Klaipėda spręs dėl pagalvės mokesčio įvedimo nuo birželio | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDA SPRĘS DĖL PAGALVĖS MOKESČIO ĮVEDIMO NUO BIRŽELIO

  • 5

Klaipėdos politikai taryboje spręs dėl naujos vietinės rinkliavos, vadinamojo pagalvės mokesčio, uostamiestyje įvedimo.

Jei jam būtų pritarta, mokestis siektų du eurus ir būtų įvestas nuo birželio mėnesio.

Kaip pranešė savivaldybė, tarybai pritarus, ši rinkliava būtų renkama nuo birželio 1 dienos. Ją už naudojimąsi uostamiesčio viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra mokėtų savivaldybės teritorijoje esančiose apgyvendinimo įstaigose apsistoję miesto svečiai.

Surinktas lėšas planuojama panaudoti Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros, turistiniam patrauklumui ir žinomumui didinti.

„Klaipėdoje jau seniai kalbama apie pagalvės mokestį, bet iki šiol nebuvo ryžtasi jį įvesti, nors keliaujantiems žmonėms šią rinkliavą įprasta susimokėti daugelyje pasaulio šalių“, – sakė Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Anot jo, prieš priimant sprendimą tartasi su apgyvendinimo paslaugų teikėjais, jie gana palankiai priėmė tokius miesto ketinimus.

„Verslininkų lūkestis – dalyvauti šiame procese teikiant rekomendacijas dėl šio mokesčio panaudojimo galimybių ir gauti ataskaitas, kur surinktos lėšos bus panaudotos“, – tvirtino meras.

Jo teigimu, didžiausias verslininkų išsakytas pageidavimas – lėšas skirti infrastruktūrai kurti, miesto įvaizdžiui gerinti, rinkodarai ir išskirtiniams miesto renginiams, kurie pritraukia turistus į uostamiestį.

„Minčių ir idėjų, ką galėtume nuveikti, kad į Klaipėdą priviliotume daugiau turistų, turime, o papildomos lėšos suteiktų daugiau galimybių jas realizuoti“, – sakė A. Vaitkus.

Renka kurortai

Pagalvės mokesčiu vadinama vietinė rinkliava už naudojimąsi miesto savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra.

Jei savivaldybės taryba pritars parengtam sprendimo projektui, siūlomas dviejų eurų dydžio pagalvės mokestis būtų imamas už kiekvieną miesto svečio Klaipėdoje praleistą naktį.

Anot savivaldybės, vietinės rinkliavos už naudojimąsi Klaipėdos savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra nuostatuose numatyti atvejai, kada mokesčio siūloma netaikyti – ilgalaikei nuomai (mėnuo ir daugiau), asmenims iki 18 metų ir vyresnio amžiaus moksleiviams, asmenims turintiems negalią, taip pat asmenų grupėms, išsinuomojusioms dešimt kambarių ir kita.

Panašią rinkliavą anksčiau yra įsivedę Vilnius, Kaunas, Palanga, Druskininkai, Birštonas, Trakų rajonas. Kai kurie iš šių miestų pagalvės mokestį iš turistų renka daugiau negu dešimt metų.

Skaičiuojama, kad iš pagalvės mokesčio Klaipėda per metus galėtų surinkti apie 800 tūkst. eurų. 

Mokesčiui administruoti ir surinkti savivaldybė planuoja įsigyti elektroninę vietinės rinkliavos deklaravimo ir mokėjimo sistemą, ja naudotųsi apgyvendinimo paslaugos teikėjai.

Galutinį sprendimą dėl pagalvės mokesčio įvedimo uostamiestyje priims Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

R

Už surinktus mokesčius Atstatys Baltijos kino teatrą, padarys viešnamį, dirbs- VIŠYVANKOS, mokės mokesčius, nauda miestui.

Bukagalvi, liberiai

miestą buvo antrarūšiu pavertę....Pagalvės mokestį turi ir Vilnius , ir Kaunas , ir Palanga , ir .....7 savivaldybės ....Mieste ne tik ukrainiečių furos važiuoja ...

karbauckinis

nieko nuostabaus.Kolūkiečių meras dar ne tokių dalykų prigalvos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS