Klaipėdoje besigydantiesiems nuo priklausomybės – nedarbingumo pažymėjimai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE BESIGYDANTIESIEMS NUO PRIKLAUSOMYBĖS – NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMAI

  • 1

Besigydantiesiems nuo priklausomybės kartą per metus gydytojai jau išduoda nedarbingumo pažymėjimą gerokai ilgesniam laikui nei anksčiau.

Tikisi pagausėjimo

Dabar nedarbingumo pažymėjimą galima gauti 28 dienoms, anksčiau jis buvo išduodamas tik 15 dienų. Įstatymu numatyta, kad šią teisę taip pat įgijo pacientai, turintys priklausomybę nuo azartinių lošimų.

Įsigaliojus pokyčiams, Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialas laukia pacientų pagausėjimo.

"Daugėjant pacientų, pertvarkėme priklausomybės gydymo "Minesotos" paslaugą – dabar ji teikiama arčiau miesto centro esančiose patalpose ir ja gali naudotis iki 12 žmonių. Sukūrėme daugiau erdvės, yra ir sporto salė, kurioje pacientai gali užsiimti sveikatinimo veikla laisvu nuo užsiėmimų laiku.

Iki šiol pats 28 dienų laikotarpis buvo didelis barjeras – dirbantiems asmenims buvo skiriamas vos dviejų savaičių nedarbingumas, likusias jau reikėdavo "prisidurti" patiems – iš kasmetinių atostogų ar kuriant istorijas apie "keliones į užsienį.

Tiems, kas nenori gydytis stacionare, turime alternatyvą – ambulatorinę "Minesotą", kai pacientas dalyvauja visuose gydymo užsiėmimuose, tačiau po jų grįžta namo, skyriuje nenakvoja. Taigi, turint galvoje įvykusius pokyčius, galima drąsiai sakyti, kad reikiamos sąlygos sveikti nuo priklausomybės Klaipėdoje tikrai yra", – sakė Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė.

Slepia priklausomybę

Per pastaruosius metus Klaipėdos "Minesotos" skyriuje gydėsi beveik 100 žmonių. Tai – nemažas skaičius, turint galvoje, kad gydymas trunka keturias savaites.

"Iki šiol pats 28 dienų laikotarpis buvo didelis barjeras – dirbantiems asmenims buvo skiriamas vos dviejų savaičių nedarbingumas, likusias jau reikėdavo "prisidurti" patiems – iš kasmetinių atostogų ar kuriant istorijas apie "keliones į užsienį". Žmonės slepia tiek priklausomybę, tiek gydymąsi nuo jos", – pasakojo V.Karulaitienė.

Filialo vadovė viliasi, kad, įsigaliojus naujajai tvarkai dėl ilgesnio nedarbingumo laikotarpio bei pagerinus sąlygas filiale, daugiau žmonių imsis spręsti priklausomybės klausimą.

"Baimė kreiptis pagalbos, ligos stigma – visa tai išlieka, bet juk žmogaus gyvenimo kokybė yra svarbiau. Reikia bandyti, pasitikėti specialistais.

"Minesotos" paslauga yra išties intensyvi – pacientai kasdien lanko specialistų vedamus grupinius psichologų ir ergoterapeutų rengiamus užsiėmimus, psichologines grupes, socialinių darbuotojų skaitomas paskaitas, filmų peržiūras, užsiėmimus apie "Dvylikos žingsnių" programą. Tikrai ne veltui praleidžiamos tos keturios savaitės.

Baigus gydymą skyriuje, galima jį tęsti lankantis konsultacijose ir vartojant atkryčio tikimybę mažinančius medikamentus – priemonių yra, reikia jomis naudotis", – paaiškino V.Karulaitienė.

Vis dažniau ieško pagalbos

Priklausomybės ligų centro atstovė spaudai Morgana Danielė teigė, kad, plečiantis paslaugų spektrui ir kylant diskusijoms visuomenėje, žmonių informuotumas auga – pernai centras suteikė 15 proc. daugiau ambulatorinių paslaugų, pacientų daugėjo ir stacionare, žmonės dažniau naudojosi ir anoniminio gydymo paslauga.

"2019-uosius galima pavadinti augančio pasitikėjimo metais – tendencijos keičiasi ir žmonės vis dažniau kreipiasi pagalbos, Klaipėda nėra išimtis. Tikimės, kad barjerų gydymui ir toliau tik mažės", – viliasi specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Analitikas

Straipsnis apie nieką, nes nieko neimanoma suprasti nei kiek tokiu asmenų buvo gydyta, nei kiek lešų išleista jiems gydyti. Yra vienas nieko nesakantis skaicius “15% padidejo”. Susidaro vaizdas, jog yra lėšų perteklius, o straipsnio tikslas paskatinti šių lėšų isisavinimą, o tam būtina didinti besikreipiančių gydytis skaičių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS