Investicijos į pliažą privertė lenkti nugaras užsienyje | KaunoDiena.lt

INVESTICIJOS Į PLIAŽĄ PRIVERTĖ LENKTI NUGARAS UŽSIENYJE

Noras Klaipėdos paplūdimiuose pasistatyti kavinių ir taip užsidirbti pinigų kai kuriems uostamiesčio verslininkams smogė taip, kad jie dabar priversti nugaras lenkti užsienyje.

Nuskriaudė škvalai

Uostamiesčio savivaldybė pernai pirmą kartą paskelbė konkursą dėl paplūdimio kavinių. Jį laimėjo tie verslininkai, kurie pasiūlė daugiausiai investuoti į pasirinktas zonas.

Investicijos į vieną zoną siekė nuo 82 iki 306 tūkst. litų. Nors uostamiesčio paplūdimiai buvo suskirstyti į 13 zonų, verslininkai panoro dirbti tik devyniose – bendrai į jas investavo 1 mln. 635 tūkst. litų.

Tokia suma nurodyta su savivaldybe pasirašytose sutartyse, kurios galioja penkerius metus.

Konkursų laimėtojai privalėjo pastatyti ne tik kavines, bet ir tualetus, įrengti dušus, daiktų saugojimo kameras, vaikų žaidimų, sporto aikšteles.

Nors investuoti į paplūdimių zonas buvo galima visus penkerius metus, tačiau verslininkai beveik visus pinigus sudėjo pernai – pirmą savo veiklos vasarą.

Ji buvo negailestinga – nelepino ne tik saulėtais orais, bet ir siautėję škvalai kai kurias kavines tiesiog sudaužė į šipulius. Todėl verslininkams prireikė papildomų investicijų.

Įklimpo į paskolas

Pinigų ir vykdyti įsipareigojimus savivaldybėms, ir papildomoms investicijoms dauguma verslininkų skolinosi iš bankų.

Kadangi pernai vasarą uždirbti nepavyko, žmonės susidūrė su paskolų grąžinimo problema. Kai kurie verslininkai išvyko į užsienį, neoficialiomis žiniomis, į Norvegiją, kur sunkiai dirba tam, kad bankams galėtų mokėti įmokas.

„Nemanau, jog reikėtų kaltinti savivaldybę, kad iš verslininkų reikalavo didelių investicijų. Viskas priklauso nuo oro sąlygų. Pernai vasara buvo pati blogiausia per pastaruosius dešimt metų, todėl verslininkai ir patyrė milžiniškų nuostolių. Dabar turi arti užsienyje, kad bankams atiduotų investicijoms į paplūdimius pasiskolintus pinigus“, – neslėpė dvi kavines Klaipėdos paplūdimiuose valdantis Marius Junokas.

Jį, beje, kai kurie klaipėdiečiai jau vadina pliažo monopolininku. Neva pasinaudojęs tuo, jog kai kurie paplūdimio kavinių savininkai išvyko uždarbiauti į užsienį, iš jų perėmė kavines.

„Tokie gandai yra nesąmonė. Aš jokių kavinių neperėmiau, o tiesiog padedu žmonėms. Kadangi kiti mane mato ne tik savo, bet ir kitose kavinėse, tai ir paleido gandus, kad valdau ir jas“, – įsitikinęs M.Junokas.

Vis tikisi pelno

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė taip pat patvirtino, jog sutartys tarp paplūdimio kavines pastačiusių verslininkų ir savivaldybės nepakeistos, tad nesikeitė ir viešojo maitinimo įstaigų valdytojai.

M.Junokas atsargiai pasidžiaugė, jog ši vasara geresnė nei praėjusi. „Birželis buvo labai geras, o ir liepa kol kas neprasta. Jei nebus jokių audrų, galėsime normaliai dirbti, tai per penkerius metus gal ir išlipsime iš nuostolių ir net turėsime pelno. Gaila, kad neturiu telefono numerio, kuriuo galėčiau paskambinti ir užsakyti gerą orą“, – juokavo pašnekovas.

Klaipėdos paplūdimiuose – abiejose Melnragėse ir Giruliuose šiuo metu veikia aštuonios kavinės. Pernai vasaros pradžioje jų buvo devynios, tačiau kai per pirmąją audrą vieną jų Pirmojoje Melnragėje stichija nuniokojo, verslininkai vienos atsisakė.

Paklausta, kodėl neskelbia konkursų parinkti dar penkių paplūdimio zonų valdytojų, A.Velykienė teigė, kad iš verslininkų tomis zonomis nėra jokio susidomėjimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Manau

kad neseniai vykusių pasaulio lietuvių žaidynių viešieji pirkimai junokėliui ir ko atitiesins nugarkaulius.

tikras verslininkas

lietuvoj vienas verslas - POLITIKA!!!! visus kitus reikia pakarti, kol patys nepasikore :)

4tam

O kas sakė kad jie vargšeliai, jie neverkia o dirba kaip ir visi mirtingieji. Nesuprantu jūsų paniekos dirbančiam žmogui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS