Jaunieji uostamiesčio ambasadoriai | KaunoDiena.lt

JAUNIEJI UOSTAMIESČIO AMBASADORIAI

Septintą kartą Klaipėdos turizmo informacijos centras organizavo „Jaunųjų gidų mokyklėlę“ arba užsiėmimų ciklą „Jaunasis Klaipėdos ambasadorius“, skirtą jaunesniųjų klasių vaikams. Kadangi šiemet mieste paskelbti Švyturių metai, dominavo švyturių tema. Šiais metais užsiėmimai vyko tris dienas, užsiregistravo per šimtą įvairių mokyklų pradinukų.

Stebina vaikų smalsumas

Pagrindinė šios gidų mokyklėlės idėja – ugdyti jaunus žmones, kad jie kuo daugiau žinotų apie savo gimtąjį miestą.

Tam rengiamos ekskursijos, įvairūs mokymai kasmet vis kita tema. Šiais metais dominavo švyturiai.

„Vaikams pasakojome ne tik apie regiono, bet ir mūsų miesto švyturius, įpindami pasakojimus apie juos į mūsų miesto istoriją. Esu tikra, kai jie sužinos, kokia garbinga Klaipėdos istorija, ir patį miestą daugiau mylės“, – kalbėjo Klaipėdos turizmo informacijos centro vadybininkė Jurgita Neniškienė.

Beje, vaikai esą patys labai daug žino apie miestą ir nori papasakoti, jiems viskas labai įdomu, jie smalsūs.

„Tie, kurie ateina į mokyklėlę, retas kuris prasitarė, kad tai buvo didesnis mamos noras, kad jis čia būtų. Labai daug buvo tokių, kurie ateina į Gidų mokyklėlę nuo pirmos klasės jau ketverius metus“, – sakė J. Neniškienė.

A. Iljino nuotr.

Apie atradimus ir laisvę

Šio sumanymo organizatoriai mano, kad ateityje iš šitų mokymų bus tikrai didelė nauda, nes mato didelį jaunosios kartos susidomėjimą miestu.

„Užsiėmimuose akcentuojame ne tiek gido darbą, bet vaikai daugiau sužino apie Klaipėdos istoriją, įdomius miesto objektus. Ankstesniais metais būdavo, kai susidurdavome, jog mažieji klaipėdiečiai absoliučiai nieko nežinojo apie savo miestą, ir ne tik jie, bet taip pat ir jų tėvai. Buvo atvejų, kai tėvai nežinojo, nei kur yra Teatro aikštė, nei kur yra pats Dramos teatras ar Lėlių teatras. Tad mums kartais tenka mokyti ir tėvus, o paskui jau jų vaikai juos moko“, – šypsojosi J. Neniškienė.

„Jaunųjų gidų mokyklėlės“ sumanymo autorė edukatorė Inga Norkūnienė teigė, kad mažuosius klaipėdiečius labiausiai nustebino tai, kad mūsų miestas yra tiesiogiai susijęs su uosto veikla ir jūriniai aspektai čia labai svarbūs.

„Tai, kad Klaipėda tiesiogiai susijusi su jūra, jiems buvo didžiausias atradimas. Mane labai maloniai nustebino, kad auga labai smalsi karta, jau dabar suvokianti, kad Klaipėda yra ypatingas miestas, kad šalia turime jūrą, kad jūra yra laisvė. Labai nustebino jų požiūris į laisvę. Pradinukai supranta, kad ta laisvė nėra savaime suprantamas dalykas, jie suvokia, kad ją reikia saugoti. Buvau labai sujaudinta, sunku buvo patikėti, kad tokie maži vaikai suvokia tokius dalykus. Matau, kad auga karta, kuri miestą labai mylės“, – po užsiėmimų su mažaisiais miestiečiais įspūdžiais dalijosi I. Norkūnienė.

A. Iljino nuotr.

Statys ir saugos

Pasak edukatorės, būtent šie vaikai yra jaunieji Klaipėdos ambasadoriai, nes užsiėmimuose dalyvavo ypač aktyviai, jiems buvo įdomu viskas, jie nusiteikę žinias apie mūsų miesto istoriją skleisti ne tik svečiams, bet ir bendraamžiams bei savo tėvams.

Vaikai, pamatę senus atvirukus ir fotografijas, esą negalėjo atsistebėti, kokia graži ir žalia buvo Klaipėda, su savo bažnyčiomis ir tramvajais.

Jie klausė, kas nutiko, kad viso to nebeliko?

„Kaip tik dabar yra laikas ugdyti kartą, kuri Klaipėdą priima labai jautriai, kuri, jaučiu, norės čia grįžti ir ją kurti bei puoselėti toliau. Jiems skaudu dėl dabar griūvančių mūsų jūrinio paveldo objektų. Jie klausia, kaip juos išsaugoti. Atsakiau jiems, kad būtent jie bus ta karta, kuri toliau statys ir saugos mūsų Klaipėdą“, – kalbėjo I. Norkūnienė.

GALERIJA

  • Jaunieji uostamiesčio ambasadoriai
  • Jaunieji uostamiesčio ambasadoriai
A. Iljino nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS