Kilni misija: į lizdą – gelbėti gandriuko | KaunoDiena.lt

KILNI MISIJA: Į LIZDĄ – GELBĖTI GANDRIUKO

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologams teko ropštis į gandralizdį gelbėti gandriuko, kurio kojas buvo užveržęs žvejų valas.

Vyrai nelaimę nujautė, kai pastebėjo, jog šį pavasarį Ventės apylinkėse perėjusios gandrų poros lizde gyvybę rodo tik keturi iš penkių augintų gandriukų.

Šiame lizde gyveno 2018 m. specialiais siųstuvais pažymėta gandrų pora, kurios kelionę į Afriką sekė daugybė gamtos mylėtojų.

"Gerai, kad lizdas buvo ant ūkinio pastato, tiesa, jo stogas jau gerokai patrešęs, bet užlipti nebuvo sudėtinga. Tai, ką pamatėme, iš tiesų kraupoka – valas buvo kone įaugęs į gandriuko koją. Neaišku, ar jis pasveiks, labai dažnai valas visam laikui sužaloja galūnes. Kartais valas užspaudžia audinius taip, jog paukštis netenka kojos. Tokiems sparnuočiams jau mažai šansų išgyventi", – tikino ornitologas Vytautas Eigirdas.

Valą kartu su maistu į lizdą veikiausiai atnešė suaugę paukščiai.

"Vienas gandriukas jau žuvo, o kitas, susipainiojęs vale, buvo kur kas mažesnio svorio nei likusieji. Ne tik koja, bet ir sparnas buvo apraizgyti valu. Kol kas paukščiuką tėvai maitina, jis turėtų sustiprėti, tačiau ar išskris jis rudenį į šiltuosius kraštus, nėra aišku. Galbūt jis net nesustiprės iki žiemos", – kalbėjo ornitologas.

Gamtininkai paukštelį stebės, tačiau kol kas jį palieka tėvų priežiūrai.

"Galima būtų paimti ir išmaitinti, bet tuomet gandras visiems laikams liks prie žmonių. Migraciją jis pamirš", – pastebėjo V.Eigirdas.

Ornitologai primena, jog žūklautojai privalo susitvarkyti žvejybos vietas ne tik nuo šiukšlių, jie taip pat neturėtų palikti žvejybos įrangos.

Birželio 28 d. Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojai apylinkėse sužiedavo 16 gandrų jauniklių šešiuose skirtinguose lizduose.

GALERIJA

  • Kilni misija: į lizdą – gelbėti gandriuko
  • Kilni misija: į lizdą – gelbėti gandriuko
  • Kilni misija: į lizdą – gelbėti gandriuko
  • Kilni misija: į lizdą – gelbėti gandriuko
Vytauto Eigirdo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pritariam

100%. Dažniau gamtoje lankytųsi gamtos apsaugos SĄŽININGI darbuotojai, baustų labai didelėmis baudomis, konfiskuotų įrankius, viešintų tokių asmenų duomenis, tada nebūtų tokių žiaurumų. Sėkmės ir sveikatos geruose darbuose !

Dekite dideles baudas

Tiesiog kur tik zvejyba vyksta zmoniu ,ten reikia tykrinti pastoviai,kad palyktu svaria gamta,jei palieka siuksles BAUDA ! Deti per kisenes,tada jaus atsakomybe ir zinos,kad tvarka visur butina.Dabar nuo situ zveju,kencia gamta. Zmones,mylekime gamta,nesiukslinkime,padekime gamtai gyventi,kad tik butu gyvunams,pauksciams cia ju tikrieji namai.Jaustusi saugus...

patriotas

po zvejybos paliekami kalnai siuksliu,buteliai,pakuotes nuo pasaru,valai ir daug kas kito.gamtos apsaugai reiktu dazniau pasidomet tokias zvejais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS