Jau sausį laukia pokyčiai: daliai gyventojų teks veržtis diržus | KaunoDiena.lt

JAU SAUSĮ LAUKIA POKYČIAI: DALIAI GYVENTOJŲ TEKS VERŽTIS DIRŽUS

2022-ieji atneš pokyčių, tačiau daliai gyventojų jie nebus malonūs – nors ir didės minimali alga, tačiau brangs elektra, dujos, alkoholis ir cigaretės. Įsigalioja ir naujos tvarkos, paliesiančios daugybę gyventojų.

Didės pensijos ir algos

Nuo 2022 m. minimalusis mėnesinis atlyginimas popieriuje didinamas nuo 642 eurų iki 730 eurų. Tai reiškia, kad į rankas darbuotojas gaus 533,65 euro, vietoje buvusių 468 eurų.

Nuo 400 iki 460 eurų didinamas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Numatyta proporcingai didinti NPD neįgaliesiems. Turintiesiems vidutinį ar lengvą neįgalumą NPD padidės 90 eurų (nuo 600 iki 690 eurų), o turintiesiems sunkų neįgalumą – 95 eurais (nuo 645 iki 740 eurų).

Šiemet didės vidutinė senatvės pensija – nuo 414 iki 465 eurų, o po poros metų, 2024-aisiais, ji sieks 544 eurus. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2022 m. didės nuo 441 iki 489 eurų, o 2024-aisiais – iki 576 eurų.

Nuo 2022 metų 32 eurų dydžio vienišo asmens išmoką gaus visi vieniši neįgalieji ir pensinio amžiaus žmonės.

Pusketvirto euro didės išmoka vaikui – iki 73,5 euro. Gausios, nepasiturinčios ir neįgalius vaikus auginančios šeimos gaus 116,76 euro išmoką.

Jūrininkams – alga grynaisiais

Įsigalioja Darbo kodekso pakeitimai, kuriais panaikinama galimybė darbo užmokestį mokėti grynaisiais.

Išimtys taikomos tik jūrininkams, jiems atlyginimai ir toliau galės būti mokami grynaisiais. Visi kiti darbuotojai algas, dienpinigius ir komandiruotės išlaidų kompensacijas gaus tik pavedimu į banko sąskaitą.

Brangs alus ir tabakas

Nuo sausio didėja akcizas alui, vynui, etilo alkoholiui, brangs cigaretės, cigarai ir cigarilės, kils ir rūkomojo, kaitinamojo tabako ir elektroninių cigarečių skysčių kainos.

Akcizo tarifai cigaretėms didės apie 7 proc., cigarams ir cigarilėms – 20 proc., rūkomajam ir neapdorotam tabakui – po 7,8 proc., o kaitinamojo tabako ir jam alternatyviems produktams – po 32 proc.

Cigarečių pakelis brangs 17 centų, o kaitinamojo tabako – 27 centais.

Pusė litro alaus brangs dviem centais, o tiek pat stipriojo gėrimo – 32 centais, butelis vyno brangs 10 centų.

Augs elektros kaina

Elektros kaina augs maždaug milijonui vartotojų, iš 1,6 mln. visų vartotojų. Patvirtintos naujos elektros kainos liečia tuos namų ūkius, kurie nesinaudoja nepriklausomų tiekėjų paslaugomis ir jiems visuomeninį elektros energijos tiekimą užtikrina įmonė "Ignitis".

Vairuotojai, gavę įspėjimą dėl viešoje vietoje paliktos neeksploatuojamos transporto priemonės, ja turės pasirūpinti per 20 dienų.

Nuo sausio elektra pirmąjį pusmetį brangs apie 10 proc., gamtinės dujos, priklausomai nuo suvartojimo, – 27–36 proc.

Nuo sausio buitiniai vartotojai, gamtines dujas naudojantys maistui ruošti, už suvartotą 1 kub. metrą mokės 0,80 euro, pastovioji tarifo dalis (mokama kas mėnesį, nepriklausomai nuo dujų suvartojimo) nesikeis – 0,56 euro. Gamtinių dujų kaina už kub. metrą šiai vartotojų grupei didėja 26,87 proc.

Tiems, kurie naudoja gamtines dujas šildymui, dujų pastovioji tarifo dalis taip pat nesikeis, kintamoji didės 34,22 proc. – už suvartotą kubinį metrą gamtinių dujų šie vartotojai mokės 0,55 euro. Gamtinių dujų vartotojams, kurie suvartoja daugiau nei 20 tūkst. kub. m per metus, kintamoji tarifo dalis didėja 36,02 proc., pastovioji tarifo dalis nesikeičia.

Tačiau 2022 m. dvigubai didės valstybės remiamų pajamų dydis, kuris taikomas būsto šildymo išlaidų kompensacijai apskaičiuoti.

Keisis KET

Nuo sausio keičiasi dalis Kelių eismo taisyklių (KET).

Nuo šiol teks išmokti kitaip praleisti specialiųjų tarnybų automobilius. Anksčiau buvo privalu vairuotojams trauktis kuo dešiniau, o nuo šiol tarnybų automobiliai bus praleidžiami eismo dalyviams pasitraukiant tiek į dešinį kelkraštį, tiek ir kairiau, jei automobilis tuo metu važiuos antrąja eismo juosta.

Nuo sausio 1 d. įsigaliosiančiais KET pakeitimais tikslinama stovėjimo tvarka elektromobilių įkrovimo vietose, nustatomas draudimas stovėti įvažose į kiemus, nustatoma apsisukimo šviesoforais reguliuojamose sankryžose tvarka, aiškesnė taps eismo tvarka bendrose greitėjimo ir lėtėjimo juostose.

Gera žinia savivaldybių Viešosios tvarkos skyriams. Nuo šiol bus galima pašalinti nebenaudojamus automobilius iš daugiabučių kiemų.

Naujoji tvarka taip pat numato, kad nebelieka rašytinio perspėjimo už neeksploatuojamas transporto priemones. Jį pakeis administracinė nuobauda – įspėjimas, o tuomet – bauda.

Vairuotojai, gavę įspėjimą dėl viešoje vietoje paliktos neeksploatuojamos priemonės, ja turės pasirūpinti per 20 dienų.

Savininkams, kurie nesiims priemonių, grės 70–140 eurų baudos. Kartu su pirma pinigine bauda nustatoma galimybė transporto priemonę konfiskuoti.

Nuo šiol priverstinai automobilį nutempti bus galima ne tik policijos pareigūnų, bet ir savivaldybių darbuotojų sprendimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Aš, va

dvidešimt metų prie konteinerių, o gausiu beveik tiek, kaip koks kalvis, ar aktorius iš teatro.

Klpd.

Ponia Šimonytė ką tik vėl aiškiai pasakė kad vyriausybė į kainas tikrai nesikiš. T.y. jei išverstume trumpiau - eikit visi nx, gerai kap yr :D) O aš dar kartą galiu pasakyti kad vargas tai valstybei jeigu jos valdžia nereguliuoja, nekontroliuoja savo šalies ūkio. Būtent to pagrinde tikisi žmonės, būtent tas turėtų būti daroma, jeigu valdymas iš tiesų tarnautų šalies Gerovei. Tai Gerovei apie kokią kalbėjo LR Prezidentas G.Nausėda..

Temide

tai 2024 beveik susilygins pensijos NETURINČIŲ stažą su TŪRINČIAIS? Skirtumas tik 30 eurų??? Išvada- reikia nedirbti, BIM BAM ir gausi vienodą pensiją su dirbančiais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS