Išskirtinis įvykis jūrų kelte: pakeliui į Vokietiją gimė mergytė | KaunoDiena.lt

IŠSKIRTINIS ĮVYKIS JŪRŲ KELTE: PAKELIUI Į VOKIETIJĄ GIMĖ MERGYTĖ

  • 9

Vieno didžiausių Europoje keltų operatorių DFDS laive, plaukusiame iš Klaipėdos į Vokietiją, šeštadienio paryčiais gimė mergaitė. Nors pasaulį ji išvydo vidury jūros, o ir maždaug mėnesiu anksčiau, nei planuota, abi su mama jaučiasi puikiai.

Neįprastomis aplinkybėmis dukros susilaukusiai lietuvių šeimai tai – pirmasis vaikas. Tėvai mergaitei jau išrinko ir vardą, tiesa, viešai atskleisti jo nepanoro.

Vis dėlto vardas nėra susijęs nei su jūra, nei su kelto pavadinimu – mergaitė gimė itin populiaraus DFDS maršruto kelte „Regina Seaways“.

„Iš pradžių streso netrūko, bet dabar šiek tiek ramiau – dukrytė iš inkubatoriaus jau perkelta į lovytę. Tai nebuvo pirmoji mūsų kelionė keltu, šiuo metu gyvename ir dirbame Norvegijoje, į Lietuvą grįžome tik atostogoms. Planavome paskutinį mėnesį praleisti namuose. Nėštumas buvo sklandus, pora dienų prieš kelionę iš Lietuvos žmona apsilankė ir pas gydytoją, kuri patvirtino, kad keliauti dar saugu, bet dukra nusprendė kitaip“, – juokavo laimingas naujagimės tėtis.

Anot DFDS viešųjų ryšių ir komunikacijos Baltijos šalims vadovo Vaido Klumbio, oficialus mergaitės gimimo laikas – šeštadienio rytas, 4.16 val. Gimdymas buvo priimtas vidury jūros, pakeliui į Kylio uostą.

„Kiek kalbėjome su įgulos nariais, nė vienas neprisimena panašaus atvejo – per pastaruosius 20 metų laive neteko priimti nė vieno kūdikio. Tai nepaprastai gražus ir šviesus įvykis, džiaugiamės galėję prisidėti prie į šeimą atėjusio džiaugsmo. Prasidėjus sąrėmiams, keltas buvo pakeliui į Kylio uostą, įgula suskubo padėti, tarp keleivių buvo ir pediatrė iš Vokietijos, kuri galiausiai priėmė gimdymą kajutėje“, – pasakoja jis.

Tiesiai iš kelto specialiai iškviestu sraigtasparniu mergaitė su mama buvo nuskraidintos į vieną Lenkijos ligoninę. Tėtis kelionę laivu tęsė toliau, nes buvo perspėtas, kad dėl šalyje galiojančio karantino į ligoninę įleistas nebus.

„Skausmus žmona pajuto dar kelionės pradžioje, tačiau iš pradžių jie nebuvo panašūs į sąrėmius – labai nereguliarūs ir gana silpni. Galvojome, tiesiog nuovargis. Vis dėlto maždaug vidurnaktį skausmai pradėjo stiprėti, kreipėmės į įgulą, buvo iškviestas sraigtasparnis, tačiau žmona pagimdė anksčiau, nei jis atskrido. Gana lengvai, greitai ir sklandžiai viskas praėjo, visi labai padėjo ir rūpinosi. Jau daug kartų dėkojome įgulai ir gimdymą priėmusiai medikei, tačiau noriu pabrėžti dar kartą – visada liksime dėkingi už suteiktą pagalbą“, – patikino tėtis.

Šiuo metu šeima laukia, kol dukra su mama bus išleistos iš ligoninės ir galės pasirūpinti reikalingais dokumentais. Paklaustas, galbūt dukra turės ne tik Lietuvos, bet ir kitos šalies, greta kurios krantų

gimė, pasą, tėtis juokavo, kad situacija – tikrai unikali. Kadangi dukra gimė jūroje, nėra aišku, ką reikėtų įrašyti į gimimo liudijimą.

Anot V. Klumbio, DFDS keltais plaukiojantys įgulos nariai yra baigę pirmosios pagalbos kursus. Jei iškyla rimtesnių problemų, konsultacijos jie kreipiasi į medikus, kviečiamas sraigtasparnis. Šiuo atveju šeimai buvo teikiama visa reikiama pagalba kelte, tačiau iškart buvo iškviestas ir sraigtasparnis.

Įdomu tai, kad vaiko gimimo atvejis yra apibrėžtas Lietuvos Respublikos prekybinės laivybos įstatyme. Vadovaujantis juo, jei laive gimsta vaikas, laivo kapitonas surašo jo gimimo aktą. Tokį aktą, be laivo kapitono, pasirašo du liudytojai, laivo gydytojas arba felčeris, jeigu jie yra laivo įgulos nariai.

Apie vaiko gimimą laive įrašoma laivo žurnale. Laivo kapitono surašytas aktas nepakeičia gimimo liudijimo ir turi būti pateikiamas civilinės metrikacijos įstaigai gimimo liudijimui gauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pranas

Kadangi mergytė gimė jūroje, tinkamiausias vardas - JŪRATĖ.

georji pusė

nu faina, kad DFDS neprivertė sumokėt už du, vardą siūlyčiau Regina (negi DFDS seaways)?

Ubagai

Kur helicopteris? Akušeriai matvasu!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS