Išaiškėjo uostamiesčio eglutės paslaptis | KaunoDiena.lt

IŠAIŠKĖJO UOSTAMIESČIO EGLUTĖS PASLAPTIS

Šių metų pagrindinę uostamiesčio eglę lygiai prieš tris dešimtmečius pasodino žinomas uostamiesčio žmogus, Klaipėdos garbės pilietis Alfonsas Žalys. Šią eglutės istoriją prisiminė tuomet su juo kartu želdinius sodinęs biomedicinos mokslų daktaras profesorius Algimantas Mečislovas Olšauskas.

Šiais metais pagrindinė miesto eglė Teatro aikštei papuošti pasirinkta iš Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sodo.

Medžiui lygiai 30 metų, eglutė buvo kaip tik tinkamo aukščio, nesiekė 20 m, simetriška, dailiai nuaugusi, todėl iš 20 pretendenčių buvo pasirinkta būtent ši.

O prieš Kalėdas paaiškėjo, kad netgi yra žinoma, kas ją pasodino.

"Čia tikrai ta pati eglutė, kurią sodinome kartu su A. Žaliu. Ji buvo pasodinta 1992 metais rugsėjo 22-ąją. Tą dieną sodinome pirmuosius sodinukus dabartinio Botanikos sodo teritorijoje. Sodas tada dar nebuvo formaliai įteisintas, bet buvo numatyta jį įkurti. Tam tikslui miestas jau buvo skyręs žemės sklypą upės slėnyje ir mes pradėjome sodinti augalus. Mes gavome žodinį patikinimą ir leidimą, kad galime pradėti darbus, todėl augalus pradėjome sodinti anksčiau, nei oficialiai atsirado Botanikos sodas", – prisiminė A. M. Olšauskas.

A. M. Olšausko teigimu, universiteto Botanikos sodas oficialiai įkurtas 1993 m. balandžio 28 d. Tad kitąmet bus minimas jo trisdešimtmetis.

Botanikos sodui tai labai jaunas amžius, pavyzdžiui, Vilniaus universiteto Botanikos sodas puoselėjamas beveik pustrečio šimto metų.

Prie pirmųjų augalų sodinimo būsimajame KU sode prisidėjo ir ilgametis Klaipėdos vykdomojo komiteto vadovas, daug nusipelnęs miestui asmuo – A. Žalys.

"Tąkart pasodinome pirmąsias keliolika eglučių. Sodinome daugiau, nes nežinojome, ar dalis jų nenunyks. Bet visos eglutės labai gražiai užaugo, nė viena nenudžiūvo. Šita eglutė, kuri papuošė Teatro aikštę, užaugo labai simetriška, daili, tam reikėjo, kad būtų tinkamas atstumas nuo kitų medžių, kad visos jos aplinkinės šakos gražiai vešėtų. Aišku, eglutė dar galėjo augti, bet tokiam reikalui buvo verta jos auka", – kalbėjo A. M. Olšauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

1231

Man išvis nesuprantama, kaip galima nupjauti sveiką ,gražų medį ir po to džiaugtis tuo tik dvi savaites...Kada pjauna eglę ir veža į aikštę, atsiprašau, bet man primena jos laidotuves...Labai skaudėjo kada tai mačiau.Dabar važiuojant pro botanikos sodą, toje vietoje tuščia ir tik keli nuskurę, numetę lapus medeliai...Na tikrai nesuprantu ir nesuprasiu tos aukos gėrio...

Nereik šlovinti

Žalys palaike sovietu režima kuris žiauriai persekiojo už laisvos Lietuvos veliava

Klpd. to KLPD

oi, net nepajaučiau kaip leidausi į diskusijas su piktu pūliniu..:D) Su šventėm, Pūlinį! :D) Ką dar blogo ir bjaurus išspjausi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS