Klaipėdiečiai susiėmę už galvų: naikinama viena gražiausių erdvių | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAI SUSIĖMĘ UŽ GALVŲ: NAIKINAMA VIENA GRAŽIAUSIŲ ERDVIŲ

  • 91

Klaipėdiečiai sunerimo dėl to, kas vyksta miesto centre. Apsiginklavę pjūklais vyrai pjauna brandžius medžius, o žmonės tikina, kad taip naikinama viena gražiausių Klaipėdos erdvių.

„Man pasirodė, kad didžioji dalis tų medžių yra sveiki. Nesunku tuo įsitikinti iš arčiau priėjus, pažiūrėjus“, – kalbėjo lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ valdybos narė Dalia Kiseliūnaitė.

Kai kuriems klaipėdiečiams senosios liepos – brangus šeimos prisiminimas.

„Mano mama Klaipėdoje gimusi, savo vaikystės metais žaidė čia. Be abejo, ta aikštė yra pasikeitusi nuo to laiko“, – pasakojo klaipėdietis Gytis Martas Biržys.

Jau 50 metų, kai aikštė įrengta. Kasmet prie ukrainietiškame granite įamžinto Kristijono Donelaičio per jo gimtadienį renkasi miesto šviesuoliai. Tad sunerimę žmonės net dendrologų klausė, kam liepos trukdo. Kai kurie sakė, kad matė tris kirstinus medžius, bet miesto tvarkytojai leido nupjauti net septynias liepas, esą dėl žmonių saugumo.

„Septyni medžiai, liepos, buvo blogos būklės, keletas iš jų buvo pasvirę daugiau nei 45 laipsnių kampu. Buvo tiesiog pavienis blogų medžių kirtimas atsižvelgiant į tai, kad būtų saugu ir neatsitiktų, kaip dažnai Klaipėdoje būna – didžiuliai vėjai, vėtros – medžiai griūva ir, neduok Dieve, sužaloja kokį asmenį“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Iš viso aikštėje apie 60 medžių. Klaipėdiečiai teigė, kad ir aikštė, ir želdiniai joje saugomi, nes aikštė į paveldą įrašyta kaip turinti vertingųjų savybių. Tačiau valdininkai aiškino, kad kirsti liepas nutarė speciali komisija.

„Komisija susideda iš savivaldybės atstovų bei visuomenininkų, ji buvo pilnos sudėties, priimtas bendras sprendimas, buvo viešinimo procedūros. Visa procedūrinė eilė buvo atlikta“, – nurodė I. Kubilienė.

Eiliniai miestiečiai, lietuvininkai ir kai kurie politikai dėl medžių sunerimo išsigandę, kad nuo liepų bus pradėta aikštės rekonstrukcija ir ten, be kita ko, rasis kavinė.

„Šis skveras su savo istorine verte, su Donelaičio paminklu, jau seniai kelia klaipėdiečiams nerimą, koks čia bus projektas, kaip ketinama sutvarkyti, bet yra ignoruojami miestiečiai, ignoruojamas jų požiūris, pageidavimai, kaip turėtų būti tvarkomos viešosios erdvės“, – tikino lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ valdybos narė.

„Esu buvęs keliuose pristatymuose tų projektų, ką jie nori padaryti, nežinau. Tos aikštės visos vienodos – be medžių, trinkelizuotos. Nieko įspūdingo, išsiskiriančio. Manau, ir čia toks tikslas“, – sakė G. M. Biržys.

Tačiau miesto valdžia tikino dar nežinanti, kada prasidės aikštės rekonstrukcija.

„2018 metais buvo pateikti tam tikri sprendiniai, vizualizacijos, kaip galėtų atrodyti K. Donelaičio aikštės sutvarkymas. Tačiau jokie sprendimai kol kas nepriimti ir strateginiuose veiklos planuose nėra K. Donelaičio aikštės sutvarkymo“, – tvirtino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Miesto tvarkytojai žada, kad daugiau liepų nebus nupjauta.

Rašyti komentarą
Komentarai (91)

Aptekome psichopatais

Lauk iš savivaldybės išlaikomi popieriniai niekiniai etatai Užteks mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomus ten 30 metų sėdinčius niekinius etatus maitinti . Audito prašome, kiek ten nereikalingų tuščių priforminta. Vienas dirba, penki ėda, už dyką sėdi. Kodėl šito nemato meras? Kodėl jis pats aplipęs sisteminiais, kurie jam nurodo kaip tarybiniais Brežnevui ką sakyti ką daryti... Žmonės, reikalaukite lauk varyti, padlų niekinių siurbėlių savivaldybėje turi nelikti. Ne medžių, o tokių sprendimų priėmimo skyriuose sėdinčių šiukšlių. Pavasaris, apsivalymo metas. Savivaldybė labai nešvari

Būtent

pagal "rūpestinguosius " ultrapatriotus Klaipėdos tvarkyti nereikia , tegul lieka pilkas ir nutriušęs miestas . Jiems taip gerai, primena jaunystę :)

Apgailėtina

Klaipėda - nykus , plikas , pilkas miestas . Plokščias kaip blynas. Vėjo perpučiamas. Ir daroma viskas , kad tai nesikeistų .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS