Klaipėda – koronaviruso spąstuose: kokia situacija pajūryje? | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDA – KORONAVIRUSO SPĄSTUOSE: KOKIA SITUACIJA PAJŪRYJE?

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuva griebėsi izoliacijos – skelbiamas karantinas, uždaromos sienos, atšaukiami skrydžiai, į šalį nepateks kruiziniai laivai, ribojami transporto srautai šalies viduje. Uostamiestis taip pat grumiasi su nelengvu iššūkiu – į ligoninę plūsta karščiuojantys pacientai, dėl koronaviruso Klaipėdoje gydomi ligoniai.

Iš kelto – į ligoninę

Sekmadienį į Klaipėdos universitetinę ligoninę iš kelto, atplaukusio iš Švedijos, buvo atgabenti devyni karščiuojantys keleiviai.

Pirminiais duomenimis, medikai gavo informacijos apie 20 besiskundžiančių žmonių, vėliau tikslinta, jog į ligoninę atvyks iki devynių pacientų.

Ligoninės personalas po tokios žinios ėmėsi ketvirtojo skyriaus pertvarkymo. Skubiai buvo atlaisvinamos palatos, gabenama reikalinga įranga.

Keleiviai atvyko keltu "Patria Seaways". Kompanijos DFDS atstovas Vaidas Klumbys patikslino, jog medikų pagalbos prireikė į šalį iš Švedijos ir Norvegijos grįžtantiems žmonėms.

"Iš tiesų besiskundžiančių temperatūra buvo ir daugiau. Tačiau kai kuriems ji buvo pakilusi iki ribinių verčių – apie 37 laipsnius. Temperatūra buvo matuojama antrą kartą, kad būtų įsitikinta, jog tikrai verta vykti į ligoninę. Paaiškėjo, kad sprendimas priimtas vežti devynis pacientus", – tikino V.Klumbys.

Kelto personalas dezinfekuoja ne tik devynių keleivių kajutes, bet ir tų, kurie skundėsi lengvais negalavimais.

Dėl koronaviruso grėsmės ypatinga situacija uoste buvo kilusi ir šeštadienį. Rytą į Klaipėdos uostą atplaukusiame kelte prastai pasijuto keli keleiviai, kuriuos specialios medikų brigados išgabeno į Klaipėdos universitetinę ligoninę koronaviruso tyrimams.

Keltas į Klaipėdą išvakarėse išplaukė iš Karlshamno. Į keltą atvykusi lietuvių pora tarnyboms iš karto pranešė, jog jų mažamečiai vaikai prastai jaučiasi, jiems yra pakilusi temperatūra. Vėliau negalavimais pasiskundė ir užsienietis, keltu keliavęs su dukra.

Prie durų – eilės

Uostamiesčio ligoninėje vakar buvo stebimi 34 pacientai, kurie laukia tyrimų rezultatų.

Pasak gydymo įstaigoje dirbančių medikų, būna, kad prie ligoninės išsirikiuoja greitosios medicininės pagalbos automobilių eilė. Juose valandą ar daugiau galimybės patekti pas medikus laukia tie pacientai, kuriems gali būti įtartas pavojingas virusas.

Nerimas, baimė ir nuovargis šiomis dienomis kamavo visus, tiek medikus, tiek kelią iš užsienio namo įveikusius klaipėdiečius.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis, išgirdęs, jog viešoje erdvėje jau piktinamasi pacientų priėmimo tvarka, ramino, kad medikų dėmesio visiems besikreipiantiesiems užteks.

Dabar tiek dienos, tiek naktys yra sudėtingos.

Viena klaipėdietė socialiniame tinkle pasakojo, kad jos vyras, kuris dirba tarpmiestinio maršruto autobuse, vežiojančiame keleivius iš oro uostų, staiga pasijuto blogai, jam pakilo temperatūra.

Patekęs į ligoninę vyras pasipiktino tuo, jog yra guldomas į palatą kartu su kitu vyriškiu.

Dar vienas incidentas sukėlė pasipiktinimo bangą, kai kitas vyriškis pasiskundė buvęs visą naktį su 21 metų kretingiškiu, kuriam vėliau patvirtintas koronavirusas.

Profesorius V.Janušonis tikino, kad kol kas buvo tik du atvejai, kai du pacientai buvo guldomi į vieną palatą.

Vinsas Janušonis / Redakcijos archyvo nuotr.

"Visi guldomi po vieną, tik du atvejai buvo, kai teko guldyti po du, nes trūko vietų. Naktis iš šeštadienio į sekmadienį buvo sudėtinga. Dabar tiek dienos, tiek naktys yra sudėtingos. Šiuo metu ligoninėje paguldyti 25 pacientai, tačiau laukiame dar devynių, kuriuos netrukus atveš", – sekmadienį per pietus kalbėjo V.Janušonis.

Ieškojo policija

Vienas miestietis, panašu, pasigedęs medikų dėmesio ir pasipiktinęs ligoninės sąlygomis, išžingsniavo namo, nors į ligoninę buvo atvežtas dėl įtarimų užsikrėtus virusu.

1988 m. gimęs pilietis, kuriam pagal pirminius požymius medikai įtarė galimą COVID-19, pasišalino iš ligoninės savavališkai.

Turimais duomenimis, iš pradžių vyras pats išsikvietė medikus ir GMP buvo nugabentas į gydymo įstaigą.

Netrukus vyras rastas savo namuose, jis perduotas medikams.

Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 277 str. 2 dalį – asmuo, kuris, būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu ar areštu.

Policija primena, kad pandemijos metu visuomenė privalo griežtai laikytis medikų ir Vyriausybės nurodymų bei apribojimų. Už grėsmės visuomenei kėlimą bus taikoma įstatymų numatyta atsakomybė.

Trankėsi autobusais

Susirgusiųjų skaičius netrukus gali itin išaugti. Negaluojantys žmonės į namus pajūryje traukia įvairiausiais keliais. O dėl jų ir kyla didžiausias nerimas.

Kretingoje gyvenantis 21 metų studentas į šalį sugrįžo iš Danijos. Šiam jaunuoliui šeštadienį buvo nustatytas koronavirusas.

Tačiau vaikinas ne iš karto skubėjo namo. Grįžęs kovo 10 d. per Kauno oro uostą, vaikinas dar dieną praleido Vilniuje.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad kretingiškis iš Kauno autobusu vyko pas draugą, buvo viešose vietose, lankėsi kavinėse.

Tik kovo 11 d. pasijutęs prasčiau jis autobusu parvažiavo į Klaipėdą. Iš čia tęsė dar vieną kelionės etapą – judėjo Kretingos link.

Kiek žmonių galėjo turėti kontaktų su šiuo vaikinu, specialistai negali atsekti.

Pasijutęs itin prastai, jau turėdamas itin aukštą, virš 39 laipsnių, temperatūrą, ligonis kreipėsi į medikus.

Vėlyvą naktį iš šeštadienio į sekmadienį paaiškėjo, jog jaunuolis serga koronavirusu.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo V.Janušonio, jo būklė yra patenkinama.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai aiškinasi, kur buvo ir ką veikė studentas. Kai kuriuos kontaktus specialistams pavyko atsekti, žmonės perspėti, kad izoliuotųsi.

Prašo mišių lauke

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius tikino, jog savivaldybė pasirūpino, kad daugiabučio laiptinė, kur gyvena kretingiškio tėvai, būtų dezinfekuota. Iš karto po įvykio savivaldybė sušaukė ekstremalių situacijų komisijos posėdį.

"Viską, ką reikėjo, jau dezinfekavome. Tačiau, mūsų žiniomis, jaunuolis iš Vilniaus galėjo grįžti tik tiesiogiai į Klaipėdą, autobusas į Kretingą neužsuka. Vadinasi, kitu transportu jis turėjo iš Klaipėdos sugrįžti į namus", – tikino meras A.Kalnius.

Pasak Kretingos mero, jaunuolio tėvai ir artimieji, kurie galėjo bendrauti su studentu, šiuo metu patys izoliavosi namuose.

"Skambinta visiems, Visuomenės sveikatos centras nustatinėja galimus kontaktus ir renka visą informaciją. Kiek žinome, jaunuolio tėvai izoliavosi ir griežtai laikosi visų saugumo priemonių", – tikino meras.

A.Kalnius patikino, kad dėl ekstremalios situacijos buvo kreiptasi į religinių bendruomenių atstovus, bažnyčių vadovus su prašymu apriboti žmonių dalyvavimą mišiose, jei įmanoma, transliuoti jas internetinėje erdvėje arba mišias aukoti lauke.

Kretingos rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos sprendimu, asmenys, kuriems būtina izoliuotis, tačiau jų gyvenamoji vieta neatitinka higienos sąlygų arba jie neturi galimybės to padaryti, bus izoliuojami Nasrėnuose, buvusiuose senelių globos namuose.

Prasidėjo izoliacija

Kretingiškis į šalį sugrįžo tuomet, kai Danija dar nebuvo įtraukta į rizikos šalių sąrašą.

Nuo kovo 14 d. visiems, deklaravusiems savo gyvenamąją vietą Lietuvoje, draudžiama vykti į Kiniją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Vokietiją, Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Islandiją, Norvegiją, Švediją, Austriją, Daniją, Nyderlandus, Šveicariją ir Egiptą.

Į šias šalis nei lėktuvais, nei sausumos, nei jūrų keliais žmonės išvykti negalės, patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija.

Dėl dviejų krypčių, Vokietijos ir Švedijos, draudimai įsigaliojo ir jūrų keltams.

Redakcijos archyvo nuotr.

"Apribojimai liečia fizinius asmenis. Lietuvos piliečiai, deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje, negalės išvykti iš šalies į Vokietiją ir Švediją keltais. Tačiau išvykti iš Lietuvos galės tie, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą užsienyje. Tai reiškia, jog tie, kurie dirba ir gyvena Norvegijoje, Vokietijoje, Švedijoje ar kitoje šalyje, keltais išvykti galės. Išimtys taikomos ir užsieniečiams, jie išvykti galės", – aiškino V.Klumbys.

Pasak jo, vežėjams, kurie vykdo tarptautinius krovinių ir prekių pervežimus, apribojimų nebus.

Kompanijos atstovas pripažino, kad įsigalioję apribojimai palies keltų linijų verslą, keltai plauks pustuščiai.

Įmonė DFDS informuoja klientus, kad užsisakiusieji keliones keltais iki balandžio 30 d. turės galimybę nukelti kelionės datą arba atgauti pinigus už bilietus.

Keltų maršrutas Kopenhaga–Oslas sustabdytas iki balandžio 1 d. su galimybe terminą pratęsti.

Uostamiestis ištuštėjo

Dėl paskelbto karantino klaipėdiečiai dar šeštadienį nėrė į prekybos centrus. Gyventojai patraukė į parduotuves, kur tiesiog iššlavė įvairiausias prekes – liko tuščios mėsos, kruopų, ilgo galiojimo produktų lentynos, pirkėjai maišais vežėsi šaldytas daržoves.

Pasiruošimas: klaipėdiečiai savaitgalį iššlavė maisto produktus iš prekybos centrų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Viename Klaipėdos prekybos centrų vaisių ir daržovių skyrius liko beveik visiškai tuščias, lyg iššluotos stovėjo kai kurios pieno produktų lentynos, nebuvo ir tualetinio popieriaus, popierinių rankšluosčių, stigo makaronų, kruopų.

O štai kavinės ir barai dar savaitgalį mikliai ėmė kurti naujus verslo planus.

Nedidelių įmonių darbuotojai socialiniuose tinkluose viešino skelbimus su pranešimu, kad karštą maistą gali tiekti į namus.

Vienas restoranas pranešė, kad klientams pasiruošęs pasiūlyti sriubos, užkandžių ar net cepelinų ir silkės pataluose vieno litro stiklainiuose.

Restoranas net pasiūlė klientus aptarnauti jiems neišlipant iš mašinos. Stiklainiai su maistu būtų paliekami terasoje arba įdedami į kliento automobilio bagažinę. Atvykusiesiems su savo indais žadamos nuolaidos.

Daugiabučiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai taip pat ėmėsi saugumo priemonių. Gyventojai prie laiptinių durų patys kloja dezinfekcinius kilimėlius, išmirkytus balikliuose ar valikliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Džilda

Koks skirtumas ar atostogaujantis kuris mochito nori gert ar dirbantis atvežė virusą?Jei žmogus gali sau leisti atostogauti tai tą ir daro pinigus kruvinai kala būdamas čia LT.Esmė yra tai ,kad šis virusas visame pasaulyje paplitęs taip ,kad nereikia smerkti tų kurie išvykę atostogauja.

baisu

jug ne emigrantai iveze pas jus ta virusa pirmiausia i atistogautijai, kurie labai nori ilsetis ir gerti mohito. gedykites kaip RADZIS raso reiskiasi ant tu kurie tam uzsieni pinigus moka uz jo tralialiuskas lai RADZISpaziuri kaip jo kolege per koronos ikarsti filmuoti jlipa i ITALUJa noes turi seima vaikus koks neatsakingumas, kiti jo kolegos istrige verziasi dainininkeliai i lietuva gryst is po palmiu, virusas prasidejo lapkriti o gal ir spali tad jie pilnai po uzsieni maise su savo koncerteliais gal senai jau esate viruso nesiotojai jus daininkeliai ir atostogu keliautojai

var

šunys jus šunus , paprasto gripo išsigando , bus praščiau kai krize jums smogs del ekonomikos paralyzavimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS