Kazachstaną domina Klaipėda: bendraujama ne tik verslo, bet ir kultūros reikalais | KaunoDiena.lt

KAZACHSTANĄ DOMINA KLAIPĖDA: BENDRAUJAMA NE TIK VERSLO, BET IR KULTŪROS REIKALAIS

Kruvinos sumaišties atgarsiai Kazachstane, kai protestuoti į gatves išėjo tūkstančiai pakilusiomis dujų kainomis nepatenkintų kazachų, pasiekė ir Lietuvą. Tiesa, Kazachstano Respublikos garbės konsulas Klaipėdoje Benediktas Petrauskas patikino, kad per tą laiką jokių prašymų padėti ten įstrigusiems klaipėdiečiams nesulaukė.

Konsulo pagalbos neprašė

B.Petrausko teigimu, Kazachstane per pastarųjų savaičių įvykius užstrigę lietuviškų įmonių atstovai problemas išsprendė vietoje.

Jos labiausiai palietė transporto įmonių darbuotojus.

"Šiuo metu situacija jau normali, jie turėtų grįžti namo. Jiems teko ištverti tą keletą sudėtingų dienų. Tačiau tikrai jokių konkrečių prašymų nesulaukiau", – kalbėjo B.Petrauskas, pripažinęs, kad nerimą kėlė bendra padėtis šalyje ir tai, kaip ten viskas susiklostys.

B.Petrauskas pasidžiaugė, kad situacija Kazachstane normalizavosi, tik apgailestavo, kad nepavyko visko išspręsti taikiu būdu.

"Bet tai yra kiti kraštai, kitos tradicijos. Aš pats ne kazachas, o lietuvis. Ir kaip lietuvis, norėčiau, kad viskas būtų sprendžiama taikiai. Bet prieš 31 metus ir Lietuvoje nepavyko mums visko taikiai išspręsti", – teigė B.Petrauskas.

Rado tinkamą kandidatą

Kodėl Kazachstano Respublikos atstovai savo garbės konsulu Klaipėdoje pasirinko būtent B.Petrauską, spėlioja ir jis pats.

"Tai buvo 2010-ieji, tuomet jie neturėjo nė vieno garbės konsulo Lietuvoje ir ėmė dairytis tokio žmogaus Klaipėdos regione. Mano kandidatūra turbūt jiems pasirodė priimtina dėl mano požiūrio, patirties. Juk su Kazachstanu turėjome ryšių, kai dirbau KLASCO. Iš jų keliavo metalas per Klaipėdos uostą. Prieš 12 metų tapau Kazachstano garbės konsulu Klaipėdoje, matyt, atitinku jų reikalavimus. Dabar jau yra trys Kazachstano garbės konsulatai Lietuvoje – be Klaipėdos dar – Kaune ir Vilniuje", – teigė B.Petrauskas.

Per tuos 12 metų buvo ne vienas bendras projektas, kuriuos B.Petrauskui teko kuruoti.

Benediktas Petrauskas: kaip lietuvis, norėčiau, kad viskas būtų sprendžiama taikiai.

"Buvo rengiami Kazachstano atstovų vizitai, reikėjo padėti juos organizuoti. Reikėjo priimti verslininkus, aprodyti jiems Klaipėdos uostą ir regiono galimybes, surengti susitikimus su meru, uosto atstovais, vietos verslininkais. Jei kazachai norėdavo investuoti, tekdavo jiems parodyti "tas duris, kurias, reikia atverti". Ir dabar tenka bendrauti su Kazachastano ambasadoriumi, kuris reziduoja Vilniuje. Norėdamas žinoti apie situaciją Klaipėdoje, jis pirmiausia klausia manęs", – kalbėjo B.Petrauskas.

Kazachstano investicijos Klaipėdos regione, anot B.Petrausko, kol kas nedidelės, bet ateityje numatomos didesnės.

Stiprina kultūrinius saitus

Bendraujama ne tik verslo, bet ir kultūros reikalais. Per tuos 12 metų surengtos 5–6 parodos, naujausia buvo pernai apie Semipalatinską – labai sukrečianti paroda, kurioje fiksuoti branduolinių bandymų poligono gyventojų likimai.

"Klaipėdoje esame priėmę ir ne vieną meno ansamblį iš Kazachstano. Į Džiazo festivalį buvo atvažiavę ir kazachų džiazo orkestras, ir kvartetas. Na, o pernai gruodį buvo atvykusi Kazachstano televizija ir filmavo filmą apie Lietuvą. Tame filme buvo skirta vietos ir Klaipėdai, taip pat Palangai. Tą filmą aš mačiau, jame Lietuva labai gražiai pristatyta", – patikino B.Petrauskas.

Visai neseniai buvo suorganizuotas ir Kazachstano istorijos knygos išleidimas lietuvių kalba.

Tai – pirmas tokio pobūdžio leidinys, išeisiantis pas mus po Nepriklausomybės atkūrimo.

Knyga dar viešai nepasirodė, ji visuomenei bus pristatyta per knygų mugę Vilniuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kulturos !!!

Klausimai niekada nieko gero neduoda tik problema ir kiti taip pat .

Košmariškai beretei

gal parink kas iš tikruju dabar ten dedasi ir tik paskui čia pazorinkis?Rusai atėjo , pasižiūrėjo ir išėjo. O mums visai praverstų devintos pagal dydį turinčios išteklių šalies draugystė

Kosmaras

Taip taip, pirma putleris okupuoja sali, paskui si salis nori "draugauti"... Cha cha cha...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS