Klaipėdiečio L. Ostrovskio gyvenimo formulė: Dovydas prieš Galijotą | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIO L. OSTROVSKIO GYVENIMO FORMULĖ: DOVYDAS PRIEŠ GALIJOTĄ

Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazija, šiemet sužibėjusi itin aukštais egzaminų rezultatais, didžiuojasi, kad jos abiturientas Lukas Ostrovskis už valstybinius lietuvių kalbos, anglų kalbos, matematikos, fizikos ir informacinių technologijų egzaminus gavo net penkis šimtukus. Vaikinas ketina studijuoti užsienyje kompiuterių mokslą.

Rizika atsipirko su kaupu

Lukas pasirinko penkis valstybinius egzaminus, ir visų jų rezultatas maksimalus – po 100 balų.

Šimtukų gal būtų buvę mažiau, nes iš pradžių vaikinas neketino laikyti valstybinio lietuvių kalbos egzamino, o tik mokyklinį.

"Nuo pat mokslo metų pradžios žadėjau studijuoti užsienyje. Buvau pasirinkęs kelis universitetus ir nusprendžiau, kad tam tikrų egzaminų rezultatų rizika to neverta, ypač kalbant apie lietuvių kalbos egzaminą, kuris, manyčiau, yra neprognozuojamas. Nenorėdamas papildomo streso, iš pradžių ketinau laikyti mokyklinį lietuvių kalbos egzaminą, nes užsienio universitetams tai nelabai svarbu", – dėstė klaipėdietis.

Paskui esą pasikeitė universitetų pasirinkimas. Pasitaręs su lietuvių kalbos mokytoja, Lukas parašė prašymą Nacionaliniam egzaminų centrui, kad jam būtų leidžiama laikyti valstybinį lietuvių kalbos egzaminą. Ir neapsiriko.

"Rašiau samprotavimo rašinį "Ar menas gali pakeisti tikrovę?". Pasirinkau du autorius – žymią Lietuvos figūrą Martyną Mažvydą ir poetą Bronių Krivicką, kūrusį partizanų kovos metais. Ir bandžiau įrodyti, kad menas gali pakeisti ne tik tikrovę, bet ir individą, padėti jam tęsti jo užsibrėžtą tikslą, o M. Mažvydo pavyzdžiu mėginau pagrįsti, kad menas gali lemti net tam tikrus istorinius įvykius. Ir man tai pavyko", – kalbėjo Lukas.

Paradoksalu, bet poezija L. Ostrovskį ne itin domina.

Luko teigimu, poetų kūrybą analizuoti sunku, tačiau B. Krivicko eilėraštis "Dovydas prieš Galijotą" jam itin įstrigo ir net padėjo pelnyti šimtuką už valstybinį lietuvių kalbos egzaminą.

Kitoks požiūris į matematiką

Klaipėdoje matematikos egzaminą šiemet laikė 889 abiturientai, neišlaikė net 300, tai yra 34 proc., daugiau nei Lietuvos vidurkis (32,4 proc.).

Vis dėlto buvo tokių, kurie matematiką išlaikė puikiai.

Šimtukus už matematiką Klaipėdoje gavo 22 abiturientai – net 13 jų – iš "Ąžuolyno" gimnazijos.

Penkis šimtukus už valstybinius egzaminus gavęs Lukas nusprendė vykti studijuoti informatikos ir kompiuterių mokslo į Olandijos universitetą.

"Labai keista, kad beveik trečdalis mokinių neišlaikė valstybinio matematikos egzamino. Man asmeniškai nepasirodė, kad užduotys buvo sudėtingesnės nei kažkuriais ankstesniais metais. Manau, kad daug kas priklausė nuo pačių mokinių požiūrio ir nuo pedagogų. Pavyzdžiui, mūsų gimnazijos mokytoja per karantiną surengė net keturis bandomuosius matematikos egzaminus. Todėl ir rezultatas pas mus kitoks", – įsitikinęs šimtą balų už egzaminą gavęs moksleivis.

Kodėl tiek daug abiturientų neįveikė matematikos egzamino, Lukas teigė nesuprantąs.

Esą gal ir buvo kiek neįprastų užduočių pirmose dviejose egzaminų dalyse, bet didžioji dalis jų, pasak Luko, tikrai turėjo būti matytos.

Sveikos konkurencijos atmosfera

"Ąžuolyno" gimnazijoje, kaip ir kasmet, taip ir šiemet, yra labai daug abiturientų, už egzaminus gavusių didžiausią įvertinimą.

49 abiturientai už valstybinius egzaminus pelnė net 77 šimtukus.

Keturi "Ąžuolyno" gimnazijos gimnazistai gavo po tris šimtukus, 16 – po du ir 28 – po vieną aukščiausią įvertinimą.

Lukas Ostrovskis / Asmeninio archyvo nuotr.

Šioje gimnazijoje šimtukininkai sudaro net 35 proc. visų abiturientų.

Pernai šioje gimnazijoje buvo dar daugiau šimtukų – 112, tačiau ir abiturientų laida buvo didesnė.

Luko teigimu, įtampos mokykloje dėl konkurencijos nėra, atmosfera labai draugiška ir rungtyniavimas vyksta gana lengva forma.

"Mokinių yra visokių, vieniems sekasi geriau, kitiems blogiau, bet yra motyvacija, mes visi žinome, kad mokomės geroje mokykloje, kurios reitingus norime kelti savo gerais rezultatais", – kalbėjo "Ąžuolyno" gimnazijos abiturientas.

Žinios – šeimos tradicija

Penkis šimtukus už valstybinius egzaminus gavęs Lukas nusprendė vykti studijuoti informatikos ir kompiuterių mokslo į Olandijos universitetą.

"Išvyksiu rugpjūčio pabaigoje, kai tik gausiu atestatą, reikės jį išversti, nusiųsti atestato kopiją į universitetą, kur turėtų patvirtinti mano priėmimą. Bakalauro studijos ten – treji metai. Panašių studijų programų gal yra ir Lietuvoje ir nebūsiu tas, kuris mėgins įrodinėti, kad čia nelieku dėl studijų kokybės. Išvažiuoju ne dėl to. Noriu ištrūkti iš Lietuvos, kad kažkiek pamatyčiau pasaulio, kitų kultūrų, kad į viską gebėčiau žvelgti kiek kitaip. Po studijų, manau, norėčiau grįžti", – teigė geriausias uostamiesčio abiturientas L. Ostrovskis.

Beje, Lukas turi vyresniąją sesę, kuri taip pat mokėsi "Ąžuolyno" gimnazijoje.

Ji esą gal tiek šimtukų per valstybinius egzaminus ir nesurinko, bet mokyklą, prašokdama keletą klasių, sugebėjo baigti būdama vos 16 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Danguolė

Sveikinimai! Kaip šaunu, kad Lietuvoje yra tokių šaunių jaunuolių! Geros kloties gyvenime! Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazija – stipri bendrojo lavinimo mokykla. Bet kitaip ir negali būti, nes atsirenka visą Klaipėdos mokinių „grietinėlę“

Pagarbiai

Lukai, sveikinimai Tau kuo nuoširdžiausi... Esi apdovanotas TALENTU, DARBŠTUMU! Tai- retos savybės. Linkiu Tau kuo didžiausios sėkmės. Prašau, perskaityk Lietuvos didiko , mecenato Mykolo Oginskio biografiją ir nepamiršk savo Tėvynės, kur tik likimas Tave nuves...

Dieve duok

kad šis šaunuolis nepavirstų į eilini cinišką liberališku smegenų Nieką, kuriam rūpi tik savo kišenė. Brangus jaunime, mes laukiame idėjinių, sąžiningų ir išmintingų žmonių valdžioje. Reikia tvarkyti Lietuvą. Kad atetyje nebūtų kaip dabar - pasižiūrėjus į visus praėjusius po nepriklausomybės atgavimo 30 metu, patampa žiauriai gėda kad mes davėme valdžią tokiems brudams, vagims ir paprasčiausiems durniams.Sėkmės Tau vaikine.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS