Klaipėdoje – aistros dėl kultūros | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – AISTROS DĖL KULTŪROS

Kultūros ministras Simonas Kairys kitą pirmadienį ketina atvykti į Klaipėdą, kur susitiks su bendruomenės atstovais dėl bendros kultūros situacijos uostamiestyje. Be kita ko, ministrą nustebino dabartinės Klaipėdos valdžios sprendimas nutraukti pastaruosius septynerius metus vystytus kultūrinius ryšius su Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutu Lietuvoje.

Ministras planuoja vizitą

Ministro S. Kairio sprendimą skubiai vykti į Klaipėdą aiškintis esamos situacijos dėl kultūros reikalų lėmė radijo interviu su Klaipėdos vicemere Lina Šukyte-Korsake.

Jame ši aiškino apie pasikeitusią Klaipėdos savivaldybės kultūros projektų finansavimo tvarką bei nurodė, kodėl buvo nutraukti projektai su Prancūzijos ambasada ir institutu.

Toks sprendimas priimtas uostamiestyje pasikeitus valdančiajai daugumai ir įvertinus, kad bendras projektas yra per brangus.

„Mane tikrai nustebino tas bendradarbiavimo nutraukimas su Prancūzijos ambasada. Gali būti įvairiausių situacijų ir pasirinkimų, niekas to nekvestionuoja, bet aš jau kurį laiką sulaukiu negerų signalų iš Klaipėdos kultūros bendruomenės, ir ta situacija neramina. Klaipėda turi visą potencialą kultūrine prasme būti matoma ir tarptautiniu mastu, todėl kai kurie miesto valdžios žingsniai atrodo keisti“, – pabrėžė ministras.

Anot S. Kairio, šių metų rudenį Prancūzijoje, ne tik Paryžiuje, bet ir visoje šalyje, vyks Lietuvos kultūros sezonas, ir klaipėdiečių sutarties nutraukimas su Prancūzijos ambasada esą nėra tinkamas sprendimas.

Artėjantį pirmadienį ministras ketina atvykti į Klaipėdą, tiesiogiai kalbėtis su kultūros bendruomenių atstovais ir išgirsti, kas gi čia vyksta.

S. Kairys tikino, kad su miesto vadovybe susitikimas tuo klausimu nenumatytas, nes ministras nori situaciją įvertinti „be savivaldybės filtro“, nors teigė gerbiantis savivaldos savarankiškumą.

„Labai norėčiau Klaipėdą matyti tokią, kokia ji buvo prieš kelerius metus, kai čia vykdavome pasisemti idėjų, kompetencijų, inovacijų, o pastaruoju metu gaunu nemažai signalų, kad čia vyksta nelabai geri dalykai, todėl noriu atvykti ir pasikalbėti“, – tvirtino S. Kairys, pabrėžęs, kad kultūra yra ne tik Jūros šventė.

Noriu atvykti ir pasikalbėti.

Sutartis kainavo brangiai

Vicemerei L. Šukytei-Korsakei pateikus klausimą, kodėl buvo nutraukti projektai su Prancūzijos ambasada, mero pavaduotoja atsakė raštu: „Bendradarbiavimo sutarčiai su Prancūzijos ambasada ir Klaipėdos universitetu Klaipėdos miesto taryba pritarė 2020 m. Ši sutartis buvo pasirašyta 3 metams ir galioja iki 2024 m. vasario 23 dienos.“

Paprašius patikslinti, ar buvo įvertinti visi už ir prieš, priimant šį sprendimą, vicemerė patikino, jog „priimant sprendimą, buvo atidžiai išanalizuota situacija ir šiai sutarčiai vykdyti skirtas finansavimas“.

Pasidomėjus, ką praras miestas, nutraukęs šią sutartį, L. Šukytė-Korsakė tvirtino, kad „miestas didelio praradimo nepatirs“.

„Programos „Prancūzų ir klaipėdiečių šiuolaikinio šokio koprodukcinių projektų įgyvendinimui“ ir „Jungtinės klaipėdiečių ir prancūzų šiuolaikinio šokio programos „KlaipėDanse“, kurios buvo rengiamos sutarties pagrindu, galės būti vykdomos, gavus finansavimą teikiant paraišką daliniam finansavimui Kultūros ir meno darbo grupei“, – dienraščiui atsakė L. Šukytė-Korsakė.

Mero pavaduotojos teigimu, nuo 2017 iki 2023 m. už projektus su prancūzais iš miesto biudžeto buvo skirta 369,9 tūkst. eurų.

Daug neatsakytų klausimų

Klausimų, kodėl nuspręsta nepratęsti septynerius metus besitęsusios Klaipėdos sutarties su Prancūzijos ambasada, kilo ir buvusiam ilgamečiam miesto merui, dabartiniam Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkui Vytautui Grubliauskui.

„Kuo daugiau neaiškumo, tuo daugiau vietos interpretacijoms, sąmokslų teorijoms, viešiems vertinimams ir samprotavimams“, – savo feisbuko paskyroje įrašė V. Grubliauskas.

Jis į ketvirtadienį vyksiantį Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdį pakvietė savivaldybės administracijos direktorių Andrių Žuką ir kultūros sritį kuruojančią vicemerę L. Šukytę-Korsakę, kad jie „paprastai ir suprantamai paaiškintų, kur esame, kas vyksta, ko laukti ir ko tikėtis“.

V. Grubliauskas teigė, kad miesto sutartis su Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutu Lietuvoje buvo ilgametė.

„Per tą laiką buvo įgyvendinta daug gražių sumanymų, kuriuos organizuodavo prancūzų ambasada, tam jie pasitelkdavo lietuvių menininkus. Būdavo ir prancūziško kino festivaliai, ir šiuolaikinio šokio bendri projektai. Labai nustebau, kai išgirdau, kad ta sutartis nebus pratęsiama, dėl to ir noriu iš pirmų lūpų išgirsti, kokie čia buvo motyvai, ar tik ekonominiai, ar dar kažkokie kitokie, nes ryšiai su vienos svarbiausių Europos valstybių ambasada labai svarbūs ir labai reikalingi ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai. Tokio įdirbio nutraukimas turėtų būti labai rimtai apsvarstytas“, – įsitikinęs V. Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

jis

Daugeliu atveju Klaipėdoje kultūriniai renginiai neatitinka lukesčių t.y. kokybė toli gražu neatitinka kainos. Miesto valdžia teisingai padarė pradėdama "kvesčionuoti" kai kurias sritis. Mano asmeninė nuomonė- Klaipėda deja, bet gilus kultūros kaimas, visur kur beeičiau ar bežiūrėčiau, visur skurdas, nepadaryti namų darbai iki galo- spektakliai prasti, vaidyba prasta (išskyrus vieną-kitą talentą), renginiai skurdūs, bet už juos sumokamos didžiulės sumos. Kaimas mes esame su ta kultūra Klaipėdoje. Po paskutinių spektaklių, operačių aš nebelankau šių renginių dėl jų prastos kokybės, gaila laiko. Be to Klaipėda- darbininkų miestas, jūs pasižiūrėkite kaip žmonės ateina į spektaklius- tai megztukų mados šou. Jokios pagarbos aplinkiniams ir aktoriams, suprantu, kad pinigų nėra apsirengti, na bet gal ne 90 metų "Boyz" megztukais? Kaimelis mes....

Atvira Klaipėda straipsnis

Kultūros ministrui Simonui Kairiui pareiškus, kad jis žada vykti į Klaipėdą aiškintis dėl savivaldybės kultūros politikos sprendimų, į tai sureagavo už šią sritį atsakinga uostamiesčio vicemerė Lina Šukytė-Korsakė. Lina Šukytė-Korsakė ir Simonas Kairys. Martyno Vainoriaus ir Virginijos Spurytės nuotr. „Sakote pagalbos šauksmo šaukiasi kultūros atstovai, kultūros ministre? Ne pagalbos, o pinigų! Užsuktas eurų kraniukas, tekėjęs daugelį metų! Nenorėdama kelti „nešvarių“ Klaipėdos kultūrininkų reikaliukų, per ilgai tylėjau, bet jei pasakėte A, būkite drąsūs – pasakyti Z!“ – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašo vicemerė. Anot jos, bendradarbiavimo sutartis su Prancūzijos ambasada nenutraukta, ji galioja iki šių metų vasario 23 dienos.

Vieną kartą baikim

Baikim su tais "kultūrininkų" verksmais, su ja nuolatine advokate, ekspolitike . Reiktų ir Grublaiusko šeimos džiazą pagaliau padaryti mokamu... Kodėl į šitai nežiūrima? Kodėl kituose Lietuvos miestų džiazo festivaliuose yra perkami bilietai, o Klaipėdoje šimtus tūkstančių "dovanoja" savivaldybė? Ir koks čia gali būti "prisirišimas" prie VIENOS- Prancūzijos ambasados? Ar prancūzų daug mieste gyvena, ar jie tautinė mažuma? Kuo pavirto Darmos teatras, kur rodomos vien orgijos, ir skamba nešvankybės su keiksmažodžiais? Kam įdomūs tie perfomasai ? Saujelei prisisiurbusių veikėjų? Juk mieste ne visiems reikia tos jų įsivaizduojamos" aukštos" kultūros ir nuolatinių didžiulių pinigų neaišku kam. Kutūros mobingas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS