Istorija primena detektyvą: skirtingi automobiliai – tas pats valstybinis numeris | KaunoDiena.lt

ISTORIJA PRIMENA DETEKTYVĄ: SKIRTINGI AUTOMOBILIAI – TAS PATS VALSTYBINIS NUMERIS

Į detektyvą panaši istorija sukėlė klausimų ne tik žurnalistams, bet ir įvairių tarnybų atstovams. Aiškėja, jog šalies keliais ramiausiai gali važinėti du visiškai skirtingi automobiliai, paženklinti vienu ir tuo pačiu valstybiniu numeriu, tačiau teisėsaugininkai tik skėsčioja rankomis, išvydę tokį miražą primenantį vaizdelį.

Ir "Audi", ir BMW

Klaipėdiečio Seimo nario Gintaro Vaičekausko įkurta feisbuko paskyra "Reidas TV" sulaukė piliečio užfiksuotų kone mistinės situacijos fotografijų.

Netoli buvusio Lukiškių kalėjimo sostinėje žmogus skirtingomis dienomis užfiksavo skirtingus automobilius, paženklintus tokiu pat valstybiniu numeriu.

Vieną dieną kanadietiškais numeriais į Lukiškių skersgatvį atriedėjo juodos spalvos "Audi" visureigis, o kitą dieną čia stypsojo jau baltos spalvos BMW, paženklintas lygiai tokiais pat numeriais.

Gintaras Vaičekauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

"Kas gali paaiškinti, kodėl prie buvusio kalėjimo, ties draudžiamuoju kelio ženklu, statomi du skirtingi automobiliai su vienodais užsieninės registracijos numeriais? Kyla įvairių minčių – gal kažkas nenori būti atpažintas vaizdo kamerų, galbūt nenorima mokėti už stovėjimą gatvėse, o gal kažkam giliai nusispjaut švilpiant pro greičio matuoklius? Man visa tai labai panašu į kriminalą, tačiau nežinau, kodėl niekas nesiaiškina situacijos", – klausimus kėlė klaipėdietis G.Vaičekauskas.

Važiuoja pakaitomis?

Situaciją užfiksavęs Jurijus dienraščio žurnalistams pasakojo, esą jo dėmesį patraukė tai, jog užsienietiškais numeriais ženklinti automobiliai pažeidinėjo eismo taisykles.

Man visa tai labai panašu į kriminalą, tačiau nežinau, kodėl niekas nesiaiškina situacijos?

"Automobiliai buvo užfiksuoti skirtingu metu, kurį laiką važinėjo "Audi", vėliau kurį laiką matydavau BMW. Abi mašinos – ženklintos tuo pačiu numeriu. Dar prieš tai, kiek anksčiau, atvažiuodavo kitas BMW, su kitais kanadietiškais numeriais, turiu ir jo nuotrauką, bet daugiau nesirodo. Iš esmės mašinos pasirodo pakaitomis. Dabar nuotraukose užfiksuoti BMW ir "Audi". Mašinos, beje, europinės, numeriai NON-LIC, o tai veikiausiai reikštų NON-License – be licencijos, tačiau čia tik spėjimas", – pastebėjimais dalijosi gyventojas.

Žmogaus dėmesį patraukė tai, kad automobiliai buvo pastatomi būtent toje pačioje vietoje.

"Skersgatvyje jie statomi už stovėti draudžiančio ženklo – kaip tai paaiškinti kitaip, jei ne tyčiniu išsidirbinėjimu iš taisyklių? Turbūt taip galima ir pro greičio matuoklius važiuoti ir vargo nematyti, nes baudos nepasieks", – piktinosi vyrukas.

Tykojo vairuotojo

Viešumoje pasirodžiusi informacija patraukė ir Vilniaus kelių policijos tarnybos pareigūnų dėmesį.

Tiesa, kelis kartus nuvykę į Lukiškių skersgatvį, pareigūnai šių automobilių nebeaptiko.

"Ar galima važinėti tuo pačiu valstybiniu numeriu skirtingais automobiliais? Manau, kad ne. Tačiau, kol nepatikrinome konkrečių šių mašinų registracijos dokumentų, nieko daugiau negalime pasakyti. Ten yra vaikų darželis Gal kas vaikus į jį veža. Situaciją dar stebėsime", – pažadėjo Vilniaus apskrities Kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas.

Apie numerius dvynius daugiau informacijos turi Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Jie ne kartą yra sulaikę automobilius, vadinamus dvyniais, kai juos buvo bandoma pergabenti per valstybės sieną.

Dažniausiai nusikaltėliai pasinaudoja realiai egzistuojančio automobilio duomenimis.

Pagal jo identifikavimo duomenis paruošiamas kitas tokios pat spalvos ir markės automobilis, tik jam pagaminami suklastoti numeriai, perkalamas kėbulo numeris.

Rado landą?

Šiuo atveju pasieniečių operatyvininkai nelinkę manyti, jog mašinos buvo paruoštos išgabenti.

"Panašu, jog tokiu būdu mėginama išvengti pašalinio dėmesio. Jei nenori, kad tave pamatytų, fiksuotų matuokliai ar mokėti baudų, galima mėginti tokiu būdu nuslėpti galimybę tave identifikuoti. Tačiau klausimas – iš kur reikėjo gauti tokius numerius? Jei jie atvažiavo kažkieno automobilio bagažinėje, jau tai yra kriminalas. Bet galbūt automobilius kas nors įsigijo aukcione. Tuomet tai jau kita istorija", – tikino pasieniečių operatyvininkas.

Pareigūnas kėlė versiją, jog aukcione įsigijus kad ir kanadietišką automobilį, žmogus gauna nuosavybės dokumentus pagal automobilio VIN numerį.

"Tuomet pagal VIN numerį apsidraudi ir gali važinėti. Nesu įsigilinęs iki galo, tačiau gali būti, jog automobilių gabentojai yra suradę pusiau legalią, pusiau nelegalią landą", – įtarė pareigūnas.

Be numerių – nė iš vietos

Ši versija sukėlė abejonių Draudikų biuro direktoriui Algimantui Križinauskui.

"Labai įdomi istorija, suintrigavote. Bet niekas pagal VIN numerį transporto priemonių nedraudžia. Atskaitos taškas yra valstybiniai numeriai. Gali būti tik kelios išimtys. Tarptautinė sistema numato tokią galimybę, kai, pavyzdžiui, žmogus perka automobilį Vokietijoje. Prieš važiuodamas į Lietuvą,pirkėjas pagal europines direktyvas gali kreiptis į lietuvišką draudimo bendrovę ir gauti pasienio draudimo liudijimą vokiškiems automobilio numeriams", – situaciją mėgino paaiškinti A.Križinauskas.

Egzistuoja ir dar viena išlyga – kai automobilis ruošiamas registracijai, gali būti išduotas draudimo polisas, nors automobilis dar nėra registruotas "Regitroje".

"Tokiu atveju keičiasi savininkas, valstybiniai numeriai, bet automobiliu dar reikia nuvykti iki "Regitros". Yra suteikiama teisė apsidrausti automobilį, bet "Regitra" po registracijos įrašo valstybinius numerius į tuščią langelį. Tik tai yra kraštutiniai atvejai, nes, jei automobilis yra registruotas ne Lietuvoje, lietuviškų draudimo bendrovių jis nėra draudžiamas", – patikino A.Križinauskas.

Nukals ką tik nori

Įmonės "Varanas", valdančios Kauno automobilių turgų, direktorius Valentinas Naujanis turėjo savą versiją.

Versija: V.Naujanis spėjo, jog kanadietiškais automobiliais prekiaujantys gudruoliai nusprendė įžūliai pamaustyti Kelių policijos pareigūnus – ant mašinų suka vis tą patį numerį. (Elijaus Kniežausko nuotr.)

"Egzistuoja vadinamieji "garažiniai" numeriai. Įmonės, kurios užsiima automobilių gabenimu, turi tokią galimybę. Juk automobilis turi kažkokiu būdu pasiekti "Regitrą" ar atlikti techninę apžiūrą. Bet esu girdėjęs kitą įdomų dalyką, esą Lenkijoje yra fabrikėliai, kurie gamina tam tikrų šalių valstybinius numerius. Pavyzdžiui, perkant automobilį Olandijoje, jų vadinamoji "Regitra" pasilieka olandišką numerį. Žinau, kad Lenkijoje galima pasidaryti tokį numerį. Nežinau, ar tai yra legalu ar ne, bet viską šiais laikais padaro", – pastebėjo V.Naujanis.

Iš pirmo žvilgsnio, pasak V.Naujanio, atrodo, jog sostinėje užfiksuota situacija panašėja į lietuvių gudročių demonstruojamą išmonę.

"Mano galva, kažkas prekiauja kanadietiškais automobiliais. Stovi mašinos, o važiuoti reikia. Va ir pasiima, prisisuka turimus numerius ir važiuoja. Mašinos veikiausiai Kanadoje jau yra išregistruotos. O Lietuvoje jos gali važinėti tik su lietuviškais numeriais. Beje, už automobilio vairavimą iš viso be valstybinių numerių yra kur kas mažesnė bauda, nei už važiavimą naudojant  kito automobilio numerius", – nuomonę išsakė V.Naujanis.

Pasak jo, užsieniečiams, grįžtantiems į kilmės šalį, Kanadoje galiojančios taisyklės leidžia vieną automobilį išsivežti nemokant muitų.

"Pavyzdžiui, lietuvis nusprendžia persikelti gyventi į Lietuvą. Vieną automobilį jis gali išsivežti be muitų. Lietuvoje jis vis tiek privalo automobilį registruoti. Bet ši situacija tuojau pat išaiškės, kai tik policija susistabdys šiuos automobilius. Taip sakant, – iki pirmo sustojimo. Bent jau Kaune policija labai reaguoja į automobilius su kitos šalies valstybiniais numeriais", – pastebėjo V.Naujanis.

Baudos – skirtingos

Kelių eismo taisyklės numato, jog įregistruotų arba išregistruotų transporto priemonių be valstybinio numerio ženklų (ženklo) vairavimas arba transporto priemonių, kurių valstybinio numerio ženklų galiojimas pasibaigęs, vairavimas užtraukia baudą nuo 60 iki 120 eurų, taip pat gali būti skiriamas vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo 1 iki 3 mėnesių.

Transporto priemonių su suklastotais valstybinio numerio ženklais (ženklu), uždengtais ar kitaip užmaskuotais valstybinio numerio ženklais (ženklu) arba su pritvirtintais ne tai transporto priemonei išduotais valstybinio numerio ženklais vairavimas užtraukia baudą nuo 240 iki 340 eurų, taip pat gali būti skirtas vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo 6 iki 12 mėnesių.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Prasibudo

Jau senoka čia schemute. Pvz nusiperka sudina mašina , iregistruoja uždeda jos numerius ant vogtis panašios spalvos tik aukštesnės klasės mašinos ir vazineja. Policija sustabdžius tikrina tik numerius , bet ne VIN.

kliovas

svarbiausia ,KAD police nežino ,kas važinėja.o tai yra nuostabu

Ket

Nuo kada KET numato atsakomybe uz pazeidima??? ANK tokie dalykai ivardijami
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS