Jaunimo forumas subūrė Baltijos regiono jaunimo politikos formuotojus | KaunoDiena.lt

JAUNIMO FORUMAS SUBŪRĖ BALTIJOS REGIONO JAUNIMO POLITIKOS FORMUOTOJUS

  • 0

Daugiau nei 20 jaunimo politikos formuotojų iš Lietuvos, Norvegijos, Vokietijos ir Danijos, įtraukiantys pranešimai, diskusijos ir praktinės dirbtuvės – penktadienį Klaipėdoje vykusiame antrajame tarptautiniame Jaunimo forume. Renginys apie jaunimo vaidmenį bei svarbą subūrė jaunus žmones, su jaunimu dirbančius specialistus ir organizacijas bei visus, kurie neabejingi jaunimo gyvenimui.

„Norime, kad jaunimo balsas būtų girdimas, užmegztume pilnavertį dialogą su jaunais miestiečiais, įtrauktume juos į jiems svarbių sprendimų priėmimą. Džiugu, kad forumas tampa vieta, kur kalbame ne tik patys apie save, bet ir turime galimybę išgirsti kitų Europos miestų patirtis, jaunimo politikos formuotojus iš Skandinavijos ir Baltijos jūros regiono šalių“, – sakė Aistė Andruškevičiūtė, Klaipėdos miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė.

Jaunimo reikalų departamento direktorius Jonas Laniauskas kėlė klausimą, kaip miestai galėtų tapti draugiškesni jaunimui ir pasakojo apie šiuo metu kuriamas rekomendacijas savivaldybėms. #chooseklaipeda ambasadorių komanda pristatė Klaipėdos siekį tapti Europos jaunimo sostine 2021, kaip įrankį jaunimui draugiškam miestui kurti. „Kaunas 2022“ delegacija atskleidė Europos kultūros sostinės užkulisius ir kaip jaunimui skirta programa siekia išbudinti jaunimą.

Reikšmingo Klaipėdos partnerio – Baltijos jūros valstybių subregioninio bendradarbiavimo (BSSSC) – jaunimo tarybos narys Martin Rümmelein forume kalba apie tai, ar svarbus jaunimas yra Europai. „Mano tikslas – į ateities pasaulio formavimą šiandien įtraukti kiek įmanoma daugiau jaunų protų”, – teigė šiuo metu Danijoje studijuojantis iš Vokietijos kilęs jaunimo politikos atstovas.

17-metė norvegė Live Othilie Mastad, Kongsvinger jaunimo tarybos pirmininkė, kartu su kolege Jenny Løfsgaard dalinasi Norvegijos patirtimi, kaip formuojama jaunimo politika ir kokį vaidmenį atlieka jaunimo reikalų tarybos.

„Jaunimo politiką skatinti būtina, nes tik aktyvus mūsų, jaunų žmonių, dalyvavimas priimant sprendimus leidžia mums formuoti tokią visuomenę ir bendruomenę, kurioje mums patiems teks gyventi. Norint įgalinti jaunimą, žinoma, reikia supratimo, kaip jauni žmonės gali prisidėti prie miestui ir pačiam jaunimui svarbių veiklų. Tačiau labai svarbu ir abipusė pagarba bei santykis su jaunimu kaip su lygiaverčiais miesto bendruomenės nariais”, – įsitikinusi L. O. Mastad, nemažai laiko skirianti dalyvavimui vietos politikoje.

Daugiau nei 100 miestų vienijančios Baltijos miestų sąjungos (UBC) jaunimo komisijos pirmininkas Carsten Adamsen kalbės apie Europos miestų patirtį ir gerąsias praktikas. Bus pristatyta Euroregiono „Baltija“ (ERB) kuriama jaunimo strategija Švedijos, Lenkijos, Danijos, Kaliningrado srities ir Klaipėdos regionams.

Jaunimo forumo diskusijų erdvėse dalyviai svarstė, ar tikrai jaunimo balsas svarbus, ar 16 metų jaunuolis jau gali turėti savo politines pažiūras ir valią išreikšti balsuodamas, kaip gauti finansavimą įvairioms jaunimo iniciatyvoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS