Išskirtinių įvykių sukaktis | KaunoDiena.lt

IŠSKIRTINIŲ ĮVYKIŲ SUKAKTIS

Lygiai prieš 80 metų savo netikėtu apsilankymu Klaipėdai dėmesį parodė vienas didžiausių visų laikų diktatorių Adolfas Hitleris. Jau kitą dieną po to paaiškėjo, kad šis vizitas buvo preliudija į krašto anšliusą, kuris aukštyn kojom apvertė tūkstančių žmonių gyvenimus.

Tądien, kai 1939 m. kovo 22 d. į Klaipėdą atvyko nacių fiureris, tuomečio Valstybinio Klaipėdos teatro trupė gastroliavo Mažeikiuose, kur rodė pjesę "Bažnyčios pelė".

Tą pačią dieną buvo išleistas paskutinis trejus metus uostamiestyje ėjęs Igno Šeiniaus redaguotas dienraščio lietuvių kalba "Vakarai" numeris.

O dvi dienas prieš tai hitlerinės Vokietijos užsienio reikalų ministro Joachimo fon Ribbentropo žodinis ultimatumas dėl Klaipėdos krašto buvo perduotas iš Romos į Lietuvą grįžtančiam Lietuvos užsienio reikalų ministrui Juozui Urbšiui.

Reicho valdžia pareikalavo, kad Lietuva perduotų jiems Mėmelio teritoriją, atskirtą nuo Vokietijos po Pirmojo pasaulinio karo, grasindama, jog kitu atveju "Vermachto pajėgos įsiverš į Lietuvą ir nesustos iki pat Latvijos sienos".

Ultimatumas buvo pateiktas 5 dienos po Čekoslovakijos okupacijos. 1939 m. kovo 22 d. Lietuva buvo priversta priimti ultimatumą.

Lietuva prarado svarbų ekonominį uostą. Šalyje smuko gyventojų patriotizmas ir pasitikėjimas savo valdžia.

Bet svarbiausia, kad šios permainos smarkiai palietė krašto gyventojų likimus – vieni neteko savo verslo ir namų, kiti – gyvybių.

Šiems įvykiams atminti Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, Klaipėdos piliavietės šiaurinės kurtinos salėje (Priešpilio g. 2) sekmadienį, kovo 24 d., vyks konferencija "1939 metų Klaipėdos krašto aneksija ir pasekmės".

Pranešimus skaitys žinomi istorikai – Šarūnas Liekis, Hektoras Vitkus, Arūnas Baublys, Julius Žukas ir viešnia iš Vokietijos Ruth Leiserowitz.

Renginys prasidės 14 val. ekskursija po muziejų 39/45.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Lietuvos patriotas

«Reicho valdžia pareikalavo, kad Lietuva perduotų jiems Mėmelio teritoriją...- ...Šalyje smuko gyventojų patriotizmas ir pasitikėjimas savo valdžia.» :-D

.

Pries 80 meth dabartine Klaipeda buvo Memel o ne Klaipeda Tie straipsiu rasytojai jau visai nebe turi apie ka rasyt

Krastietis

Lietuva prarado savo uostą??? Kada ji ji turejo? Po neteisėto karinio akto sausio men 1920 kai neteisėtai okupavo Klaipėdos kraštą? Kai lenkai okupavo Vilniu Lietuva nepatenkinta, o Klaipėda pasiėmė patys neteisėtai!!! Hitleris Lietuvai leido naudotis uostu 99 metus be jokių kliūčių, o šeimos kaip mano kurios ten gyveno buvo išvestos arba į Vokietija arba kas nespejo į Sibirą!!! Čia ne Lietuvos tragedija čia Vokietijos žmonių tragedija!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS