Socialiniuose tinkluose – kalbos apie perversmą: surengs minint Laisvės gynėjų dieną? | KaunoDiena.lt

SOCIALINIUOSE TINKLUOSE – KALBOS APIE PERVERSMĄ: SURENGS MININT LAISVĖS GYNĖJŲ DIENĄ?

Socialiniuose tinkluose, prisidengus garsios šalies atlikėjos pavarde, prabilta apie valstybinį perversmą, kuris turėtų būti surengtas rytoj, prie Seimo minint Laisvės gynėjų dieną. Apie "kitokį paminėjimą" nedviprasmiškai užsimena ir vienas parlamentaras, o veikėjai, pasivadinę Lietuvos partizanų sąjungos atstovais, regis, panašiam tikslui dar prieš šventes organizavo kalėdinį šaudymo turnyrą.

Deglais – prieš Seimą

Paskutinę 2021-ųjų dieną socialiniuose tinkluose pasklido keisto turinio skelbimas-kvietimas.

"Viltis: 2022 m. sausio 13 d. – valstybinis perversmas, užimant deglais / laužais Seimą, Prezidentūrą ir LRT. Laimingų Naujųjų metų!" – teigiama skelbime.

Pagal profilio paskyrą panašu, jog šį įrašą esą paskelbė kadaise garsi atlikėja, neformalaus Atgimimo himno "Laisvė" autorė Eurika Masytė.

Tačiau patikrinus jos pačios feisbuko paskyrą, šio skelbimo nebuvo.

Tik liko toks įrašas: "Gal išties verta sausio 13-ąją su deglais ir laužais prisiminti, kas yra kas?!" ir palinkėjimas lietuviams susivienyti, o "ne dergti ir nesidergti".

Pradėjus domėtis, gal kas nors, pasinaudojęs žinomos dainos autorės atvaizdu ir vardu bei pavarde, galėjo užsiimti antivalstybiniu kurstymu, ir nusiuntus pačiai E.Masytei užklausą dėl šio skelbimo, buvo gautas paveikslėlis, rodantis pakeltą nykštį" arba "patiktuką".

Dar kartą pasiteiravus, ar tai ji parašė kvietimą valstybiniam perversmui, atsakymo nesulaukta.

Jau ne vienerius metus užsienyje gyvenanti atlikėja pastaruoju metu garsėja kategoriškais viešais pasisakymais skiepų klausimais.

Mįslė: legendinės dainos "Laisvė" autorė E.Masytė nei patvirtino, nei paneigė, kad įrašas, kuriuo siūloma vykdyti valstybinį perversmą sausio 13-ąją, yra kaip nors su ja susijęs. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rimta grėsmė valstybei

Vienas Atgimimo sąjūdžio aktyvistų uostamiestyje, buvęs Valstybės saugumo departamento Klaipėdos padalinio vadovas Algirdas Grublys pasibaisėjo šiuo kurstymu.

"Košmaras, kas čia taip parašė? Negaliu to suprasti. Pačiu švenčiausiu tautai metu į paminėjimą kviečiami visiškai su tuo nesusiję žmonės. Man tai siaubą kelia", – kalbėjo klaipėdietis.

A.Grublio manymu, mūsų valstybė ir visuomenė yra pernelyg atsipalaidavusi ten, kur reikėtų situaciją vertinti rimtai.

"Apmaudu, kad labai rimti dalykai yra praleidžiami pro pirštus. Dėl to yra neramu. Manyčiau, kad į tam tikrus dalykus reikėtų reaguoti griežčiau. Žinoma, Lietuva – demokratinė valstybė, yra žodžio ir minties laisvė, bet kas už tų žodžių apie perversmą slypi? Tai yra užslėpta propaganda, kuria skleidžiamas nepasitikėjimas valstybe. Akivaizdu, jog tai yra prieš Lietuvą nukreiptos hibridinės atakos, kurios niekur nedingo, kuriomis norima išbalansuoti visuomenę", – įsitikinęs A.Grublys.

Akivaizdu, jog tai yra prieš Lietuvą nukreiptos hibridinės atakos, kurios niekur nedingo, kuriomis norima išbalansuoti visuomenę.

"Atėjo laikas"

Panašu, jog rytoj Laisvės gynėjų dienos minėjimas Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo išties gali būti kitoks.

Socialiniuose tinkluose buriasi prieš skiepus, galimybių pasą ir kitus Vyriausybės sprendimus nusistačiusių veikėjų grupė, neslepianti, jog per minėjimą ketina surengti protesto akciją.

Parlamentaras Mindaugas Puidokas savo socialinio tinklo profilyje tikino, kad sausio 13-ąją vidurdienį bus Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo.

"Atėjo laikas taikiai, vieningai ir ryžtingai pasakyti liberalkonservatorių valdžiai, kad ne už tokios diktatūrinės Lietuvos kūrimą buvo aukojamos gyvybės Sausio 13-ąją ir per visą mūsų šalies istoriją. Mūsų simboliai – trispalvė, Vytis ir Gedimino stulpai! Mahatma Gandis su taikiais protestais ir nepasiduodamas jokioms provokacijoms įveikė Britų imperiją – galingiausią pasaulio politinę ir karinę jėgą! Jis iškovojo Indijai nepriklausomybę. Sausio 13 dieną Lietuvos žmonės taikiai ir net savo gyvybių kaina privertė trauktis sovietų kariuomenę. Jei tūkstančiai taikių žmonių pasakys šiai Vyriausybei atsistatydinti ir trauktis, bet kartu nepasiduos jokioms provokacijoms, tikrai turime galimybę permainoms. Visada reikia tikėti ir Dievas yra su tais, kas gina tiesą ir skriaudžiamus bei silpnuosius", – rašė politikas savo feisbuko paskyroje (kalba netaisyta – A.D.).

Jam antrino dar viena garsenybė – galiūnas Žydrūnas Savickas, kuris rytoj tuo pat metu irgi žadėjo būti ten, kur ir M.Puidokas.

"Atėjo laikas taikiai, vieningai ir ryžtingai pasakyti NE diktatūrai Lietuvoje. Ne tam žmonės paaukojo gyvybes, kad Seime sėdėtų KGBistų vaikai ir anūkai. Ne tam kovojome už laisvę, kad šis režimas mus paverstų paklusniais vergais! Tik mes visi kartu galime ir privalome sustabdyti Valstybės griovimą!" – rašė žinomas sportininkas.

Partizanai rinko po 30 eurų

Vis dėlto ne visi nusiteikę taikiai, kaip Ž.Savickas ir M.Puidokas. Feisbuke yra įkurta grupė, pasivadinusi Lietuvos partizanų sąjunga.

Šios grupės tikslų aprašyme teigiama, kad sąjunga "vienija tikruosius Lietuvos patriotus, kurie pasiryžę ginti Lietuvą ir jos šeimas nuo farmamafijos diegiamos totalios kontrolės, ne tik žodžiais, kalbomis, bet ir veiksmais".

Dar pridurta, kad grupės narių skaičius kasdien sparčiai auga.

Panašu, jog ši partizanų sąjunga vienija pusšešto tūkstančio narių, kurie, regis, nesėdi rankų sudėję.

Prieš šventes jie pasiskelbė organizuojantys šaudymo turnyrą, kurio prizinis fondas buvo 2 tūkst. eurų.

Renginio aprašyme skelbta, kad šaudymo turnyre galės dalyvauti tik tie, kas turi leidimus ginklui ir savo ginklus.

"Dalyvio mokestis 30 eurų. Turnyras vyktų Lietuvos šaudykloje", – rašė organizatoriai, apdairiai nepaskelbdami tikslios turnyro vietos.

Ir dar pridurta, jog visi, kurie prijaučia grupės idėjai vienytis prieš farmamafijos represijas už žmogaus teisių gynimą ir norintys dalyvauti turnyre, turėtų rašyti nurodytu e. paštu.

"Turnyras atitiks visus pandemijos metu vykstančių renginių saugumo reikalavimus. Tai būtų gera proga susipažinti bei susidraugauti gyvai šios grupės nariams ir visiems, kam artimos grupės idėjos", – rašoma partizanų sąjungos kvietime.

Pareigūnai pripažįsta, jog šios sąjungos veikla mažai kuo skiriasi nuo teroristinės organizacijos.

Be šios partizanų sąjungos, yra ir dar viena, vieša medžiotojų grupė feisbuke (taip pat ginkluoti žmonės), kuri nuolat dalijasi antivalstybine retorika garsėjančio portalo pranešimais.

Algirdas Grublys. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jau ragino ginkluotis

Vieši raginimai ginkluotis nuskambėjo dar pernai rugpjūčio pradžioje, prieš smurtu pratrūkusį mitingą prie Seimo.

Tada vieni žadėjo kautis su prievarta ketinančia vakcinuoti valdžia, kiti tikėjosi taip apginti savo verslą nuo neprognozuojamo elgesio pabėgėlių.

Raginimas ginkluotis taip pat buvo skleidžiamas socialiniuose tinkluose, kur buvo skelbiama, esą "verčiau parduoti savo išmanųjį telefoną, bet ginklą turėti reikia ir dar būtina treniruotis šaudyti".

Vis dėlto, Policijos departamento duomenimis, Lietuvos nuolatinių gyventojų teisėtai turimų ginklų skaičius per pastaruosius metus padidėjo nežymiai.


Kiek yra ginklų?

Per 2021 m. pirmąjį pusmetį teisėtai privačių asmenų turimų ginklų skaičius šalyje padidėjo 124-iais, t. y. 0,07 proc.

2019 m. leidimo laikyti ginklą Klaipėdoje prašė 280 asmenų, Kauno apskrityje – 699 asmenys.

2020 m. leidimo laikyti ginklą Klaipėdoje prašė – 380 asmenų, Kauno apskrityje – 824 asmenys.

Pernai per pirmą pusmetį Klaipėdoje tokius prašymus pateikė 169, Kauno apskrityje – 474 asmenys.

2020 m. liepos 1 dieną Lietuvoje 93 949 asmenys turėjo 176 609 įvairius ginklus, 2021 m. tuo pačiu metu 93 881 asmuo turėjo 179 123 įvairius ginklus.

Rašyti komentarą
Komentarai (145)

Liuciferis

Kas tuos smirdancius apsisikusius seimo gyvulius vers, juos ir saugoti tegali tokie pat smirdantys zali sumusareja taturuoti zali sudai save pasivadine palicajais tegu ir toliau sau bezda sika ir ruryja vienas kita per subine seimo arklys, seimo ozys su seimo asilu ir visais seimo tvarto gyvuliais

Klpd.

Kiek žinau tai tie socialiniai tinklai yra tik tuščias tuščiame. Buvo pavyzdžių kai į renginį FB žadėjo ateit 2000 o atėjo..5 žmonės:D). Makaluoja plepiai valandų valandas liežuviais, narsinasi, agituoja, diskutuoja, o kai reikia bent pirštą pajudint iš tikrųjų ...PIŠŠŠ:D) Kaip Šimonytė:D)

Sveikinu Lietuvos piliečius su Sausio 13 d. švente

Neleisim Lietuvos priešams sugadinti mūsų Sausio 13 d. iškovotos Laisvės ir Pergalės šventės. Prieš 31 m. tauta atlaikė jedinstvinikus ir maskolijos tankus ,tad ir putinistams bei jų pakalikams nėra vietos mūsų Nepriklausomoje ES valstybėje. Tvarkos sergetojai turėtų jiems padėti susikrauti čemodanus, palydėti iki stoties, įsodinant į traukinį vežantį į putistaną.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS