Įtampą ginekologės kabinete pašalina ir gydytojos balsas | KaunoDiena.lt

ĮTAMPĄ GINEKOLOGĖS KABINETE PAŠALINA IR GYDYTOJOS BALSAS

  • 0

Jei ne gydytojos darbas, ginekologė Rasa Valickienė drąsiai galėtų tapti radijo laidų vedėja. Malonus ir melodingas jos balso tembras panaikina visas įtampas. Gydytoja juokiasi, kad toks pastebėjimas nėra atsitiktinis: pelniusiai švelniausio balso nominaciją Rasai kurso draugai siūlė pabandyti diktorės darbą.

Asocijavosi su stebuklais

Ingos Gruzdienės medicinos centre su gydytoja ginekologe R. Valickiene susitinkame po darbo dienos. Tenka palaukti, kol gydytoja baigs konsultuoti paskutinę pacientę. Išlydėjusi ją, gydytoja plačiai nusišypso, atsiprašydama, jog norint išklausyti pacientę kartais užtrunkama.

– Po medicinos studijų porą metų dirbote Gimdymo skyriuje, bet vėliau pasirinkote ginekologiją. Supratote, kad ši sritis jums artimesnė?

– Po rezidentūros retas kuris pradeda nuo ginekologijos. Dažniausiai profesinio kelio pradžia būna akušerija. Studijuojant ši sritis atrodo pati suprantamiausia, tik vėliau suvoki, kad tai labai gili ir emociškai jautri sritis, kur tobulėjimui nėra ribų, net turint geriausią medicinos techniką nėra jokių garantijų.

Taip susiklostė gyvenimo aplinkybės, kad vėliau pradėjau dirbti ginekologijos skyriuje. Esu sėsli, man sunku ką nors keisti, bet pasiryžau pokyčiams. Ginekologija – specifinė sritis, kur labai plati pacienčių įvairovė ir niekada nežinai, su kuo teks susidurti. Ji man visada asocijavosi su stebuklais, aprėpiančiais visą moters gyvenimo plotmę: nuo gimimo, žydėjimo iki senatvės.

– Kokios bėdos pacientes dažniausiai atveda pas jus į I. Gruzdienės medicinos centrą?

– Bendroji ir endokrinologinė ginekologija, gimdos kaklelio ir gimdos gleivinės patologijos, konsultacijos dėl operacijos, moters menopauzinės būklės – toks kasdienis mano darbas.

Įkvėpti, palaikyti ir nuraminti

– I. Gruzdienės klinikoje dauguma dirbančių gydytojų yra iš Kauno. Jūs – klaipėdietė, viena iš klinikos senbuvių? 

– Klinikoje dirbu daugiau nei penkerius metus, pradėjau dar ankstesnėje vietoje, S. Nėries gatvėje. Esu tikra klaipėdietė: čia gimusi ir užaugusi. Myliu Klaipėdą ir niekada neturėjau minčių palikti šį miestą.

– Užsiminėte, kad mėgstate bendrauti ir negailite patarimų. Kokių patarimų pacientės dažniausiai iš jūsų išgirsta?

– Pacientėms nuolat akcentuoju sveikos gyvensenos svarbą. Kartais rizikos faktoriai, susiję su onkologija, gerokai sumažėja vien pakeitus gyvenimo būdą. Antsvoris labai gali įtakoti krūties, gimdos gleivinės, žarnyno vėžių išsivystymą, tad šiandien gyvensenos įtaka sveikatai – labai svarbi.

Ginekologijos srityje dirbu nuo 2000-ųjų, tad kai kuriuos mano patarimus padiktuoja ir gydytojos patirtis. Dalyvaudama įvairiuose pasaulinio lygio mokymuose, edukacijose, pastebiu, kad labai daug dėmesio skiriama moters gyvenimo kokybei. Anksčiau medicinoje buvo griežtai vadovaujamasi nustatytais kanonais, dabar rekomenduojama labai individualizuoti gydymą. 

– Gydytojai ginekologei tenka išklausyti daug pacienčių istorijų, tad turbūt tampate ir psichologe?

– Darbe pasitaiko pačių įvairiausių situacijų. Stengiuosi paguosti moterį, kai jai sunku: nustatomas nevaisingumas, pasikartoja negimdinis nėštumas ir prognozė susilaukti vaikų – itin maža. Niekada negali atimti vilties. Svarbu palaikyti moters emocinę būklę.

Taip, emocine prasme tai sunkus darbas, ypač kai tenka susidurti su sunkiomis sveikatos problemomis, sunki ligos forma nustatoma jaunai moteriai ir nelabai kuo gali padėti. Prie tokių dalykų neįmanoma priprasti. Tai sekina emociškai, nes vis galvoji ir galvoji apie pacientę. Tačiau būtina atsiriboti, nes gydytojas turi kelti pasitikėjimą, įkvėpti viltį, drąsinti ir nuraminti.

– Kokios savybės reikalingos geram ginekologui?

– Mokėjimas išklausyti, suprasti, nuraminti ir nesmerkti. Konkretumas. Svarbiausia – profesionalumas. Man ginekologės darbe svarbu nepražiūrėti. Grįžusi namo pergalvoju, ar tikrai yra taip, kaip galvojau, ar paskyriau tinkamus tyrimus – šios mintys nuolat sukasi galvoje. Mėgstu konsultuotis su kolegomis iš visos Lietuvos. Manau, kuo daugiau nuomonių, tuo geresnį sprendimą galima priimti.

Galva išsivalo minant dviratį

– Kaip pabėgate nuo sunkių minčių apie darbą?

– Šiltuoju metų laiku minu dviratį. Kai įveikiu 10–16 kilometrų, galva išsivalo. Mėgstamiausia trasa – Palangos, Šventosios link. Daugiausia esu numynusi 40 kilometrų. Myliu jūrą, mišką. Mėgstu teatrą, klasikinę muziką, knygas ir ramybę. Kai tenka daug bendrauti su žmonėmis, kartais norisi vienumos. Turiu tinkamai pailsėti ir atsiriboti nuo darbo rūpesčių, kad turėčiau potencialo padėti pacientėms.

– Jūsų labai malonus, melodingas ir raminantis balso tembras.

– Stengiuosi kalbėti tam tikru balso tembru, kad transliuojama žinia pasiektų pacientę ir balso tonas nebūtų įsakmus. Būkime atviri – vizitas pas ginekologą nėra pats maloniausias. Ši sritis labai intymi ir pacientės jaučia nerimą. Į mūsų kliniką atėjusiai moteriai svarbi jauki ir raminanti aplinka. Stengiuosi, kad mano balsas nekeltų streso, įtampos. Kartais pacientėms sakau: „Džiaugiuosi, kad atėjote ir pasitikrinote.“

www.gruzdienesklinika.lt

GALERIJA

  • Įtampą ginekologės kabinete pašalina ir gydytojos balsas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS